REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Antradienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) paskelbė galutinį ir neskundžiamą sprendimą dėl liepos 27 dieną planuojamų seksualinių mažumų eitynių vietos – gėjams leista žygiuoti Gedimino prospektu.

Pagrindinėje miesto gatvėje – Gedimino prospekte – vasarą savaitgalio popietes mėgsta leisti tiek miesto svečiai, turistai, tiek vilniečiai. Beveik prie kiekvienos kavinės ir restorano lauke gausu staliukų su kėdėmis, kur sėdėdami klientai gali mėgautis ne tik maistu bei gėrimais, bet ir vasariškais orais. Žygiuojanti minia, jai nepakantūs, aktyvūs kritikai, apsauga, policija turi potencialo tapti kliūtimi tokiai popietinei pramogai.

Meras A. Zuokas patvirtino, kad verslininkai, turintys kavines ir restoranus Gedimino prospekte, kur vyks paradas, sulaukė prašymų renginio metu nedirbti. „Policija turės užtikrinti saugumą, tad parado metu kavinės tikrai negalės dirbti. Gatvė nėra plati, joje norės sutilpti ne tik dalyviai, bet ir žiūrovai, pareigūnai. Nuostolių patyrę verslininkai galėtų dėl žalos kreiptis į teismą“, – dėstė meras.

REKLAMA
REKLAMA

Grėsmė verslui?

Balsas.lt kalbinti kavinių ir restoranų atstovai didelio pavojaus neįžvelgia, nors Gedimino prospekto ruože nuo Katedros iki Kudirkos aikštės įsikūrusios įmonės, turinčios lauke staliukų, buvo įspėtos ir policijos.

REKLAMA

„Yo Yo Frozen Yoghurt“ vadybininkė Vaida teigė, kad jau pabendravo su policija ir sutiko bendradarbiauti. „Su pareigūnais pasirašėme susitarimą bendradarbiauti. Kadangi mūsų staliukai ir kėdės pagaminti iš plastiko ir labai lengvi, jų eitynių metu arba net visą dieną į lauką nenešime. Šiaip „Yo Yo“ nieko nebijo“, – pasakojo vadybininkė.

„Alaus restorano” atstovė taip pat patikino, kad su policija jau bendrauta ir sulaukta pažado eitynių metu saugoti nuosavybę nuo sugadinimo.

Tačiau visuomenės nusiteikimas ir parado kritikų bei priešininkų pareiškimai apie neramumus toliau nuo Katedros esančioms kavinėms ir restoranams nekėlė jokio susirūpinimo. „La Crepe“ administratorė Karilė patikino, kad šeštadieniui specialiai nesiruošiama. „Turime savo apsaugą, be to, savaitgalį bus daugiau darbuotojų nei paprastai. Kiek buvo renginių iki šiol – neturėjome jokių problemų. Pati savaitgalį taip pat nedirbsiu”, – komentavo atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Visai šalia Lukiškių aikštės įsikūrusios „Coffee Inn“ lauko kavinės jaunesnysis barrista Justas teigė, kad incidentų nesitiki, bet pabrėžė , jog šeštadienį nedirbs. „Nemanau, kad galėtų kilti kokių incidentų. Viskas praeis ramiai, kaip ir kitais metais. Be to, šeštadienį nedirbu, tad ir nesirūpinu”, – aiškino vaikinas.

Eitynės nepraeis ramiai

Homoseksualams besidžiaugiant pergale dėl eitynių vietos, garsiau skamba ir šio renginio priešininkų balsai. Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos pirmininkas Julius Panka, vos išgirdęs, jog savivaldybė privalės duoti leidimą gėjų eitynėms Gedimino prospekte, atvirai pareiškė, jog renginio metu tikisi neramumų. „Užtikrinu, gėjų eitynės taikiai nepraeis. Visuomenė yra per daug erzinama tais paradais“, – sakė J. Panka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje netrūksta pasiūlymų, kaip pademonstruoti nepritarimą eitynėms taikiu būdu. „Juliau, turiu jums vieną mintį – nušvilpti tų iškrypėlių eiseną. Jokiais būdais nereikia rodyti kokių nors neigiamų emocijų, piktintis, juolab – smurtauti. Pagrindinis jų tikslas ir yra išprovokuoti smurtą ir neapykantos bangą, kad dar labiau galėtų susireikšminti. O padaryti reikia paprastai. Jei susirinktų bent keliasdešimt žmonių „prieš“ iškrypėlių diktatūrą, kiekvienas pasiimtų po švilpuką, dar po nedidelį plakatą su užrašu „We say NO for tolerast dictatorshit", „EU freaks - go home“, dar vieną kitą valstybinę vėliavą ir pan., o artėjant eisenai pasigirstų kurtinantis švilpimas – efektas, manau, neblogas būtų. Ir niekas nerėkauja, niekas nesistumdo, niekas nerodo agresijos – tiesiog RAMIAI IR TAIKIAI NUŠVILPIA...“ – siūlė vienas rašiusiųjų.

Balsas.lt primena, kad eitynės Gedimino prospekto pradžioje turėtų prasidėti liepos 27 dieną, šeštadienį, 13 valandą. Ketinama žygiuoti nuo Katedros Lukiškių aikštės link, kur bus sakomos kalbos. Numatoma, kad renginys truks iki 16 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų