REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos katalikų kunigas, įtartas, jog yra apipjaustytas žydas, skundžiasi persekiojimu

Arkivyskupą papiktino neva perdėtas kunigo siekis palaikyti katalikų ir judėjų dialogą

Lenkų katalikų kunigui Wojciechui Lemańskiui teko aiškintis, ar nėra apipijaustytas ir ar nėra žydas. Tokius klausimus jam pateikė arkivyskupas Henrykas Hoseris. Apie incidentą ir po jo pasipylusius persekiojimus kunigas pasakoja interneto portalui tokfm.pl.

REKLAMA
REKLAMA

W. Lemańskis teigia neturintis ramybės nuo pat incidento, kuris nutiko dar 2010 metais, pradžios, ir tvirtina, kad nuolat esą patiria spaudimą.

REKLAMA

„Susitikimas vyko arkivyskupo H. Hosero iniciatyva. Nuvažiavau į kuriją su juos susitikti. Kalbėjomės apie miesto dekanato problemas. Kalbėdamas apie tai, arkivyskupas staiga perėjo prie problematikos, kuri man artima – mano siekio skatinti krikščionių ir žydų dialogą. <...> Kažkuriuo momentu pasakiau, kad mielai apie tai pasikalbėsiu, nes tema man svarbi ir labai artima, tačiau dabar turėtume kalbėtis ne apie tai. Mūsų pokalbis darėsi vis emocingesnis, nes arkivyskupas darė spaudimą. Pradėjo kalbėti apie susitikimus su žydų bendruomene ir tvirtino, kad tai nėra terpė, su kuria būtų verta kontaktuoti, kad ji nepatikima. Vieną minutę arkivyskupas manęs emocingai paklausė, ar esu apipjaustytas? Netekau žado. Tada sureagavau kitaip nei dabar. Aš tiesiog paklausiau: „Ar gali arkivyskupas to klausti?“ Ir išgirdau tylų, gerai suformuluotą ir apgalvotą klausimą apie tą patį: „Tegul kunigas pasako, nėra čia nieko nenormalaus. Tegul kunigas pasisako, jei yra apipjaustytas ar priklauso tai tautai.“ Gerai, kad susitikimas tada baigėsi. Aš palikau kuriją ir nuėjau namo. Po tam tikro laiko parašiau laišką arkivyskupui, kad būtų naudinga susitikti ir pasikalbėti tais klausimais. Toks susitikimas vėliau įvyko. Buvau tikras, kad arkivyskupas pripažins, jog tai buvo neapgalvoti žodžiai. Tačiau arkivyskupas nuo to atsiribojo“, – pasakoja W. Lemańskis.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo to laiko, kaip teigia kunigas, prasidėjo, priekabių ieškojimas ir sankcijos. W. Lemanskis buvo perkeltas į kitą parapiją, gavo papeikimą, jam uždrausta dėstyti mokykloje.Paskui uždrausta bendrauti su žiniasklaida, galiausiai pasirodė dekretas, siunčiantis dvasininką į pensiją.

W. Lemańskis teigia nesąs žydas, o jei toks ir būtų, šito nesigėdytų. „Neatsisakau savo nusistatymo palaikyti dialogą su žydais, remti jų pastangas dėl Holokausto aukų atminties, veiksmų ginant žmones, kurių orumas buvo pamintas Bažnyčios atstovams juos viešai apšmeižus. Esu pasiryžęs sumokėti reikalingą kainą“, – teigia kunigas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų