REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo kokių emocijų auga svoris?

Jei jūs esate iš tų žmonių, kuriems kiekvienas svarbesnis išgyvenimas tampa proga užkąsti, teks pasimokyti ne dietos paslapčių, o būdų, kaip kontroliuoti savo emocijas.

REKLAMA
REKLAMA

Videoreportažą apie emocijų įtaką žmogui žiūrėkite straipsnio pabaigoje.

Pyktis, nerimas, liūdesys, ilgesys, nervingumas ir netgi džiaugsmas – visa tai gali tapti pakankama priežastis nekontroliuojamam šaldytuvo šturmui.

REKLAMA

Taip, suvalgytas šokoladukas trumpam nustumia negatyvias emocijas, nerimas praeina, tačiau neišvengiamai artinasi problemos su figūra.

Įprotis „suvalgyti“ emocijas gali peraugti į priklausomybę – tada net ir būdama soti bei geros nuotaikos galite jausti norą... pavalgyti. O tai – jau pats tiesiausias kelias į nutukimą. Noras po įtemptos darbo dienos palepinti save gabalėliu šokoladinio pyrago tampa tokia pat priklausomybe, kaip ir užvėrus darbo duris griebtis cigaretės ar vos pabaigus kokį nors darbą – taurelės.

REKLAMA
REKLAMA

Mechanizmas nesudėtingas: sacharozė padidina hormono serotonino lygį organizme, o tai praskaidrina nuotaiką, nuveja nerimą ir nervingumą.

Tokiems „saldžiaholikams“ psichologai rekomenduoja visų pirma priprasti prie reguliarių fizinių krūvių, kurie ne tik spartina kalorijų deginimo procesą, bet taip pat padidina serotonino kiekį organizme. Ir būtinai stebėkite savo emocijas – kokiomis akimirkomis staiga užsimanote pavalgyti, nors ir nejaučiate tikrojo alkio? Galbūt galima išvengti tokių momentų išmokus valdyti savo emocijas ar suradus kitų būdų nusiraminti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai emocijos, kurios dažniausiai nugena emocinius valgytojus prie šaldytuvo:

Sunkumai bendraujant su kitais žmonėmis;

Jausmas, kad jūsų nemyli;

Finansiniai nesklandumai;

Buitinio komforto stygius;

Nepasitenkinimas savimi ar savo veikla;

Išsiskyrimas ir ilgesys;

Planų žlugimas;

Baimė;

Liūdesys;

Menkavertiškumo kompleksas;

Vienatvė ir vienišumas;

Nepasitikėjimas savo jėgomis;

Savigrauža ir gailestis.

 

Kaip su šiais nesklandumais kovoti?

Išmokite kontroliuoti save. Jūs ką tik pavalgėte ir dabar vis tiek norite užkąsti? Imkitės kitokios veiklos – kad ir 10 min. mankštos ar kokio nors nedidelio buitinio darbo. Labai tikėtina, kad noras užkąsti po 10 min. praeis. Jei ne – tada suvalgykite ką nors saldaus, bet nekaloringo, pvz. obuolį, kriaušę ar saują uogų.

REKLAMA

Laikykitės valgymo režimo ir įpraskite valgyti tik tam tikromis valandomis.

Sportuokite. Įsigykite sporto klubo abonementą ar pradėkite lankyti mėgstamos sporto šakos treniruotes. Taip ne tik išspręsite figūros problemas, bet ir pagerinsite savo psichologinę būklę, išgyvensite daugiau teigiamų emocijų, pabendrausite su kitais žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų