REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Seniausią cukraus fabriką Lietuvoje valdanti įmonė „Arvi cukrus“ atgaivino tradiciją rengti „Lauko dieną“ ir antrus metus iš eilės pakvietė cukrinių runkelių augintojus susiburti ir dieną praleisti kartu. Į Rumokų kaime vykusią šventę susirinko daugiau nei šimtas ūkininkų iš Marijampolės apskrities.

Seniausią cukraus fabriką Lietuvoje valdanti įmonė „Arvi cukrus“ atgaivino tradiciją rengti „Lauko dieną“ ir antrus metus iš eilės pakvietė cukrinių runkelių augintojus susiburti ir dieną praleisti kartu. Į Rumokų kaime vykusią šventę susirinko daugiau nei šimtas ūkininkų iš Marijampolės apskrities.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Toks renginys kaip „Lauko diena“ yra reikalingas, tiek fabriko santykių su augintojais palaikymui ir gerinimui, tiek patiems ūkininkams, kaip galimybė pasidalinti gerąja patirtimi, aptarti sėjos ir auginimo problemas, pabūti drauge ir šiek tiek atsipalaiduoti nuo ūkio darbų“, – sakė „Arvi cukrus“ generalinis direktorius Andrius Leškevičius. 

REKLAMA

Cukrinių runkelių augintojai kasmet tobulina technologijas

Renginyje informacinius pranešimus skaitė įmonių atstovai iš Lietuvos ir Lenkijos. Sėklų atstovai pristatė vykdomus naujausius tyrimus ir laukiamus rezultatus. „Strube“ atstovas Jacek Kubicki dalinosi informacija apie kokybiškų sėklų pasirinkimo svarbą. „Baltic agro“ atstovo pranešimas informavo apie papildomo tręšimo naudą ūkiuose, „Bayer“ atstovas priminė apie pesticidų naudojimą, o įmonė „Mindema“ pristatė runkelių dengimo medžiagą.

REKLAMA
REKLAMA

UAB „Arvi fertis“ agrochemijos reikalų vadovas Virgilijus Paltanavičius pasidžiaugė, kad įmonė nuo pat savo egzistavimo pradžios glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvos mokslo institucijomis ir, remiantis augalininkystės bei agrochemijos mokslininkų rekomendacijomis, buvo sukurtos dabar plačiai Lietuvoje žinomos kompleksinės trąšos. Daug metų bandymai buvo atliekami Rumokų bandymo stoties bei ūkininkų laukuose. Tačiau kasmet atsiranda naujovių ir žemdirbiams iškyla įvairių klausimų, tad „Lauko dienose“ yra galimybė su specialistais visa tai aptarti ir išsiaiškinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ūkių specifika labai skirtinga, žemių našumas taip pat, todėl siekiama sukurti tokias technologijas bei trąšas, kurios būtų kuo universalesnės. Kuriamos naujos trąšų formulės, siekiant, kad kuo daugiau reikiamų medžiagų augalai sugebėtų įsisavinti“, - sakė V. Paltanavičius.

Viena tokių trąšų buvo pristatyta ir šioje „Lauko dienoje“. A. Stulginskio universiteto doc. Vytautas Liakas taip pat atkreipė dėmesį būtent į tai, jog svarbu, kad iš trąšų augalai optimaliai įsisavintų maistingąsias medžiagas – fosforą, azotą bei kitas. „Kartais ūkininkai apsigauna manydami, kad išbėrus trąšų normą - 300 kg į hektarą, jos šimtu procentu bus įsavintos. Deja, dėl dirvožemio savybių ne visada tai pavyksta pasiekti, tačiau tai išspręsti turėtų padėti naujos trąšų formulės“, - tikino doc. V. Liakas. Bandymų laukeliuose tai buvo pademonstruota.

REKLAMA

„Lauko dienoje“ augintojams buvo priminta cukraus gamybos kalkinė medžiaga (defekatas), kuri susidaro cukraus gamybos iš cukrinių runkelių metu, valant cukrinių runkelių syvus gesintomis kalkėmis. Defekatas reguliuoja dirvos pH vertę ir gerina jos struktūrą. „Matome, kad cukrinių runkelių sezonas šiais metais vėl bus gausus, ūkininkai išnaudoja turimas, pigias kokybiškas žaliavas, kurios leidžia uždirbti papildomas pajamas ir taip mažinti žaliavos savikainą“, - apie naudą ūkininkams kalbėjo A. Leškevičius.

Ūkininkus kvietė atkreipti dėmesį ir į dirvų būklę ir jos gerinimo galimybes. Panaudojus kalkių purvą cukrinių runkelių derlius padidėja iki 9 %, o cukringumas iki 0,5 %. Po cukrinių runkelių (kuriems buvo panaudotas defekatas) augančių javų derlius vidutiniškai padidėja 5-10 %.

REKLAMA

Dar viena nauja ekonomiškai naudinga ir organinė dirvos struktūrą gerinanti priemonė – brandintas kalakutų mėšlas. Kitaip tariant, kompostas. Jis ne tik nealina dirvos, bet ir ją sodrina. Atsižvelgus į dirvožemio tyrimus, būtina pasirūpinti ir organinės medžiagos jame gausinimu, našumo palaikymu ir didinimu. „Vienas iš svarbesnių rodiklių - mėšlo tręšiamoji vertė ir rūgštingumas, kuris vidutiniškai siekia 6-9 PH. Sausos medžiagos jame būna apie 30 proc., likusi dalis – vanduo, jame yra visų augalams reikalingų maisto medžiagų - mikroelementų, įvairių fermentų. Ji turi gerus rūgštingumo rodiklius – daugiau nei 8 PH. Organika šiose trąšose sudaro 18,36 proc., tad jos geriausiai tinka grūdams ir šakniavaisiams“, - vertino „Arvi kalakutų fermos“ direktorius Mindaugas Lazdauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lauko dienoje” netrūko ir šurmulio

Leškevičius padėkojo susirinkusiems ūkininkams už bendradarbiavimą ir supratingumą. Praėjęs sezonas pasižymėjo rekordiniu cukrinių runkelių kiekiu. Cukrinio fabriko vadovas džiaugėsi gan aukštais runkelių kokybės rodikliais bei sklandžiu žaliavų pristatymo į cukraus fabriką procesu. Tokie rezultatai pasiekiami tik tada, kai abi šalys kalbasi ir girdi viena kitą, todėl po informacinės dalies pakvietė ūkininkus linksmai praleisti popietę.

Linksmybės prasidėjo, kai „Lauko dienos“ dalyviai įsitraukė į dartų varžybas, krepšinio varžybas, virvės traukimo, guminio bato metimo, kuriam prizą įsteigė „Bayer“ įmonės atstovas.

REKLAMA

„Lauko diena“ buvo vertinga ne tik dėl informacijos, bet ir siekiant kuo geriau pasiruošti artėjančiam sezonui: išgirsti ūkininkų lūkesčius, norus ir bėdas susijusias su cukrinių runkelių auginimu ir supirkimu bei kartu jas spręsti“, – apibendrino A. Leškevičius.

„Arvi cukrus“ turi 26043 tonų balto cukraus, realizuojamo Europos Sąjungoje, gamybos kvotą. Per metus fabrikas pagamina apie 10000 tonų nekvotinio cukraus. Iš viso per metus „Arvi cukrus“ pagamina 36000 tonų balto cukraus.

Vienas iš įmonės strateginių tikslų yra padidinti metinį pajėgumą iki 46000 tonų balto cukraus. Būdama atvira inovacijoms „Arvi cukrus“ įmonė savo veikloje siekia tapti viena iš Europos cukraus gamintojų, efektyviausiu būdu išnaudojančia energetinius išteklius ir gamybos procesus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų