REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Džordžijos Technologijų instituto (JAV) specialistai kartu su „Google Glass“ išmaniųjų akinių kūrėjais ruošia naujo įrenginio, skirto šunims, prototipą, pranešė popsci.com. FIDO (Facilitating Interactions for Dogs with Occupations) pavadintas įrenginys turėtų palengvinti šunų bendravimą su savo šeimininkais.

REKLAMA
REKLAMA

Prie šuns antkaklio tvirtinamas FIDO prietaisas padės šunims greičiau ir paprasčiau pranešti žmonėms itin svarbią informaciją. Tai gali būti perspėjimai šunų vedamiems akliesiems apie kelyje tykantį pavojų, pranešimas apie aptiktą sprogstamąjį užtaisą ar gydytojų informavimas apie savo šeimininko sveikatos būklę, sakoma pranešime.

REKLAMA

Pasak projekto vykdytojų, šunims iki šiol niekas neprilygsta ieškant savadarbių sprogstamųjų užtaisų ar po griuvėsiais esančių žmonių. Jie net gali užuosti piktybinį auglį gerokai iki to laiko, kol jį aptiks gydytojai. Tik bendravimo su žmonėmis kliūtys trukdo šunims perteikti savo šeimininkams svarbią informaciją.

Būtent tam ir skirtas FIDO įrenginys. Tai prie antkaklio pritvirtintas imtuvas/siųstuvas su įvairiais davikliais. Jei, tarkime, šuo užuodė tiesiosios žarnos vėžį, jis gali aktyvinti atitinkamą įrenginio daviklį įkandęs į tam tikrą vietą, patraukęs už virvutės ar tiesiog bakstelėjęs jį snukiu. Kiekvieną daviklį atitinka tam tikras kvapas (ar, minėtuoju atveju, piktybinio auglio tipas). Kai tik daviklis būna aktyvintas, informacija iškart perduodama šuns šeimininkui.

Skelbiama, kad FIDO prototipas vis dar tobulinamas, tačiau, iš visko sprendžiant, ne už kalnų ir jo pasirodymo metas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų