REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsauga gena pas kontrabandininkus

Rūkymo žala siekia milijardus

Lietuvos pirmininkavimo ES metu Europos institucijos derėsis, kaip ir kiek riboti tabako pramonę. Siūloma uždrausti mėtines ir plonas cigaretes, didinti įspėjamuosius ženklus ant pakelio ir taip mažinti rūkymo patrauklumą. Tačiau įspėjama, kad siūlomi būdai padidins potraukį prie kontrabandinių cigarečių.

Lietuvos pirmininkavimo ES metu Europos institucijos derėsis, kaip ir kiek riboti tabako pramonę. Siūloma uždrausti mėtines ir plonas cigaretes, didinti įspėjamuosius ženklus ant pakelio ir taip mažinti rūkymo patrauklumą. Tačiau įspėjama, kad siūlomi būdai padidins potraukį prie kontrabandinių cigarečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES Tabako produktų direktyvoje siūloma jau nuo 2015 m. uždrausti prekiauti cigaretėmis ir tabaku, turinčiu skonį, pavyzdžiui, mėtų ar vanilės. Taip pat uždrausti plonas cigaretes. Pasak Tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidento Aurelijaus Verygos, pagrindinis Europos Komisijos (EK) tikslas – mažinti tabako gaminių vartojimą ir ypač tų gaminių patrauklumą bei prieinamumą jaunimui. Pastarąjį ypač žavi cigaretės, turinčios kokį nors malonų kvapą. „Visiems suprantama, kokiu tikslu tos medžiagos yra dedamos į tabako gaminius. Jos tiesiog maskuoja skonį, – teigia A. Veryga. – Mėtinės cigaretės nujautrina gleivinę, žmogui nekyla kosulio efekto, todėl jis gali giliau ir ilgiau įkvėpti tas medžiagas. Vaikams pradėti rūkyti tokias cigaretes yra skanu. O tokios, kurias rūkant jaučiamas tik tabakas, nėra nei skanios, nei malonios, nei patrauklios.“

REKLAMA

Pereis į nelegalią rinką

Baiminamasi, kad, uždraudus prekybą mėtinėmis ir plonomis cigaretėmis, Europoje gali išaugti kontrabandinių cigarečių kiekis. „Apklausos rodo, kad dauguma Lietuvos gyventojų, rūkančių mėtines ir plonas cigaretes, pereitų į nelegalią rinką“, – teigia Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertas Emilis Ruželė. Jo teigimu, LLRI apklausa parodė, kad 77 proc. plonas ir mėtines cigaretes rūkančių asmenų, jei įsigaliotų ES direktyva, pirktų kontrabandines cigaretes, 15 proc. pirktų kitokio pobūdžio tabako gaminius, o 8 proc. mestų rūkyti.

REKLAMA
REKLAMA

„British American Tobacco“ užsakymu atliktos Lietuvos interneto vartotojų apklausos rezultatai rodo, kad retsykiais sutraukti mėtinę cigaretę mėgsta 68 proc. rūkalių, o ploną – 81 proc. Uždraudus plonas bei mėtines cigaretes rūkyti mestų 18 proc. apklaustųjų, o įsigyti kontrabandinių cigarečių bandytų 61 proc. apklaustųjų. Tiesa, apklausoje dalyvavo asmenys nuo 18 metų. Pasak A. Verygos, EK labiausiai stengiasi sumažinti tabako patrauklumą ir prieinamumą jaunesniems žmonėms. „Vienas iš Komisijos tikslų yra, kad šiais gaminiais nebūtų plečiama rinka, ypač vaikų grupėje“, – teigia specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kova su didžiaisiais

A. Veryga sako, kad jam keista girdėti didžiųjų gamintojų teiginius, jog ES direktyvos įgyvendinimas paskatintų kontrabandą.

„Didžioji kontrabanda vyksta ne taip, kaip mes esame įpratę, kur žmonės veža cigaretes mašinos bake ar padangoje, – teigia specialistas. – Didžiąją kontrabandą organizuoja tabako gamintojai, kuriems gabenant cigaretes dalis to tabako pradingsta. Direktyvoje yra numatytos priemonės, kaip šitą procesą sustabdyti ir mažinti pačią didžiausią kontrabandą.“

LLRI specialistui tokia ES politika atrodo keista. „Su kontrabanda reikia kovoti visais įmanomais būdais, bet paradoksalu, kai šalia yra siūlomos kovos priemonės, pripažįstami jos mastai ir kartu, pavyzdžiui, Lietuvoje, didinamas akcizas tabakui, – stebisi ekspertas. – Viena vertus, sakoma, kad egzistuoja problema ir ją reikia spręsti, kita vertus, problema yra didinama.“

REKLAMA

A. Veryga teigia, kad rūkantieji mėtines ar plonas cigaretes nėra linkę pirkti kontrabandinio tabako. „Paprastai paskanintos cigaretės nėra pačios pigiausios, o jas rūkantys asmenys nelinkę pirkti kontrabandą, – sako jis. – Tad tikėtina, kad toks draudimas sukels jiems nepatogumų ir jie bus linkę mesti rūkyti, o ne važiuoti į Rusiją, Baltarusiją ar eiti į turgų ieškoti čigonių, kurios parduotų tokių cigarečių.“

Baudos rūkantiesiems nelegaliai

LLRI teigimu, Lietuvoje kontrabandinės cigaretės sudaro apie trečdalį visų surūkomų cigarečių. Pernai kontrabandinių cigarečių sulaikyta už beveik 17,5 mln. litų. Lietuvos teisingumo ministerija, norėdama sumažinti šį mastą, siūlo bausti ne tik kontrabandos vežėjus, bet ir kontrabandinio tabako bei alkoholio vartotojus.

REKLAMA

Vyriausybės atstovai siūlo taikyti asmenims, įsigijusiems nelegalaus alkoholio ar tabako gaminių, administracines nuobaudas.

Pagal pateiktą siūlymą už įsigytą kontrabandinį pakelį cigarečių būtų galima gauti nuo 100 iki 300 litų baudos.

„Taip padarome nusikaltėliais trečdalį Lietuvos gyventojų, – aiškina E. Ruželė. – Jie neperka tabako gaminių norėdami padaryti ką nors blogo, tai verčia daryti jų perkamoji galia. Tad nereikėtų žmonių versti nusikaltėliais, nes jie nedaro nieko blogo.“

Rūkymo žala – milijardai

Nors kontrabandinės prekės yra nuostolis valstybių ekonomikai, skaičiuojama, kad rūkymas Europos ekonomikai atneša pusės trilijono eurų žalą, o nuo susijusių su rūkymu ligų kasmet miršta apie 700 tūkst. ES gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norėdama pakeisti šią statistiką ES nagrinėja ir kitus siūlymus. ES Tabako produktų direktyvoje numatyta ne tik uždrausti plonas bei papildomą skonį turinčias cigaretes, bet ir numatyta riboti nikotino turinčių elektroninių cigarečių pardavimą, griežčiau tikrinti internetu tabaką perkančių asmenų amžių. Taip pat planuojama padidinti įspėjimus ant cigarečių pakelių.

LLRI specialistui neaišku, kodėl ES nori padidinti apie rūkymo žalą pranešančius įspėjimus ant cigarečių pakelių. „Nėra argumentuojama, kokiu pagrindu tai siūloma daryti, – sako E. Ruželė. – Dabartiniams įspėjimams, jei jie yra veiksmingi, to ploto užtenka. Nepagrįsta, kaip tai sumažintų rūkymo mastą. Reikia mąstyti apie priemones, kurios pasiteisina.“

REKLAMA

Pasak E. Ruželės, tabako pramonei ir gamintojams tai esąs didelis apsunkinimas, nes įspėjimai uždengia jų prekės ženklus, kurie laikomi gamintojų intelektine nuosavybe.

Geriau šviesti

E. Ruželės teigimu, veiksmingesnės priemonės, neatnešančios žalos, yra švietimas. „Mes akcentuojame, kad reiktų užsiimti ne draudžiamosiomis, bet šviečiamosiomis priemonėmis. Efektyviau būtų akcentuoti žalingą poveikį, suteikti informaciją. Aišku, tai daug kainuoja, bet draudžiamosios priemonės irgi yra brangios.“

Vis dėlto „Eurobarometro“ apklausa parodė, kad dauguma ES gyventojų pritaria siūlomiems Tabakos produktų direktyvos pakeitimams.

REKLAMA

FAKTAI: Rūkymas Europoje

• Rūkymas Europoje yra labiausiai paplitęs iš visų pasaulio regionų

• Senajame žemyne rūko 32 proc. žmonių

• 16 proc. mirštančių vyresnių nei 30 metų žmonių, gyvybės netenka nuo rūkymo sukeltų ligų

• 28 proc. Europos 15–16 metų paauglių teigia per pastarąsias 30 dienų bent kartą rūkę

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų