REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedų apžvalgininkas J. Ohmanas teigia, kad D. Grybauskaitės pasisakymai jį vimdo

Pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai sėkmė priklauso ne nuo Darbo partijos bylos

Jei Lietuvos įvaizdį, pirmininkaujant Europos Sąjungos (ES) Tarybai, kas nors ir sugriaus, tai nebūtinai bus peripetijos dėl Darbo partijos bylos, teigia ekspertai, nesutinkantys, kad Lietuvą diskredituoja valdančiųjų požiūris į pareigas suspenduoti nesutinkantį Darbo partijos atstovą, Seimo vicepirmininką Vytautą Gapšį. Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad šalies įvaizdžiui dėl to gresia pavojus, o parlamento vadovas Vydas Gedvilas jai atsikirto.

Švedui norisi vemti

Lietuvoje gyvenantis švedų žurnalistas, filmų režisierius Johnas Ohmanas teigia nejaučiąs simpatijų Darbo partijai ir jos lyderiams, tačiau prezidentės D. Grybauskaitės pareiškimas, neva vidinės parlamentinės ir teisinės rietenos yra svarbios Europai, jo manymu, yra šleikštaus oportunizmo požymis.

„Neturiu, ką pasakyti. Tai yra žemas lietuviškas lygis. <...> Galite mane cituoti. Niekur nesu matęs tokios baisios oportunistės viešojoje erdvėje (apie D. Grybauskaitę – balsas.lt). Ji turi ir gerų bruožų, tačiau niekur nesu matęs tokios oportunistės“, – portalui balsas.lt kartojo J. Ohmanas.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu švedas pareiškė nė kiek nesimpatizuojąs Darbo partijai ir teigė ją laikąs banditų partija. „Galite taip ir rašyti, – pridūrė jis. – Galima apie tai kalbėti įvairiai, bet mane vemti verčia... Juk yra daug kitų pareigūnų, kurie kasdien dirba savo darbą, sprendžia kasdienius reikalus, o čia...“

REKLAMA

Perklaustas J. Ohmanas patikslino, kad jam juokingi pareiškimai, jog vienas ar kitas tokio pobūdžio Lietuvos vidaus politikos veiksmas daro gėdą arba garbę Lietuvai europiniame ir pirmininkavimo ES tarybai kontekste. Tai jį esą juokina ir glumina.

Žodis „gėda“, anot švedo, vartojamas be prasmės. „Čia gėda, čia ne gėda... . <...>. Jei koks viceministras nemoka angliškai – nereikia jo leisti į viešąją erdvę. <..> Viešoji erdvė už Lietuvos ribų yra kol kas visiškai neužkariauta. Čia reiškiasi visokie avantiūristai. Jie sudaro sau galimybę, o normalios galimybės kol kas labai mažai išnaudotos“, – teigė J. Ohmanas ir pridūrė, kad prezidentės vertinimai jam atrodo juokingi, kad ir kaip jis vertintų Darbo partiją.

REKLAMA
REKLAMA

V. Gapšys Europai – 87 vietoje

Teiginiai, kad pirmininkavimo ES Tarybai kontekste Lietuvos įvaizdis nukentės dėl Seimo vicepirmininko V. Gapšio pasitraukimo ar nepasitraukimo istorijos, atrodo juokingi ir viešųjų ryšių ekspertui Mindaugui Lapinskui.

„Aš manau, kad apie tai, kas yra V. Gapšys ir kas ten per problema, sužinos penkis kartus mažiau ES piliečių nei apie tai, kad, pirmininkaujant Čekijai, pasikeitė šios šalies vyriausybė“, – ciniškai pastebėjo jis.

Anot M. Lapinsko, jei 2 proc. ES piliečių sužinojo, kad pirmininkaujančioje šalyje pasikeitė ministrų kabinetas, apie Lietuvoje vykstančias parlamentines batalijas sužinos nebent 0,4 proc. Europos rinkėjų.<...> Jeigu būtų kokiam nors ministrui dėl korupcijos iškelta byla, galbūt Europa ir sužinotų. Tai, kas vyksta Seime, – visai Europai yra nei šilta, nei šalta“, – mano M. Lapinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak M. Lapinsko, visi lietuviški graudenimai dėl įvaizdžio ir visokių paviešinimų yra panašūs į šeimyninius konfliktus. „Kaip šeimoje susipykus, pagrindinis argumentas: o ką žmonės pagalvos? Kas bus, jei girtas važiuosi į žvejybą ir laikraštis parašys? Va, jei vyktų karinis perversmas ar apkalta - gal kas ir pastebėtų. Dabar garantuoju tik vieną dalyką - jei Lietuvos pirmininkavimas bus įvertintas negerai - V. Gapšio problema bus 87 vietoje“, - juokavo ekspertas.

Šalies vadovė D. Grybauskaitė reikalauja bent jau kuo greitesnio V. Gapšio pasitraukimo iš Seimo vicepirmininko pareigų, tačiau valdančioji koalicija neskuba daryti jokių permainų.

REKLAMA

 ****

Dar praėjusį penktadienį Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos įkūrėją, parlamentarą Viktorą Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, parlamentarei Vitalijai Vonžutaitei – trejų metų laisvės atėmimo bausmę, o dabartiniam partijos vadovui, pirmajam Seimo vicepirmininkui Vytautas Gapšiui paskirta švelniausia bausmė – 35 tūkst. litų bauda.

Patys nuteistieji Seimo nariai bylą vadina politiniu susidorojimu ir kaltės jokiu mastu nepripažįsta.

Nuosprendis gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui. Valdančiojoje koalicijoje esanti Darbo partija buvo kaltinama 2004–2006 metais neapskaičiusi daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

REKLAMA

Nuo pirmųjų kratų iki pirmosios instancijos teismo sprendimo praėjo net septyneri metai. Jau vykstant teismui Darbo partija, praėjusių metų rudenį vykusiuose Seimo rinkimuose laimėjo daugiausiai mandatų daugiamandatėje apygardoje. Centro kairės koaliciją dabar sudaro Lietuvos socialdemokratų partija, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Parlamento vadovas Vydas Gedvilas antradienį sakė tikįs, kad V. Uspaskichas iš Rusijos, kur išvyko jau po apkaltinamojo teismo sprendimo, į Lietuvą grįš 2013 metų liepos 30 dieną, ir siūlė norintiems pasitikti jį su gėlėmis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų