REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus šilumos ūkis valdomas neskaidriai, dėl to kenčia gyventojai – teigia sostinės savivaldybės nariai – opozicinės Tėvynes sąjungos-Lietuvos krikščioniu demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto tarybos TS-LKD frakcija teigia sunerimusi, kad dėl sostinės savivaldybės valdančiosios koalicijos ketinimų leisti ,,Vilniaus energijai“ modernizuoti šilumos tinklus ir investuoti apie 72 mln. litų vėliau už tai gali tekti susimokėti sostinės gyventojams arba tai apsunkins skyrybas su šilumos tiekėju. Nors klausimas iš Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkės trečiadienio rytą buvo išbrauktas, tą pačią surengtoje spaudos konferencijoje Seimo narys konservatorius Mantas Adomėnas sakė:

REKLAMA

,,Vidury baltos dienos bandoma Vilnių dar labiau įkeisti ,,Vilniaus energijai“, o rezultatas būtų toks, kad dar keliems dešimtmečiams sostinės šilumos ūkis būtų atiduotas monopolininkės globai.“ Pasak M. Adomėno, ekspertai teigia abejojantys, ar tokių investicijų reikia.

Jis spėja, kad po kelerių metų bus teigiama, jog Vilnius turi išpirkti šias milijonines investicijas. Kadangi miestas negalės to padaryti, ,,Vilniaus energija“ pasiūlytų pratęsti sutartį ir skolą išmokėti per ilgesnį laiką. ,,Kita alternatyva – išskaičiuoti šią sumą iš vilniečių“, – teigė M. Adomėnas. Pasak jo, konservatoriai nėra įsitikinę, kad tokių investicijų reikia, o jos gali būti dar vienas būdas prisirišti prie ,,Dalkia“ – kol neįsigaliojo Šilumos ūkio įstatymo pataisos.

REKLAMA
REKLAMA

,,Visa tai rodo, jog valdžia nesugeba spręsti įsisenėjusių Vilniaus problemų ir bando įtvirtinti monopolijų dominavimą, kad neštų naudą ne vilniečiams, o, kaip galima spėti, interesų grupėms“, – teigė M. Adomėnas. Jam pritarė TS-LKD fakcijos narys Gediminas Švilpa. Pastarojo nuomone, taip siekiama ,,įmušti tam tikrus kuoliukus sutarties su ,,Vilniaus energija“ pratęsimui“. 

TS-LKD frakcijos sostinės savivaldybėje seniūnas Valdas Benkunskas, priminęs kad 2002 metais Vilniaus šilumos tinklai buvo išnuomoti, sakė, jog didelė dalis darbų jau turėjo būti atlikti, nes tai numatyta investiciniame plane. Pasak jo, nors buvo pažadėta, atliktų darbų sąrašo opozicijos atstovai taip ir negavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Yra labai didelė tikimybė, kad tuos milijonus pasisavins įmonės, dėl kurių patikimumo abejojama“, – pridūrė V. Benkunskas. Kadangi Šilumos ūkio įstatymo pataisos leis savivaldybių šilumos ūkius perduoti valstybei, anot V. Bekunsko, reikėtų pagalvoti apie tokį variantą, o tada jau Vyriausybė spręstų, kokių reikia investicijų ir kokius darbus būtina atlikti. Tai, ką bandoma padaryti dabar, pasak jo, yra bandymas sutrukdyti skyryboms su ,,Vilniaus energija“.

Iš popiet vyksiančio Vilniaus miesto tarybos posėdžio darbotvarkės išbrauktas klausimas susijęs su tuo, kad įpareigojus Vilniaus šilumos tinklų nuomininkę UAB ,,Vilniaus energija“ atlikti šilumos tinklų modernizacijos darbus už maždaug 72 mln. litų, vėliau, 2017 metais pasibaigus nuomos sutarčiai, gali būti sunku ją nutraukti. Tokių abejonių esą kilo dėl to, kad šie darbai nėra numatyti nuomos sutarties investiciniame plane, todėl pasibaigus nuomos sutarčiai Vilniaus miesto savivaldybė šias investicijas turės iš ,,Vilniaus energijos" išpirkti, o tai esą gali apsunkinti atsisveikinimą su ,,Vilniaus energija" pasibaigus nuomos sutarčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų