REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skolininkai – pagalys renovacijos vežimo rate

Panevėžio rajone iš 16 renovuoti atrinktų namų keliuose darbai gali neprasidėti dėl gyventojų skolų komunalinių paslaugų teikėjams. Minėtų namų investicinius planus parengusi ir su gyventojais juos aptarinėjanti rajono Savivaldybė rimtai sunerimusi dėl skolininkų. Ypač tokių, kurie už šildymą, karštą ar šaltą vandenį skolingi net po 10–12 tūkstančių litų.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl skolų negaus paskolų

Paskolas renovacijai išduodantys bankai kelia sąlygas, kad name nebūtų daugiau kaip 10–15 proc. skolininkų, kurių skolos viršija 600 litų ir pradelsti įsiskolinimai daugiau kaip už du mėnesius. Jeigu skolos didesnės, bankai nesuteiks namo administratoriui paskolos konkrečiam namui atnaujinti.

REKLAMA

Tarkime, jeigu 12 butų name dviejų butų gyventojų skolų rodikliai bus didesni, namas rizikuoja negauti paskolos.

Rajono Savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Rimas Samkus sako, kad skolininkai dar gali suskubti atsiskaityti su komunalinių paslaugų teikėjais. Pavyzdžiui, 700–800 litų skolą turinčiam žmogui pakanka piniginėje rasti 100–200 litų ir jo skola nebeturės įtakos paskolai namo renovacijai gauti. Tačiau praktiškai sunku tikėtis, kad metų metus netvarkingai atsiskaitydavę arba visiškai neatsiskaitydavę ir tūkstančius litų įsiskolinę gyventojai sugebės per palyginti trumpą laiką sumažinti skolas bankams iki leistinų rodiklių.

REKLAMA
REKLAMA

Būsto energijos taupymo agentūros specialistės Daivos Gailiūnienės teigimu, skolininkai gali tapti renovacijos stabdžiu ne vien Panevėžio rajone. Ne viena savivaldybė, atrinkusi renovuotinus namus, dabar suka galvą, ką daryti su skolininkais.

Atrinkdamos renovuoti namus savivaldybės vadovavosi Aplinkos ministerijos nustatytais „kiauriausių“ namų kriterijais. Pagal juos, renovuoti galėjo būti atrinkti namai, pastatyti iki 1993-iųjų, ne mažesni nei 10-ies butų, nepriklausantys kultūros paveldui ir per metus šilumos sunaudojantys daugiau nei 150 kilovatvalandžių vienam kvadratiniam metrui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio rajono savivaldybė atrinkto po du daugiabučius Miežiškiuose ir Liūdynėje, po tris – Ramygaloje ir Krekenavoje, penkis – Pažagieniuose ir vieną Dembavoje.

Rajono Savivaldybė žinojo bankų sąlygas dėl paskolų teikimo, tačiau renovuotinų namų gyventojų skolų nuodugniai neanalizavo. Pasak R. Samkaus, namai buvo atrenkami žiemą, šildymo sezono metu paprastai gyventojų skolos už komunalines paslaugas išauga.

Be to, laikui bėgant situacija keičiasi – vieni gyventojai skolas padengia, kiti įsiskolina. Todėl, anot R. Samkaus, iš anksto negali žinoti, koks procentas skolininkų bus konkrečiame name ir kiek jie bus skolingi komunalinių paslaugų teikėjams tuo momentu, kai administratorius kreipsis į banką dėl paskolos. Mažesnių namų renovacija brangesnė

REKLAMA

Rajono Savivaldybė 16 atrinktų namų renovacijos administratoriumi ketina paskirti Velžio komunalinį ūkį. Administratorius turės ne tik imti paskolą, organizuoti, bet ir prižiūrėti, kontroliuoti visą procesą. Pradėjus renovaciją šiemet, bus galima gauti 40 proc. dydžio valstybės paramą: 15 proc. iš „Jessica“ programos, 25 proc. – iš specialiosios Klimato kaitos programos lėšų.

Kreditai namo renovacijai išduodami iki 20 metų, nustatytos nekintamos 3 procentų metinės palūkanos. Taip pat valstybė 100 procentų dengia visas su renovacija susijusias išlaidas kompensacijas už šildymą gaunantiems gyventojams.

REKLAMA

Yra apskaičiuota, kad renovacijos projekte dalyvaujančių namų gyventojų išlaidos šilumai net ir grąžinant kreditą bus apie 10 procentų mažesnės nei iki renovacijos. Kiekvienu atveju šis skaičius priklausys nuo pasirinkto atnaujinimo darbų paketo, tačiau teigiama, kad visais atvejais išlaidos nebus didesnės negu iki renovacijos.

Pasak R. Samkaus, padarytame investicijų plane apskaičiuotos tik preliminarios renovacijos sąnaudos. Pavyzdžiui, Dembavoje 20 butų name 49 kvadratinių metrų būsto renovacija kainuos apie 28 tūkstančius litų. Nedidelio namo renovacija atsipirks maždaug per 15–16 metų, didesnio – keleriais metais greičiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paprastai kalbant, didesnių namų renovacija yra pigesnė, mažesnių – brangesnė.

„Tiek didesnio, tiek mažesnio namo stogo plotas panašus, o išlaidas reikia dalintis skirtingam skaičiui gyventojų“, – vieną iš priežasčių, kodėl mažo namo gyventojams renovacija brangesnė, nurodė vedėjas.

R. Samkaus teigimu, kiek konkrečiam namui kainuos renovacija, paaiškės tik išrinkus rangovus. D. Gailiūnienė mano, kad dabar apskaičiuotos preliminarios renovacijos sąnaudos po rangos darbų konkurso sumažės.

Namų investicinius planus pristatantys valdininkai, paklausti apie gyventojų reakciją, sako stebintys tylų susidomėjimą. Žmonės laukia konkrečių skaičiavimų, kiek jiems kainuos renovacija, kiek mažės šildymo išlaidos, per kiek laiko realu padengti paskolą ir t. t.

Inga SMALSKIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų