REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusio amžiaus šeštasis dešimtmetis paprastai mums asocijuojasi su Elviu Presliu ir televizijos Aukso amžiumi, tačiau šis dešimtmetis garsėja daugybe naujybių, gerokai palengvinusių ir paįvairinusių mūsų gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

1.Kredito kortelės (1950)

1950 metais kompanija „Diners Club“ išleido pirmąją kredito kortelę.

2. Dietinis vanduo su soda (1952)

Pirmąjį dietinį mažai kalorijų turintį gazuotą vandenį „No-Cal“ pristatė kompanija „Kirsch Bottling“ 1952 metais. Jo išradėjai Hymanas ir Morrisas Kirsch sukūrė becukrį sodos vandenį cukralige sergantiems žmonėms, besigydantiems Žydų chroniškų ligonių sanatorijoje (Jewish Sanitarium for Chronic Disease). Dabar ši gydymo įstaiga vadinasi Kingsbruko žydų medicinos centras (Kingsbrook Jewish Medical Center). 1958 metais kompanija „Royal Crown Cola“ išleido antrąjį dietinį gėrimą „Diet Rite“.

REKLAMA

3. Rutulinis dezodorantas (1952)

Kol pasirodė rutulinis dezodorantas, pavadintas „Ban Roll-On”, plačiausiai paplitęs antiperspirantas buvo

„Everdry“- aliuminio chlorido tirpalas, kuris buvo užtepamas, sumirkius jame medvilninį tamponą. Toks dezodorantas buvo nepatogus naudoti, tekdavo labai ilgai laukti, kol jis išdžiūdavo. Be to, jis turėjo ir vieną „malonų“ šalutinį poveikį – dėl per didelio aliuminio chlorido rūgštingumo dirgino ne tik odą, bet ir „pragrauždavo“ drabužius.

REKLAMA
REKLAMA

4. TV pietūs

Swansonas pakeitė mūsų pasaulį, kai 1953 metais jo firma „C.A.Swanson & Sons“ pristatė pirmuosius „TV pietus“. Jie turėjo tokį didelį pasisekimą, kad pirmaisiais gamybos metais buvo parduota daugiau nei 10 mln. vienetų. („TV pietūs“ – angl. „TV Dinner“, o pilnas pavadinimas „TV Brand Frozen Dinner“ - tai šaldytas, dažniausiai viename pakete fasuotas maistas, kurį reikia tik pašildyti – Balsas.lt).

5. Spalvotasis televizorius (1953)

Spalvotieji televizoriai atsirado 1953 metais JAV. Prireikė daugiau kaip dešimtmečio, kad jie išpopuliarėtų, kadangi kainavo jie nepigiai, o spalvotųjų laidų tuo metu buvo nedaug. Pirmoji spalvotoji Amerikos televizijos laida – „Rožių parado“ transliacija 1954 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Mikrobangų krosnelė (1954)

Pirmąją mikrobangų krosnelę komerciniam naudojimui pateikė korporacija „Raytheon“.

7. Automatinės durys (1954)

Išradėjai Dee Hortonas ir Lew Hewitt sukūrė slankiojančias automatines duris, prisižiūrėję, kaip sunku žmonėms galuotis su sukamosiomis durimis, pučiant vėjui.

8. Užsegimas kibia juosta (Velcro juosta) (1955)

Jeigu nebūtų išrastas toks užsegimo būdas, daugelis vaikučių, tur būt, negalėtų nešioti madingų sportinių batelių, o gal ir apskritai nemokėtų patys apsiauti iki kokių šešerių metukų.

REKLAMA

9. Trijų taškų saugos diržas (1959)

Kompanija „Volvo“ pristatė pirmąjį trijų taškų saugos diržą 1959 metais, ir tais pačiais metais tokius diržus įrengė savo automobiliuose „Volvo 122“. Jie tapo standartine įranga.

10. Ultragarsas (1956)

Ultragarsas gydymo tikslais pirmą kartą panaudotas 1956 metais Glazge. Tačiau iki praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio medicininiai tyrimai ultragarsu nebuvo plačiai atliekami, kol JAV ir Didžiosios Britanijos medikai neįsisavino specialios aparatūros.

11. Pūslėtoji pakuotė (1957)

Ar galite įsivaizduoti pasaulį be malonumo pasprogdinti tokios pakuotės burbuliukus?

O sukurta ši pakuotė buvo atsitiktinai. Jos išradėjai Alfredas Fieldingas ir Marcas Chavannesas bandė išrasti erdvinius plastikinius tapetus, o ne pakavimo medžiagą.

REKLAMA

12. Kontraceptinės tabletės (1957)

Nors šių tablečių išradimas paprastai siejamas su 7-ojo dešimtmečio seksualine revoliucija, iš tikrųjų jos atsirado dar 6-ajame dešimtmetyje.

JAV Maisto produktų ir vaistinių preparatų kokybės kontrolės tarnyba (Food and Drug Administration) patvirtino šias tabletes 1957 metais, bet tik naudoti esant rimtiems mėnesinių ciklo sutrikimams, o ne kaip priemonę nėštumui išvengti. Daugeliui moterų staiga sutriko mėnėsinių ciklas. Iki 1960 metų šios tabletės nebuvo patvirtintos kaip priemonė apsisaugojimui nuo pastojimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų