REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagrindinė vaikų skendimo priežastis – tėvų nepriežiūra. Prieš eidami maudytis iš anksto kiekvieną kartą aptarkite su vaiku, kas jam galima, o ko – ne. Tegul tai nusėda vaiko galvelėje kaip daugybos lentelė. Labai svarbu drausmė – nenuolaidžiaukite savo vaikui. Tegul žino, jei netinkamai elgsis prie vandens, kitą kartą jis maudytis neis.

REKLAMA
REKLAMA

Jei jūs norite pailsėti ir atsipalaiduoti prie vandens – eikite be vaikų. Vaikus reikia stebėti, nenuleidžiant nuo jų akių, nes JIE SKĘSTA TYLIAI. Iki penkerių metų jie nesupranta, kas vyksta, ir tiesiog panyra be jokio garso.

REKLAMA

Tai vyksta žaibiškai. Į vandenį įkritęs vaikas gurkšteli vandens, nugrimzta ir, nepraėjus nė minutei, praranda sąmonę. Tad vaikus, ypač jaunesnius nei penkerių metų, prie vandens telkinių prižiūrėti reikia itin akylai. Jei maudosi keletas vaikų, tegul juos stebi keli suaugusieji, nes vienam sunku sužiūrėti ir suskaičiuoti visus vaikus. Nemokantys plaukti mažyliai turi dėvėti tinkamo dydžio gelbėjimo liemenes. Nepatartina vieniems vaikams plaukioti su pripučiamais gelbėjimo ratais, užsimaunamais ant liemens, nes jie ne visada padeda skęstant. Taip pat rekomenduojama neleisti vaikams plaukioti ant pripučiamų čiužinių.

REKLAMA
REKLAMA

Išmokykite savo vaiką plaukti.

Išmokite suteikti savo vaikui pirmąją pagalbą. Dėl pirmosios pagalbos mokymų galite kreiptis į Panevėžio rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biurą Beržų g. 50, Panevėžyje, arba telefonu (8–45) 433 106, [email protected]. Susidarius grupelei, atvyksime pas jus.

Jei imate vaikus plaukioti valtimi, juos būtinai reikia apvilkti gelbėjimo liemenėmis. Jei namuose turite baseiną, o jūsų vaikai dar nemoka plaukioti, baseiną reikia aptverti ne žemesne nei 1,2 metro užtvara.

Jei netoli jūsų namų įrengtas vandens telkinys – aptverkite jį, bent jau kol užaugs vaikai. Žaidimo vietą parinkite toliau nuo tvenkinio: priešingoje teritorijos pusėje. Gal tas tvenkinys ne toks jau ir gražus bei vertingas, tad verta jį iš viso panaikinti…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maudynių metu vaiko organizmą veikia oro temperatūra, drėgmė, judėjimo greitis, saulė, vandens temperatūra ir slėgis.

Maudantis jūroje papildomai įtakos turi ir cheminė vandens sudėtis. Prieš pradedant maudytis būtina apsiprasti su vandeniu.

Negalima maudytis labai sušilus arba labai sušalus.

Vandenyje reikia kuo daugiau judėti. Jei vaikas šaltame vandenyje būna per ilgai, sutrinka organizmo šilumos reguliavimas, dėl to pradedama drebėti. Kraujagyslės susitraukia, oda pamėlynuoja (ypač pamėlsta lūpos), pašiurpsta. Tada vaikas būtinai turi išlipti iš vandens. Jį reikia energingai ištrinti sausu rankšluosčiu ir priversti judėti, kol sušils.

REKLAMA

Eidami į paplūdimį su vaikais, būtinai jiems ir sau paimkite galvos apdangalus ir skėtį nuo saulės bei apsauginį kremą. Ne pro šalį ir saulės akiniai. Vaikas tiesioginiuose saulės spinduliuose gali būti trumpai (5–7 min.), nes vaikučio oda labai jautri ir greitai nudega saulėje, jis turi vilkėti medvilniniais drabužėliais. Geriausias laikas – iki 11 val. ryte ir po 16 val. Kaitrią dieną mažylius geriau laikyti medžių šešėlyje ar po skėčiu nuo saulės, būtina įsidėmėti, kad smėlis ir vanduo atspindi saulės spindulius ir sustiprina jų poveikį.

Gražios ir saugios vasaros!

Vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros specialistė Deimantė Kirvelienė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų