REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienio rytą Lietuvos banko Valdybos nariai dalyvavo susitikime su tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadove Cristine Lagarde. Jame apžvelgta Lietuvos ekonomikos padėtis ir pristatytos naujausios TVF pasaulio ekonomikos prognozės. Fondo vadovė apskritojo stalo diskusiją pradėjo nuo visoms šalims kylančių ekonominių grėsmių aptarimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Turime skirti dėmesio ir senoms, ir dar tik kylančioms ekonominėms grėsmėms. Prie senųjų grėsmių priskiriamam sulėtėjusiam ekonominiam augimui Europoje, ypač euro zonoje, turime nepamiršti ir naujųjų – tų, kurios kyla besivystančioms ekonomikoms ir kurios yra labai įvairios, galvoje turiu ir lėtėjantį augimą, ir reikalingas investicijas etc.“, – sakė TVF vadovė.

REKLAMA

Pakreipus diskusiją apie Lietuvos perspektyvas prisijungti prie euro zonos, Lietuvos Respublikos finansų ministras Rimantas Šadžius pabrėžė, kad euras yra ne tikslas, kurio siekiama, o priemonė pagerinti sąlygas mūsų šalyje.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas pabrėžė, kad euro įvedimas būtų loginė Lietuvos pinigų politikos tąsa.

„Savo valiutą įvedėme 1993-iaisiais, o po metų pradėta valiutos valdyba. Paskui susiejome litą su euru – taigi kitas žingsnis – prisijungimas prie euro zonos. Ieškoti kitų kelių būtų labai sudėtinga ir pavojinga. Kita priežastis įsivesti eurą – mažesnės skolinimosi išlaidos. Tai turi pagrįsti ir atsakinga finansinė politika. Trečiasis argumentas – stabilumas. Euras į šalį atvestų stabilumą. Pagrindinis argumentas, kurį dažniausiai kartoja besipriešinantys euro įvedimui, susijęs su įmokomis į Europos stabilumo fondą. Tai, mano nuomone, nėra tinkamas argumentas, nes tai turėtų būti suvokiama ne kaip išlaidos, o kaip investicijos, pavyzdžiui, į draudimo polisą. Narystė euro zonoje yra tarsi narystė organizacijoje“, – argumentus vardijo Lietuvos banko valdybos pirmininkas.  

REKLAMA
REKLAMA

Vertinant Lietuvos norą ir galimybes įsivesti eurą grįžta ir prie šalies patirties pastangų suvaldyti finansinę krizę 2008–2009 metais. C. Lagarde, paprašyta įvertinti Lietuvos pasirinkimą nesikreipti pagalbos į TVF, atsakė, jog svarbiausia vertinti rezultatus.

„Lietuva 2009 metais dėjo didžiules pastangas, kad suvaldytų situaciją. Dabar žvelgdami į praeitį ir matydami tuos skaičius bei pasiekimus galime tik stebėtis. Mano pagyrimai tuometiniam premjerui Andriui Kubiliui. Valdžia ir žmonės pademonstravo didžiulę drąsa ir stengėsi patys išbristi iš krizės. Vertinti, ar tai buvo geras pasirinkimas, sudėtinga, tačiau svarbiausia yra rezultatai. Tai, kad Lietuva sugebėjo tvarkytis su krize savo jėgomis, rodo labai stiprią fiskalinę politiką. Dabar Lietuva jau ruošiasi prisijungti prie euro zonos. Tai, ką sugebėjote padaryti jūs, kaip maža šalis, yra pavyzdys Europai. Mums dažnai buvo primenami darbai, kurių ėmėsi Lietuva“, – vertino C. Lagarde.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Diskusijos moderatorė TVF vadovei uždavė klausimą apie nedarbo problemą Europoje ir jos sprendimo būdus.

Atsakinėdama į klausima C. Lagarde pabrėžė, kad svarbiausiai įgyvendinti tęstines į darbo vietų kūrimą nukreiptas politikas. „Darbo vietų kūrimas yra svarbiausias klausimas ir bet kokiam politikui, ir bet kuriai šeimai.Visų pirma reikia solidžios finansinės sistemos: kad bankai pasitikėtų vieni kitais, kad būtų žemos palūkanos, mažos skolinimosi išlaidos. Reikia įgyvendinti į darbo vietų kūrimą nukreiptas politikas. Darbo jėga turi prisitaikyti prie darbo rinkos poreikių – stažuotės, iniciatyvos. Reikia apsvarstyti visas darbo vietų kūrimo priemones. Žinoma yra struktūrinių kliūčių trukdančių darbo vietų kūrimui. Tačiau stengiamės užtikrinti kuo sklandesnį dialogą tarp verslo ir profesinių sąjungų. Norime pasiekti, kad jauniems žmonėms būtų galimybė gauti pastovų darbą. Reikia užtikrinti, kad darbuotojai galėtų mokytis visą gyvenimą ir jaustųsi saugiai. Norint pasiekti šį tikslą, labai svarbu suvienyti visus su procesu susijusius žaidėjus“, – aiškino TVF vadovė.  

REKLAMA

Nepaisant aptartų iššūkių ir sunkumų, Andriui Kubiliui uždavus klausimą apie krizės sukeltą nuovargį ir euro zonos ateitį, TVF vadovė atsakė esanti rami dėl euro zonos ateities.

„Europai ir euro zonai yra šviesi ateitis – juk reikia daug laiko, kol pasiekiame tinkamą institucinį ir finansinį kapitalą. Einame į priekį, klystame, taisomės, tobulėjame. Kartais, kai man kyla abejonių dėl Europos, pažiūriu, kiek yra visko pasiekta. Aš asmeniškai esu rami dėl Europos ir jos ateities“, – savo nuomonę išsakė C. Lagarde.

REKLAMA

-----------------

Ketvirtadienio rytą Lietuvos banke su Valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku ir Valdybos nariais susitikusi Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde aptarė šalies ekonomikos padėtį bei finansų ir bankų sistemos stabilumo klausimus.

TVF valdančioji direktorė pabrėžė, kad sumaniai ir ryžtingai suvaldžiusi krizę Lietuva turėtų užtikrinti sunkiai uždirbtų konkurencingumo ir viešųjų finansų laimėjimų tęstinumą, tęsdama struktūrines reformas ir taip skatindama ūkio augimą ir darbo vietų kūrimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norėčiau pagirti Lietuvą už sumanų krizės suvaldymą ir ryžtingą politiką, kuri atkūrė pasitikėjimą bankų sistema, užtikrino finansų sistemos stabilumą ir padėjo pamatus greitam atsigavimui. Dabar svarbu išsaugoti sunkiai uždirbtus konkurencingumo ir viešųjų finansų laimėjimus. Likusių krizės padarinių likvidavimas ir struktūrinės reformos bus pagrindiniai veiksniai, užtikrinsiantys augimą ir darbo vietų sukūrimą vidutiniu laikotarpiu“, – kalbėjo Ch. Lagarde.

Atsakydamas TVF vadovei V. Vasiliauskas užtikrino, kad Lietuvos centrinis bankas yra pasiryžęs dalytis patirtimi įgyvendinant visos ES finansinio stabilumo prioritetus.

REKLAMA

C. Lagarde taip pat akcentavo, kad su nekantrumu laukia įkvepiančio Lietuvos pirmininkavimo ES sprendžiant tokius prioritetinius klausimus kaip tolesnė pažanga kuriant bankų sąjungą.

--------------

Į Lietuvą su dviejų dienų vizitu atvykusi Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde susitiko su aukščiausiais šalies vadovais – prezidente Dalia Grybauskaite, premjeru Algirdu Butkevičiumi, finansų ministru R. Šadžiumi ir Lietuvos banko valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku.

TVF vadovė pabrėžė, kad Lietuva neturėtų bijoti prisijungti prie euro zonos ir kad iš jos, kaip iš pirmininkaujančios šalies, tikimasi europinio pavyzdžio. „Lietuvai narystė euro zonoje tėra kitas logiškas žingsnis, turintis ekonominę prasmę. Tam tikra prasme Lietuva jau yra euro zonos valstybė dėl pasirinkto valiutų valdybos modelio ir su euru susieto lito. Tačiau Lietuva dar negali naudotis visais euro pranašumais, visų pirma, prieiga prie Europos centrinio banko išteklių", – kalbėjo C. Lagarde.

REKLAMA

Po susitikimo su fondo vadove premjeras A. Butkevičius teigė, kad ir toliau bus siekiama įsivesti eurą nuo 2015 metų. Finansų ministras V. Vasiliauskas taip pat pabrėžė, kad svarbiausia yra sveika šalies ekonomika, kurią užtikrintų prisijungimas prie euro zonos.

Su C. Lagarde susitikusi prezidentė D. Grybauskaitė atskleidė, kad pasitarimas buvo skirtas Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetų ir Europos ekonominės sistemos aptarimui bei Europos bankų sąjungos kūrimo planams.

„Lietuvos patirtis įrodo, kad per trumpą laiką įmanoma išlipti iš ekonominės duobės. Tik atsakinga finansų politika gali užtikrinti ekonomikos augimą ir finansų rinkų pasitikėjimą. Europa turi tęsti reformas – tai vienintelis kelias išvengti skaudžių finansų krizių pasekmių", – teigė Lietuvos prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas pagrindinių vizito akcentų – diskusija „Europos ekonominė integracija: iššūkių ir galimybių vertinimas", skirta Europos ekonomikos vystymosi, šalių integracijos į Europos Sąjungą (ES) ir euro zoną aptarimui. Lietuvai stojus prie ES Tarybos vairo, euro zonos problemų sprendimas, krizės valdymo strategijos, euro zonos idėjos palaikymo bei populiarinimo klausimai, tolimesnė ES ekonominė integracija yra kertiniai klausimai.

Diskusijoje taip pat dalyvaus Europos centrinio banko valdybos narys Jorgas Asmussenas.

Balsas.lt primena, kad LietuvaTVF nare tapo1992-aisiais. TVF šalys narės privalo siekti vykdyti tokią ekonominę ir finansų politiką, kuri užtikrintų šalies globalų finansinį bei ekonominį stabilumą. Tai pirmasis TVF vadovo apsilankymas šalyje po 16 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų