REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo pat liepos pradžios pasaulis gyvena karališkojo kūdikio laukimu. Žiniasklaida skaičiuoja ir tikslina galimą gimimo datą ir praneša kiekvieną žinomą, spėjamą ar sukurtą detalę. Prie ligoninės Londone budintys žurnalistai snaudžia, mezga ir juokauja. Britai lažybų punktuose stato, kokia bus vaikelio lytis, vardas ir svoris. Patys karališkosios šeimos nariai atsargiai komentuoja, kada tikisi jo sulaukti.

Nuo pat liepos pradžios pasaulis gyvena karališkojo kūdikio laukimu. Žiniasklaida skaičiuoja ir tikslina galimą gimimo datą ir praneša kiekvieną žinomą, spėjamą ar sukurtą detalę. Prie ligoninės Londone budintys žurnalistai snaudžia, mezga ir juokauja. Britai lažybų punktuose stato, kokia bus vaikelio lytis, vardas ir svoris. Patys karališkosios šeimos nariai atsargiai komentuoja, kada tikisi jo sulaukti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nekantrumas auga su kiekviena diena, tačiau didelis žmogiškas smalsumas slepia ypatingą įvykio svarbą – princo Williamo ir jo žmonos Kembridžo kunigaikštienės Kate vaikas bus trečias eilėje prie sosto. Tai, pasak ekspertų, britams užtikrina monarchijos stabilumą.

REKLAMA

Lažinamasi net dėl būsimos karjeros

Nenorintieji praleisti momento, kai Kembridžo kunigaikštienė atvyks į Londono Šv. Marijos ligoninės privatų Lindo skyrių, gali internete stebėti tiesioginę transliaciją. Ekrane matyti įėjimas į skyrių, aplink besisukiojantys žurnalistai, trumpam stabtelintys praeiviai, besifotografuojantys balionais nešini turistai, kartais sušmėžuojantys konstebliai ir pravažiuojantys automobiliai. Ir taip jau turbūt nuo liepos pradžios, nes būtent šį mėnesį Didžioji Britanija tikisi sulaukti sosto įpėdinio ar įpėdinės.

REKLAMA
REKLAMA

LRT radijo bendradarbis Londone Paulius Kaliačius pasakoja, kad neįprastas sujudimas pastaruoju metu yra ir šalies lažybų punktuose. „Kaip pridera britams, lažybų punktai priima statymus dėl įvairiausių smulkmenų, tad lažybų objektai parodo, kiek daug britai galvoja apie būsimojo sosto įpėdinio gyvenimą“, – pasakoja žurnalistas.

Pasak jo, lažybų punktuose spėjama, kokio amžiaus sosto įpėdinis pirmą kartą apsilankys naktiniame klube, taip pat galima spėti kūdikio lytį, svorį, plaukų spalvą, vardą ar net būsimą karjerą. „Komiška, kad tokiu atveju savo laimėjimo teks laukti, net apie 20 metų. Kas dabar žino, kokia ta kūdikio karjera bus“, – sako P. Kaliačius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Britai daugiausia stato už tokius vardus, kaip Aleksandra, Šarlotė, Elžbieta, Viktorija, Diana ar Jurgis, Džeimsas, Čarlzas.

Puslapis enciklopedijoje – dar negimusiam asmeniui

Išmaniųjų telefonų savininkams sukurta speciali programėlė, kuri praneš karščiausias naujienas, parodys pirmąsias naujagimio nuotraukas, vėliau informuos apie pirmuosius vaiko žingsnius. Tuo metu „Wikipedijoje“ karališkajam kūdikiui sukurtas puslapis. Tai pirmas toks atvejis, kai į enciklopediją įtrauktas dar negimęs asmuo.

„Britai lažinasi, ar rytoj lis, ar bus saulėta, taigi tai visai nėra neįprasta, – tikina karališkosios šeimos ekspertas Reifas Heydel-Mankoo. – Tačiau mes matome monarchijos evoliuciją. Viena iš priežasčių, kodėl britų monarchija toliau gyvuoja, nors Prancūzijoje ar Vokietijoje žlugo, yra ta, kad ji vystėsi ir prisitaikė prie laikotarpio. Tai, kad „Wikipedijoje“ sukurtas puslapis dar negimusiam karališkajam vaikui, rodo, kad mes kalbame apie XXI a. instituciją.“

REKLAMA

Komentatorius taip pat sako, kad karališkojo vaiko gimimas žmones gali dominti dėl skirtingų priežasčių, tačiau apskritai britams tai svarbi nacionalinė šventė: vieniems įdomu konstituciniu požiūriu, kitiems galbūt feministiniu, dar kitiems tai tiesiog proga švęsti.

„Britanijoje yra seniausia pasaulyje demokratija, ji turi nenutrūkstamą demokratinę santvarką ir mes neturime nepriklausomybės aktų ar deklaracijų, kad galėtume švęsti kasmet, kaip liepos 14-ąją tai daro prancūzai ar liepos 4-ąją amerikiečiai“, – svarsto karališkosios šeimos ekspertas. Jo manymu, karališkosios vedybos, vaiko gimimas, jubiliejai ir karūnavimas yra tai, kas vienija britus, o karališkojo kūdikio gimimas – ypač svarbus patriotizmo elementas, sutelkiantis tautą.

REKLAMA

Trečias eilėje prie sosto

Vienas iš labiausiai akcentuojamų dalykų, kai kalbama apie šio karališkojo kūdikio gimimą, yra tai, kad jis bet kokiu atveju taps sosto įpėdiniu – ir nesvarbu, gims mergaitė ar berniukas. Prieš dvejus metus pakeistos amžius egzistavusios taisyklės, kai vyriškos lyties palikuonys turėjo pirmenybę užimti sostą. Nuo šiol karūna, nepriklausomai nuo lyties, atitenka vyriausiam valdovo vaikui. Tam pritarė visos 16 Tautų Sandraugos valstybių, kurių valdovė yra Elizabeth II.

Taigi Williamo ir Kate vaikas – mergaitė ar berniukas – stos trečias eilėje prie sosto ir į ketvirtą vietą nustums Williamo jaunesnį brolį Harry.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Heydel-Mankoo sako, kad trys skirtingų kartų įpėdiniai sustiprins monarchijos stabilumą, nes gimus princo Williamo ir Kembridžo kunigaikštienės vaikui, tai bus pirmas kartas nuo 1894-ųjų, kai Anglija turės tris skirtingų kartų sosto įpėdinius. „Nuo pat karalienės Victorios, jos sūnaus Edwardo VII, jo sūnaus George`o V ir pastarojo sūnaus Edwardo VIII mes nematėme tokios nenutrūkstamos linijos. Britų tautai tai sustiprina nenutrūkstamumo ir stabilumo jausmą, kurį suteikia monarchija, ir užtikrina, kad šaliai bus vadovaujama dar daugiau nei šimtą metų“, – teigia komentatorius.

REKLAMA

R. Heydel-Mankoo taip pat teigia, kad karališkojo vaiko gimimas yra svarbesnis įvykis nei prieš dvejus metus įvykusios karališkosios vestuvės. „Karališkųjų vestuvių tikslas yra pagimdyti sosto įpėdinį, taigi šiuo atžvilgiu karališkojo vaiko gimimas yra svarbesnis įvykis, nes jis užtikrina paveldimumą, o tai esminis monarchijos principas.“

Bus pradėtos naujos auklėjimo tradicijos

Gimti karališkojoje šeimoje, gimti sosto įpėdiniu – nuostabi pasaka ar vis dėlto ne tokia laiminga dalia? Ar šiam vaikui įmanoma turėti paprastą ir nerūpestingą vaikystę? Ekspertai sutaria, kad šiuo atžvilgiu jam pasiseks gerokai labiau nei, pavyzdžiui, jo seneliui ar prosenelei. Karališkosios šeimos komentatorius Ričardas Fitzwilliamsas sako, kad Viljamas ir Keitė bus modernūs tėvai.

REKLAMA

R. Fitzwilliamso teigimu, princas Williamas yra pirmasis sosto įpėdinis, galėjęs vesti žmogų, kurį myli, nepaisydamas kilmės – anksčiau beveik automatiškai įpėdinis vesdavo kilmingą asmenį arba kažką iš aristokratijos, o Kate yra iš vidurinės klasės. „Jos kilmė labai įdomi, ji labiau atspindi dabartinę Britanijos įvairovę. Iš jos tėvo pusės – tai karjeros žmonės, iš motinos – darbininkų klasė. Yra ir aristokratų. Šis derinys yra naujas. Modernus požiūris taip pat naujas“, – svarsto karališkosios šeimos komentatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, nėra jokių abejonių, kad šis vaikas, palyginti su kitais karališkosios šeimos nariais, bus auginamas paprasčiausiai – turima omenyje tai, kaip bus bendraujama su žiniasklaida, kur jis mokysis, ir tai, kad Williamas ir Kate bus kiek įmanoma savarankiški tėvai.

„Princas Charlesas gimė 1948 m. Tai buvo visai kiti laikai. Gimus princui Williamui, princesė Diana jį nuo pat mažumės vesdavosi į kino teatrą, „McDonald`s“, taip pat kartu lankydavo benamius ir taip plėtė jo akiratį. Šįkart viskas vėl visai kitaip, nes šis vaikas turės dvejus namus – Kensingtono rūmus ir Middletonų namus Berkšyre. Taigi tai suteiks paprastumo, kurio neturėjo ankstesni karališkieji vaikai“, – įsitikinęs karališkosios šeimos komentatorius.

REKLAMA

Daug privilegijų ir dar daugiau pareigų

Kitas ekspertas R. Heydel-Mankoo sako, kad karališkieji vaikai savo pirmąsias oficialias pareigas pradeda atlikti tik įgiję išsilavinimą, sulaukę 20 metų, tačiau jiems krintančią atsakomybę ir savo dalią jie turi mokytis suvokti nuo mažų dienų. „Norima užtikrinti, kad niekas jiems netrukdytų įgyti išsilavinimo. Tačiau, žinoma, nuo pat mažumės jie lydės savo tėvus ir senelius per karališkuosius vizitus ir bus supažindinami su savo pareigomis, nes, net ir turėdami didelių privilegijų, turės suprasti, kad kartu gaus didelę atsakomybę ir privalės būti daug diskretiškesni bei santūresni nei jų draugai“, – tvirtina ekspertas.

REKLAMA

Tačiau kurį laiką būsimasis sosto įpėdinis – Kembridžo princas ar princesė – bus naujagimis ir jam, kaip ir visiems kitiems, iš pradžių vienintelis rūpestis bus šalia turėti savo tėvus.

Kūdikiui gimus – nacionalinė šventė

Williamo ir Kate vestuvėms prieš dvejus metus specialiai muziką sukūręs kompozitorius Paulas Mealoras karališkajam kūdikiui parašė lopšinę, kurią atlieka sopranas iš Naujosios Zelandijos Hayley Westenra.

Kūdikiui gimus, pirmiausia bus pranešta Karalienei ir kitiems artimiesiems, vėliau ir premjerui Davidui Cameronui bei kai kuriems kitiems Sandraugos valstybių vadovams.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomenė apie tai oficialiai sužinos tada, kai gydytojų pasirašytas raštas bus skubiai policijos lydimu automobiliu pristatytas į Bakingamo rūmus ir pakabintas ant rūmų vartų. Pranešime bus nurodytas gimimo laikas, vaiko lytis, dar galbūt svoris. Taip pat ketinama pranešti per socialinę žiniasklaidą.

Ir tada – nacionalinė šventė. Iš Londono Tauerio planuojama paleisti 41 šūvį, dar 62 – iš Žaliojo parko. Kitose Sandraugos valstybėse – Naujojoje Zelandijoje, Kanadoje – mėlyna arba rožine spalva turėtų nušvisti kai kurie objektai. Kūdikio gimimo proga specialiai išleistos sidabrinės vieno penso monetos bus padovanotos tiems kūdikiams, kurie gims tą pačią dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų