REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkas V. Uspaskichą siūlo oro uoste pasitikti su gėlėmis

Prezidentės pozicija – tik jos nuomonė, o V. Gapšys dirba gerai (atnaujinta 09.11)

„Manau, kad per stipriai pasakyta, nes Vytautas Gapšys dar nėra laikomas teistu arba nuteistu. Dar yra Apeliacinis teismas, jis dar gali apskųsti (sprendimą – balsas.lt) per dvidešimt dienų. Mes pernelyg užbėgame įvykiams už akių“, – trečiadienio rytą Žinių radijo laidoje „Pozicija“ sakė Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak parlamento vadovo, reikia paisyti Konstitucijos ir nekaltumo prezumpcijos bei susikoncentruoti į svarbius darbus. „Mes negalime nei daryti įtaką teismams, nei įrodinėti visuomenei, kad žmogus yra kaltas, be teismo sprendimo. <...> Pirmininkaujame Europos Sąjungos Tarybai. Turime daug svarbių renginių, jiems reikia ruoštis. Švaistome jėgas ne tiems dalykams“, – sakė V. Gedvilas.

REKLAMA

Jis teigė nematąs moralinių dilemų dėl to, kad teisiamas ir pirmoje instancijoje nuteistas V. Gapšys užima parlamento vicepirmininko postą, juolab kad labai gerai eina savo pareigas.

Pasak V. Gedvilo, paskubėta buvo ir buvusios ūkio ministrės socialdemokratės Birutės Vėsaitės, pasitraukusios iš pareigų dėl abejotinais būdais apmokėtos kelionės į užsienį, atveju, nes  kalbėta iš moralinių pozicijų, bet vėliau Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino, kad ji buvo teisi.

REKLAMA
REKLAMA

„O kur čia moralė, kol nežinome, ar žmogus nuteistas? Kai bus teismo sprendimas – tada ir kalbėsime apie moralę“, – nukirto V. Gedvilas.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimą, kad Seimo vadovybė, toleruodama V. Gapšį dabartiniame poste, daro gėdą Lietuvai, jis vadino viena iš daugelio nuomonių normaliame politiniame procese. „Turi galimybę pasakyti prezidentė savo nuomonę, turi teisę ir Lietuvos socialdemokratų partija pasakyti savo nuomonę. Lygiai tokią pat nuomonę turi ir Darbo partija“, – ramiai aiškino Seimo pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamento vadovas sakė tikįs, kad V. Uspaskichas iš Rusijos, kur išvyko jau po apkaltinamojo teismo sprendimo, į Lietuvą grįš 2013 metų liepos 30 dieną, ir siūlė norintiems pasitikti jį su gėlėmis.  

Politologai: nieko netikėto nevyksta

Politikos analizės ir tyrimų centro vadovas Marius Ulozas nemano, kad V. Gapšio ir Darbo partijos-leiboristų pozicija yra vien užsispyrimas. Ši diskusija, anot jo, vyksta aštrėjant politinei įtampai šalies viduje. Pagrindiniai augančios konfrontacijos židiniai – tarp Prezidentės ir valdančiosios koalicijos, bei socialdemokratų ir „darbiečių“. Į V.Gapšio įgaliojimų klausimą, politologo nuomone, reikėtų žiūrėti platesniame kontekste. M. Ulozo nuomone, jeigu „darbiečių“ lyderis susistabdytų įgaliojimus, parodytų politinį silpnumą ir leistųsi įstumiamas į kampą, o puolimas prieš partiją ir asmenį nesiliautų.

REKLAMA

„Vėliau būtų sunkiau susigrąžinti užleistas pozicijas. Šioje situacijoje daug priklausys nuo socialdemokratų pozicijos – ar jie veiks vienu frontu, siekdami susilpninti tiesioginius politinius konkurentus „darbiečius", ar stiprins priešstatą prezidentei. Artėjantys Prezidento rinkimai kurstys aistras ir iš partijų galima laukti ir ne visada prognozuojamų sprendimų“, – portalui balsas.lt sakė M. Ulozas.

Darbo partija-leiboristai ir pats V. Gapšys, politologo nuomone, nieko iš jo įgaliojimų sustabdymo nelaimėtų.  

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, istorikas ir politologas Antanas Kulakauskas sako, kad tokią V. Gapšio ir jo bendražygių laikyseną lemia šalies politinė kultūra. „Brandesnėje demokratijoje susistabdyti įgaliojimus nebūtų problemų, o čia tai laikoma silpnumu, tarsi kaltės pripažinimu. Todėl ir kalbama apie pirmą instanciją, būsimą skundimą, siekiant pratęsti situaciją, kokia buvo iki pirmosios instancijos verdikto“, – sakė jis portalui balsas.lt.

REKLAMA

Prisiminęs, kad 2004 metais socialdemokratas, dabartinis sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis laisva valia atsisakė Seimo nario mandato, kai Seimas nesutiko panaikinti Seimo nario imuniteto dėl nepagrįstų įtarimų korupcija, įrodė, kad kaltinimai nepagrįsti ir grįžo į politiką, A. Kulakausas sakė:

„Tokių andriukaičių Lietuvos politikoje gal kokie penki ir susirinktų. Tai skirtingos mokyklos. Viena, kai tave laikysenos moko pokariniai disidentai, kas kita, kai komjaunuoliai daro verslą. V. Gapšys elgiasi kaip tipiškas posovietinės Lietuvos politikas, jo atvejis nėra kuo nors labai išskirtinis ar netikėtas. O dėl gėlių V. Uspaskichui – irgi nieko naujo. Juk vieną kartą bendražygiai jį taip ir sutiko.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš tiesų, 2007 metų rugsėjį,kai V. Uspaskichas buvo sulaikytas vos sugrįžęs iš Rusijos, Vilniaus oro uoste, o vėliau prie areštinės būriavosi V. Uspaskichą palaikantys Darbo partijos nariai.

****

Dar praėjusį penktadienį Penktadienį Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos įkūrėją, parlamentarą Viktorą Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, parlamentarei Vitalijai Vonžutaitei – trejų metų laisvės atėmimo bausmę, o dabartiniam partijos vadovui, pirmajam Seimo vicepirmininkui Vytautas Gapšiui paskirta švelniausia bausmė – 35 tūkst. litų bauda. Patys nuteistieji Seimo nariai bylą vadina politiniu susidorojimu.

Nuosprendis gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui. Valdančiojoje koalicijoje esanti Darbo partija buvo kaltinama 2004–2006 metais neapskaičiusi daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Nuo pirmųjų kratų iki pirmosios instancijos teismo sprendimo praėjo net septyneri metai. Jau vykstant teismui Darbo partija, praėjusių metų rudenį vykusiuose Seimo rinkimuose laimėjo daugiausiai mandatų daugiamandatėje apygardoje. Centro kairės koaliciją dabar sudaro Lietuvos socialdemokratų partija, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų