REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Jevgenijus Bardauskas, LTR televizijos laida „Savaitė“, LRT.lt

Po teismo nuosprendžio Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje valdančioji koalicija, dar iki nuosprendžio kalbėjusi, jog jis negali pakeisti koalicijos santykių, pakartojo, kad stabilumas valstybėje aukščiau visko, todėl ir koalicija išlieka stabili.

REKLAMA
REKLAMA

Ir tik socialdemokratai paragino pirmąjį Seimo vicepirmininką Darbo partijos (leiboristų) vadovą Vytautą Gapšį bent iki apeliacinio teismo sprendimo sustabdyti savo veiklą šiame poste.

REKLAMA

Socialdemokratams nepritarė ne tik koalicijos partneriai. Pats V. Gapšys kategoriškai pareiškė nesitrauksiąs, nes nėra kaltas, ir netgi pagrasino, jog Darbo partija (leiboristai) už panašias kalbas gali pareikalauti dar vieno ministro portfelio. Socialdemokratai į tai pakartojo, kad V. Gapšys turėtų trauktis, bet pridėjo, kad apsispręsti turi jis pats.

Ginti moralės ir politinės etikos stojo Prezidentė, pareiškusi, kad Seimo vadovybėje toleruodama teistą asmenį visa valdančioji koalicija kompromituoja save ir daro gėdą valstybei, ir opozicija, pranešusi, kad rudenį V. Gapšio laukia interpeliacija.

REKLAMA
REKLAMA

Šios šalies valdžioje yra vietos nuteistiems politikams – taip galima perfrazuoti vieno garsaus Holivudo filmo pavadinimą, pasižiūrėjus į Lietuvos politikos elitą. Į Seimą renkami baudžiamosiose bylose įtariami žmonės, parlamentui vadovavo teistas šoumenas, Vilnių valdo neva už gerus darbus nuteistas politikas. Ar Lietuvoje galioja moralės ir politinės etikos principai?

Vilniaus apygardos teismas nuteisė V. Gapšį ir skyrė jam beveik 36 tūkstančių litų baudą. Jis teigia nesąs kaltas ir tą žada įrodyti Apeliaciniame teisme. Tačiau Prezidentė kategoriška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Po teismo sprendimo Seimo vadovybėje toleruodami teistą asmenį visa valdančioji koalicija kompromituoja save ir daro gėdą valstybei“, – pareiškė Dalia Grybauskaitė.

Kai premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad V. Gapšys neturėtų eiti Seimo pirmojo vicepirmininko pareigų kol Apeliacinis teismas nepaskelbs savo sprendimo, V. Gapšys atrėmė, jog valdantiesiems pabandžius pašalinti jį iš posto Darbo partija pareikalaus dar vieno ministro portfelio, kurį jie anksčiau iškeitė į vietą Seimo vadovybėje. Tad kitiems koalicijos partneriams liko tik nuleisti galvas.

REKLAMA

„Ar tai reikia daryti, ar nereikia, kokią poziciją pasirinkti tokioje situacijoje – tai kiekvienas politikas sprendžia pats“, – apie situaciją dėl V. Gapšio svarstė Valentinas Mazuronis, partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas, einantis Aplinkos ministro pareigas.

„Mes aiškiai pasakėm, kad būtų geriausia, kad Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas suspenduotų savo veiklą tol, kol vyksta teismo tyrimas. Tai yra mūsų partijos pozicija ir ponas V. Gapšys tą puikiai suprato“, – teigė premjeras A. Butkevičius.

REKLAMA

„Mes išsiaiškinom santykius ir šitoj vietoj galima pasakyti labai paprastai: socialdemokratai išsakė nuomonę, mes išsakėm atsakymą, buvo pateikta papildomos informacijos ir šitoj vietoj tai yra darbo partijos kompetencija, ką deleguoja į kokias pozicijas“, – reziumavo V. Gapšys. Tokia nuolanki valdančiųjų pozicija V. Gapšio atžvilgiu stebina opoziciją. Buvęs premjeras Andrius Kubilius sako, kad socialdemokratų siūlymas Seimo vicepirmininkui trauktis yra teisingas ir racionalus, tačiau pasigenda konkretaus Ministro Pirmininko atsakymo, ką jis darys, jei V. Gapšys neatsistatydins.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei socialdemokratai išdrįstų pasakyti, kad jie tuo atveju imsis veiksmų atleisti poną V. Gapšį iš pareigų, tai ir būtų tai, ko šiandien visi laukia iš socialdemokratų, bet jie to nedrįsta pasakyti. Ponas V. Gapšys elementariai šantažuoja socialdemokratus ir Ministrą Pirmininką, kad tokiu atveju Darbo partija trauksis iš valdančiosios koalicijos ir nebeliks ne tik pono V. Gapšio, bet nebeliks ir A. Butkevičiaus savo pareigose“, – sakė A. Kubilius.

„Jokių grasinimų, spaudimo iš Darbo partijos ar asmeniškai iš V. Gapšio dėl to, kad kažkas trauktųsi iš valdančiosios daugumos, būtų kažkokie griuvimai ar panašiai, aš asmeniškai negirdėjau“, – teigia V. Mazuronis.

REKLAMA

Rudenį opozicija planuoja inicijuoti nepasitikėjimo procedūrą V. Gapšiui. Premjeras kol kas neatsako, ar socialdemokratai ją palaikys – esą partijos valdyboje šis klausimas buvo iškeltas, tačiau sprendimas kol kas nepriimtas.

Politikos apžvalgininkas Vincentas Vobolevičius neabejoja, kad koalicija kol kas turėtų išlikti. Pasak jo, drastiškų veiksmų tiek iš socialdemokratų, tiek iš Darbo partijos greičiausiai nebus sulaukta, nes Lietuvoje į korupciją nėra jautriai reaguojama – panašiai kaip Italijoje, kur buvęs premjeras Silvio Berlusconis nepaisydamas jį krečiančių skandalų ir bylų sėkmingai valdė šalį.

REKLAMA

„Pirmiausiai Lietuvoje žmonės nelabai pasitiki teismais. Viktoro Uspaskicho byloje tie, kurie nemėgo Darbo partijos, nieko naujo nesužinojo, o tie, kurie mėgo, dar labiau įsitikino, kad ją reikia mėgti, nes visų nekenčiami, politizuoti teismai, jų manymu, nuteisė populiarų politiką. Taigi šis sprendimas žmonėms šoko nesukėlė, o nesant šoko tarp rinkėjų sunku tikėtis, kad politikai reaguos“, – sako V. Vobolevičius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų