REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Sudano Darfūro regione šeštadienį iš pasalų buvo nužudyti septyni taikdariai iš Tanzanijos, paskelbė Afrikos Sąjungos (AS) ir Jungtinių Tautų (JT) misija, kuri nurodė, kad tai didžiausi nuostoliai per penkerius metus, kai vykdoma ši operacija.

REKLAMA
REKLAMA

 

Išpuolis netoli taikdarių bazės Manavašėje, esančioje į šiaurę nuo Pietų Darfūro valstijos sostinės Nialos, dar labiau pablogina saugumo situaciją Sudano vakaruose.

REKLAMA

"Septyni taikdariai žuvo, o dar 17 buvo sužeisti", - sakė UNAMID atstovas Christopheris Cycmanickas (Kristoferis Sikmanikas). Vėlesniame JT pareiškime buvo nurodyta, kad žuvo tanzaniečiai.

Pasala buvo surengta maždaug 25 km į vakarus nuo kitos UNAMID bazės Chor Abešėje, nurodė Ch.Cycmanickas.

"UNAMID komanda buvo smarkiai apšaudyta didelės neidentifikuotos grupės. Po ilgo susišaudymo tą patrulį ištraukė UNAMID pastiprinimas", - sakoma pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA

Jame priduriama, kad ataka prasidėjo 9 val. (ir Lietuvos laiku) ir kad tarp sužeistųjų yra dvi policijos patarėjos. Tokie patarėjai paprastai būna neginkluoti.

JT vadovas Ban Ki-moonas pasmerkė šį išpuolį.

"Generalinis sekretorius pasipiktino sužinojęs apie kruviną išpuolį prieš taikdarius Darfūre, kuris buvo įvykdytas šį rytą", - sakė JT atstovas Martinas Nesirky (Martinas Nesirkis). Ban Ki-moonas nusiuntė „didžiausią užuojautą“ žuvusiųjų šeimoms ir Tanzanijos vyriausybei.

Nuo misijos pradžios 2007 metų pabaigoje dėl priešiškų veiksmų žuvo maždaug 50 UNAMID narių. Nuo spalio iki šios šeštadienio atakos Darfūre buvo nužudyti šeši taikdariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors JT ne kartą ragino nubausti kaltininkus, JT šaltiniai sako, jog nežino, kad kas nors Sudane būtų buvęs patrauktas atsakomybėn už taikdario nužudymą.

Valdžia neigė vietos šaltinių užuominas, kad minimą ataką tikriausiai planavo ir įvykdė su vyriausybe susijusios pajėgos.

JT ekspertų grupė anksčiau šiais metais pranešė, kad buvę vyriausybinių sukarintų pajėgų kovotojai kartais reikšdavo nepasitenkinimą dabartine vyriausybe "tiesioginiais išpuoliais prieš UNAMID narius ir objektus".

Sukilėliai Darfūre kovoja jau 10 metų ir prisidėjo prie kai kurių šiemetinių neramumų.

Tačiau UNAMID vadovas Mohamedas Ibn Chambasas (Mohamedas Ibn Šambasas) pagrindine smurto, dėl kurio savo namus šiemet buvo priversti palikti maždaug 300 tūkst. žmonių, priežastimi nurodė tarpetnines kovas.

REKLAMA

Šiemet iš namų išvarytų žmonių skaičius viršija per ankstesnius dvejus metus, skaičiuojant drauge, išvarytų žmonių skaičių.

JT ekspertai, teisių aktyvistai ir genčių lyderiai kaltino vyriausybines saugumo pajėgas dalyvavus šiemetinėse genčių kovose.

Tačiau M.Ibn Chambasas sakė, kad dėl šių ginčų, kurie daugiausia yra kovos dėl žemės, vandens ir iškasenų, pobūdžio sunku pasakyti, kas yra kieno pusėje, nes policininkai ir sukarintų pajėgų nariai taip pat turi etninę priklausomybę.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų