REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Portalo grantland.com žurnalistas klausia, kas galėtų priversti krepšininką grąžinti šešiaženklę pinigų sumą, ir pateikia buvusio žalgiriečio Ibrahimo Jaabero pavyzdį.

REKLAMA
REKLAMA

Aprašant šio sportininko istoriją šiek tiek papasakojama apie „Žalgirio“ klubą, supažindinama su legendinės komandos istorija ir negailima jai liaupsių. Straipsnyje teigiama, kad „Žalgiris“ priklauso Europos elitui.

REKLAMA

Kaip itin šokiruojantį praėjusio sezono „Žalgirio“ įvykį autorius pateikia ne brolių Macių išpuolį prieš ispaną Rudy Fernandezą, bet I. Jaabero sprendimą vidury sezono palikti ekipą dėl religinių sumetinių ir grąžinti visus uždirbtus pinigus.

Straipsnyje taip pat teigiama, kad I. Jaabero su „Žalgiriu“ pasirašyto vienerių metų kontrakto vertė buvo 500 tūkstančių JAV dolerių.

I. Jaaberui, kaip praktikuojančiam musulmonui, buvo nepriimtina, kad ant komandos marškinėlių puikuojasi alaus daryklos „Kalnapilis“ reklama. Be to, jam nepatiko, kad palaikymo komandos šokėjos vilki per daug atvirą aprangą.

REKLAMA
REKLAMA

„Man jos kaip nuogos. Tranki muzika per varžybų pertraukėles...“ – teigė I. Jaaberas. 

Krepšininkas po trijų mėnesių suprato, kad turi likti ištikimas savo tikėjimui, o varžybų metu supanti aplinka jam neatrodė tinkama.

I. Jaaberas teigė, kad sprendimas grąžinti uždirbtus pinigus daugeliui atrodo keistas.

„Mes juokiamės kartu su komandos vadovu. Kas galėtų taip pasielgti? Visi gyvena dėl pinigų“, – sakė krepšininkas ir tvirtino suprantantis, kad dėl tokio savo sprendimo žaisdamas krepšinį gali nebeuždirbti didelių pinigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esu pasiryžęs tai paaukoti dėl savo tikėjimo, – aiškino sportininkas. – Jeigu palieku klubą dėl netinkamos man situacijos, vadinasi, ir gauti pinigai yra neteisėti, nes uždirbti prieštaraujant mano tikėjimui. Išeina, kad keturis mėnesius krepšinį žaidžiau nemokamai.“

Kalbėdamas apie šį savo sprendimą jis neabejoja, kad pasielgė teisingai: Tai buvo išlaisvinantis žingsnis.“

Tiesa, I. Jaaberas tvirtino nejaučiantis jokių nuoskaudų klubui. Prieš atvykstant į Lietuvą komanda jam surado butą netoli mečetės. Taip pat krepšininkui leista nedalyvauti Šv. Kalėdų veikloje, į kurią kiti klubo žaidėjai privalėjo įsitraukti.

REKLAMA

„Mes žinojome, kad Ibrahimas yra religingas žmogus, todėl stengėmės jam padėti kiek galėjome“, – teigia „Žalgirio“ atstovas Almantas Kiveris.

Klubas taip pat pagelbėjo I. Jaaberui surasti tinkamą ligoninę, kurioje jo žmona pagimdė kūdikį. Ekipos atstovai net padėjo suorganizuoti kūdikio apipjaustymo procedūrą.

„Krepšinio aikštelėje krepšininkas atrodė normaliai. Ibrahimas buvo puikus komandos draugas“, – teigia kitas amerikietis Jeffas Foote‘as. Jis būdavo ir jo kambario draugas per išvykas. Foote‘as sako, kad I. Jaaberas keldavosi anksti ryte ir melsdavosi viešbučio kambaryje. Tačiau jokių religinių konfliktų tarp komandos narių nekildavo.

REKLAMA

I. Jaaberas tvirtina negalintis tiksliai pasakyti, kodėl būtent sausio mėnesį jam užkliuvo visi prieš tai minėti dalykai: alaus reklama ant marškinėlių, tranki muzika per pertraukėles, pusnuogės merginos. Jis numano, kad tai gali būti susiję su faktu, jog tapo tėvu.

„Gimus sūnui, supratau, kad nenoriu, jog jis augtų tokioje aplinkoje. Nenorėjau, kad jis girdėtų trankią muziką ir matytų pusnuoges merginas. Nenorėjau, kad jis matytų alkoholio reklamą“, – aiškina krepšininkas.

I. Jaaberas parašė klubui laišką ir paaiškindamas savo sprendimo motyvus. Komandos draugai buvo šokiruoti. Tuo metu klubas kovėsi svarbiame Eurolygos etape, todėl žaidėjo sprendimas išvykti buvo ne laiku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš iki šiol jaučiuosi suglumęs, kad jis išvyko“, – teigia Foote‘as.

„Klubo vadovybę irgi nustebino toks žaidėjo sprendimas. Mes supratome jo pasiryžimą, tačiau bandėme įkalbėti pasilikti. Vis dėlto kliūčių išvykti nedarėme“, – sakė klubo atstovas.

„Aš dirbau kompanijoje, kuri reklamavo dalykus, nesutampančius su mano tikėjimu, todėl tuo laikotarpiu jaučiausi lyg nesavas. Priimdamas pinigus iš klubo padariau nuodėmę, nes juos uždirbau prieštaraudamas savo moralės normoms, – kalba žaidėjas. – Aš dievinu krepšinį, dėl to nekyla abejonių. Tačiau savo Dievą myliu dar labiau.“

REKLAMA

Viename musulmonų tinklapyje krepšininkas apibūdino savo gyvenimo supratimą: „Ne tūkstančiai pelnytų taškų, blokuotų metimų ar atkovotų kamuolių nuspręs, ar tu pateksi į rojų. Trofėjai ir žiedai nieko nereikš paskutinio teismo dieną.“

Palikęs „Žalgirį“ I. Jaaberas trumpai žaidė Irane, o grįžęs į JAV,  atidarė leidybos ir aprangos parduotuvėlę, norėdamas užmegzti ryšius su musulmonų jaunimu. Lentynose galima rasti su islamu susijusių marškinėlių, apyrankių, DVD įrašų bei knygas.

Kalbėdamas apie tolesnę savo, kaip krepšininko, karjerą jis teigia, kad nei Europoje, nei NBA jam vietos nėra, nes atmosfera, vykstant krepšinio varžyboms šių šalių arenose, nėra suderinama su jo tikėjimu. Todėl kaip tolimesnės karjeros stoteles jis įvardija Kuveitą, Jungtinius Arabų Emyratus.

REKLAMA

Galima prisiminti, kad I. Jaaberui žaidžiant Romos „Lottomatica“ klube ant ekipos marškinėlių buvo loterijos reklama. Tai irgi prieštarauja islamo religijai, tačiau tada krepšininkas pinigų negrąžino ir jais naudojosi. Kaip teigia pats žaidėjas, skirtumas tarp Romos ir „Žalgirio“ klubų buvo tas, kad Kauno ekipos sutartis buvo atvira. Neva todėl pagal islamo teisę jis turėjo grąžinti pinigus.

„Aš nekuriu taisyklių, aš tiesiog jomis vadovaujuosi“, – teigia I. Jaaberas.

„Blogiausia, kad žmonės gerai nesupranta islamo religijos. Jos tikslas – kad žmogus pasiektų visišką grynumą: socialinėje, kultūrinėje, dvasinėje, finansinėje ir visose kitose gyvenimo srityse. Mes manome, kad pasiekti visišką grynumą būtina norint patekti į rojų“, – islamo religijos subtilybes išaiškino buvęs žalgirietis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų