REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu Lietuvoje pastebimai mažėja brakonieriaujančių žmonių. Tai sustiprintos kovos su gamtos apsaugos reikalavimų pažeidėjais rezultatas. „Sugriežtinta aplinkosauginė kontrolė, aktyvesnis mūsų pareigūnų bendradarbiavimas su teisėtvarkos institucijomis, visuomene, padidintos baudos už pažeidimus ir iki dešimties kartų padidinti atlygio už gamtai padarytą žalą įkainiai jau pradėjo duoti gerų vaisių per palyginti labai trumpą laiką – vos per pusmetį“, – sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA

Nors šiemet aplinkosaugininkai surengė pusšimčiu daugiau reidų nei per tą patį laiką praėjusiais metais, brakonierių sulaikyta keliomis dešimtimis mažiau. Jų tiesiog sumažėjo. Budri aplinkos apsaugos pareigūnų akis, stebinti ne tik darbo metu, bet ir naktį, poilsio ir švenčių dienomis, grėsmė už kelias neteisėtai sugautas žuvis sumokėti net kelis tūkstančius litų galintį siekti atlygį už gamtai padarytą žalą, taip pat netekti valties, medžioklės ginklų ir net automobilių, jeigu jais buvo pasinaudota brakonieriaujant, aktyvėjantys žvejų ir medžiotojų bendruomenių, gyventojų pranešimai apie pastebėtus ar galimus pažeidimus – visa tai padeda rauti brakonieriavimo šaknis, užkirsti jam kelią.

REKLAMA

Pavyzdžiui, per pirmąjį š. m. pusmetį gyvosios gamtos apsaugos reikalavimų pažeidėjams aplinkosaugininkai pateikė daugiau kaip 400 tūkst. litų ieškinių gamtai padarytai žalai atlyginti. Tai dvigubai didesnė suma, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

„Pažeidėjai tegu net nesitiki kokio nors atokvėpio. Priešingai. Kovą su jais dar labiau stiprinsime. Manau, kad už pasikartojančius brakonieriavimo atvejus, kilpų naudojimą, žvejybą tinkliniais įrankiais, žvejybą neršto metu ar žvejybą saugomose teritorijose nepakanka vien administracinės atsakomybės ir svarstome galimybę įteisinti baudžiamąją atsakomybę. Turime eiti tokiu keliu, kuris padėtų visiškai pažaboti pažeidėjus. Esu tikras, kad būtent to iš mūsų tikisi visuomenė“, – pažymi ministras Valentinas Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų