REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marijampolės regionas, kaip turintis potencialą ir pažangus regionas, pateikęs profesionalią verslumo strategiją, gavo sertifikatą Europos Sąjungos Regionų komiteto organizuotame 2014 m. verslaus Europos regiono konkurse.

REKLAMA
REKLAMA

Šis, kasmet organizuojamas, konkursas padeda sužinoti apie išskirtinę verslumo viziją turinčius Europos Sąjungos regionus ir juos apdovanoti. Marijampolės regionas yra pirmasis iš Lietuvos regionų, gavęs apdovanojimą verslaus Europos regiono konkurse. Paraišką patvirtinus Marijampolės regiono plėtros tarybos pirmininkui Algiui Žvaliauskui, Marijampolės apskrities skyrius 2013 m. vasario mėn. dokumentaciją pateikė Europos Regionų komitetui.

REKLAMA

„Tai mums visiems yra labai svarbu. Apdovanojimas - puiki galimybė formuoti pozityvų regiono ir verslo sektoriaus įvaizdį, kur žmonių verslumas yra dorybė, siektinas pavyzdys“, - sako Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Marijampolės filialo direktorius Andrius Jasinskis.

Jo teigimu, visiems aišku, kad ši nominacija nesuteikė naujų įgūdžių, kompetencijų, nepastatė nei vieno naujo fabriko, bet neabejotinai pakėlė čia gyvenančiųjų savivertę, norą labiau stengtis. „Juk smagu, kai mus pripažįsta ir įvertina kiti. Mums - tai puiki galimybė, kurią privalome išnaudoti ne tik regiono marketingo, bet ir naujų investicijų pritraukimo tikslais“,- kalbėjo A. Jasinskis.

REKLAMA
REKLAMA

Paraiškas vertino Europos Regionų komiteto komisija, sudaryta iš verslo ir regioninės politikos sričių ekspertų. 2014 m. verslaus Europos regiono nominaciją gavo Flandrijos (Belgija), Marche (Italija) ir Noord-Brabant (Olandija) regionai. Dar keturi regionai: Marijampolė (Lietuva), Limousin (Prancūzija), Valonija (Belgija) ir Gran Canaria (Ispanija) gavo garbės apdovanojimus ir sertifikatus, patvirtinančius regionų galimybes verslumo srityje. Iš viso konkurse dalyvavo 16 Europos regionų.

Marijampolės regione kartu su plėtojamomis tradicinėmis verslo šakomis įgyvendinamos naujos socialinio verslumo iniciatyvos – regiono verslo įmonės skatina jaunimo užimtumą, įgyvendina projektus, kurių tikslas ugdyti jaunimo verslumą. Todėl verslaus regiono strategijoje dėmesys skirtas ne tik tradiciniam verslumui – gamybos ir paslaugų plėtrai, bet ir socialiniam verslumui, įtraukiant jaunimą, vietos veiklos grupes. Tokiai plėtros strategijai Marijampolės regione tinkamos sąlygos, nes tai mobilus, teritorine prasme koncentruotas regionas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad yra puikios sąlygos stiprinti Marijampolės, kaip verslaus regiono įvaizdį: planuojama kurti laisvąją ekonominę zoną, tiesti geležinkelio vėžes. Svarbiausia, kad vietos verslininkai yra ambicingi, turi minčių ir naujų plėtros planų“, - mintimis dalijosi A. Jasinskis. Jo nuomone, skirstant 2014-2020m. ES lėšas išskirtinis dėmesys turėtų būti kreipiamas verslo sektoriui. Pasak A.Jasinskio, turėtų būti remiamas naujų verslų, inovatyvių produktų ir paslaugų kūrimas, investicijos į mokymus ir technologijas, naujų rinkų ir eksporto plėtra, išvykusių žmonių į gimtąjį kraštą pritraukimas, jaunimo profesinis orientavimas ir praktikos. Trumpai tariant, turėtų būti didinamas šio krašto verslo įmonių konkurencingumas per asocijuotas verslą vienijančias organizacijas.

REKLAMA

Europos Regionų komiteto ekspertai palankiai įvertino Marijampolės regiono verslumo strategiją, kurios vienas svarbiausių tikslų – tradicinių verslo sektorių gamybinių pajėgumų stiprinimas. „Tokiu būdu artimiausiu laikotarpiu gamybines apimtis planuojama išplėsti ir naujas darbo vietas kurti maisto pramonės įmonėse. Kitas ne mažiau svarbus aspektas - investicijos į sąlygų verslo plėtrai gerinimą. Vienas svarbiausių regiono uždavinių – sukurta ir funkcionuojanti infrastruktūra, sudaranti palankias sąlygas naujų įmonių steigimui ar veiklą vystančių įmonių plėtrai pramoninėse zonose. Į Marijampolėje esančią laisvąją ekonominę zoną planuojama investuoti 7 mln. eurų. Siekiant pagerinti verslo sąlygas regione, planuojama investuoti į kelių ir geležinkelių infrastruktūrą“ – apie artimiausius žingsnius regione kalbėjo Kauno prekybos pramonės ir amatų rūmų Marijampolės filialo direktorius A. Jasinskis.

REKLAMA

Marijampolės regiono strategijoje didelis dėmesys taip pat skirtas socialinės atsakomybės ir socialinio verslumo skatinimui. Marijampolės regione jau įgyvendinamos inovatyvios socialinės atsakomybės ir verslumo mokymo projektai.

„Socialinis verslumas pakankamai nauja sąvoka. Nėra visuotinio supratimo ir palaikymo, tarkime, kad jaunimo organizacijos, kuriose buriasi ir kažką veikia jaunimas, teikia visuomenei naudingą paslaugą - kokybišką jaunimo užimtumą“, - apgailestavo direktorius. Pasak jo, šiuo metu visas dėmesys kreipiamas į biudžetines organizacijas, kurių veikla finansuojama mokesčių mokėtojų pinigais, bet dažnai rezultatai nėra progresyvūs. „Turime nuolat ieškoti naujovių ir remti tuos, kurie kuria idėjas, įvykius, vysto ir kuria visuomenei naudingus produktus. Turime skatinti, kad organizacijos pačios save išsilaikytų per sukuriamą naudą“, - tikino A.Jasinskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš gerųjų pavyzdžių, pristatomas visos Lietuvos mastu, tai Marijampolės savivaldybės ir Arvi įmonių grupės įkurta viešoji įstaiga „Sveikatingumo idėjos“, kuri skatina jaunimo užimtumą, organizuoja įvairius pilietinius, sporto, švietimo ir kultūros renginius. Ši institucija pelnė socialinių inovatorių statusą visoje Lietuvoje.

Paskutinis, bet ne mažiau svarbus regiono verslumo strategijos tikslas yra partnerystės tarp mokslo, verslo ir viešojo sektoriaus stiprinimas. Svarbiausias siekiamas partnerystės tarp mokslo, verslo ir viešojo sektoriaus rezultatas – regione rengiami specialistai, atitinkantys regiono verslo įmonių poreikius.

REKLAMA

Marijampolės regiono plėtros tarybos pirmininko Algio Žvaliausko nuomone, pirmą kartą tokio pobūdžio konkurse dalyvavusio Marijampolės regiono teigiamas įvertinimas ir gautas sertifikatas liudija Marijampolės regiono verslo įmonių potencialą ir jų sėkmingą veiklą bei yra paskata regiono viešosioms institucijoms skatinti verslumą regione bei regiono švietimo institucijoms bendradarbiauti su verslo įmonėmis rengiant specialistus ir keliant darbuotojų kvalifikaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų