REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vergių pirkliai grupėmis sodinami į teisiamųjų suolą

Panevėžio kriminalistai ir prokurorai, atrodo, iš peties triuškina prekiautojus merginomis. Atpildo už žmonių pardavinėjimą, jų įtraukimą į prostituciją ir kitas nusikalstamas veikas jau sulaukė 25 asmenys. Pernai šalyje iš 10 ištirtų prekybos žmonėmis bylų 7 teismams atidavė Panevėžio prokurorai.

Pateikti kaltinimai

Šiuo metu Panevėžio apygardos prokurorai teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje įtarimai prekyba žmonėmis pateikti 6 asmenims. Dar dvi bylos dėl prekybos žmonėmis tebenagrinėjamos Panevėžio apygardos teisme.

Nusikalstamas 6 asmenų veikas prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras surašė į 11 tomų.

Kaip pranešė Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausioji specialistė Vida Bielskytė, prekyba žmonėmis kaltinami 5 vyrai ir viena moteris. Jie bus teisiami už 3 merginų, tarp jų ir nepilnametės, įtraukimą į prostituciją ir siekimą pelnytis iš to, už ketinimą išvežti į užsienį ir parduoti, taip pat už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis su tikslu platinti, siekimą platinti nepilnamečiams, už poveikį nukentėjusiam asmeniui ir kitas nusikalstamas veikas.

REKLAMA
REKLAMA

Įžūlūs ir grėsmingi

Gauja vyrų, kurių tarpe ir viena dailiosios lyties atstovė, savo aukų nesigailėjo: vienoms tiesiai šviesiai pasakė, kad teks užsiimti prostitucija, kitas – tiesiog prievartavo, vertė vartoti kvaišalus ir taip palaužė jų valią. Merginoms buvo aiškinama, jog šios vyks į Airiją ir kitas užsienio šalis ir ten privalės prekiauti savo kūnu. Tačiau toli vykti nereikėjo – jos buvo išnaudojamos čia pat, Lietuvoje.

REKLAMA

Kai kriminalistai sutenerius sulaikė ir išvadavo merginas, gauja nenurimo. Ėmė ieškoti būdų, kaip išsisukti. Žinodami, kad jų aukos psichologiškai sugniuždytos, ėmė jas per savo „pasiuntinius“ gražiuoju, o galų gale ir grasinimais bei smurtu versti pakeisti duotus parodymus.

Dabar nukentėjusiosios gyvena užsienyje, todėl pirmą kartą šalyje buvo apklaustos nuotoliniu būdu – pasitelkus garso ir vaizdo priemones.

Iš viso šioje byloje atskleista 14 naujų žmogaus orumą žeidžiančių nusikalstamų veikų.

Nesutinka su bausmėmis

Priminsime, jog šių metų vasarį Panevėžio apygardos teismas paskelbė nuosprendį dešimčiai prekeivių žmonėmis. Jie pripažinti kaltais dėl vaiko pirkimo-pardavimo, pelnymosi iš kito asmens prostitucijos, įtraukimo į prostituciją, išžaginimo, poveikio nukentėjusiajam.

REKLAMA
REKLAMA

Trys nuteistieji: Romualdas Mažylis (39 m.), Tomas Merkelis (44 m.) ir Vidas Stakė (41 m.) atpildo laukė suimti. Jiems skirtos griežčiausios bausmės: 12, 11, ir 10 metų už grotų. 11 metų pataisos namuose privalės praleisti ir Valdas Kemeklis (43 m.)

Kartu su vyrais buvo teisiamos ir 3 moterys. Gargždiškei Aušrai Mašniovai (35 m.) teismas skyrė 5 metų laisvės atėmimo bausmę, panevėžietė Jurgita Naujalienė palikta laisvėje, nors teismas ją nuteisė 3 metų ir 1 mėnesio laisvės atėmimo bausme, tačiau jos vykdymą atidėjo 2 metams. Biržų rajono gyventoja Janina K. (33 m.) buvo išteisinta.

Kiti nusikaltėliai nuteisti švelnesnėmis laisvės atėmimo bausmėmis: Darius Mickevičius (39 m.) už grotų turėtų praleisti 8 metus, Vaidas Levickas (39 m.) ir Ramūnas Vaišvila (39 m.) – po 5 metus, o Darius Lapinskas (39 m.) – 3 metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dviems pasiųstiesiems už grotų V. Stakei ir R. Mažyliui apribotos teisės į jiems priklausantį turtą: automobilius, pinigines lėšas ir žemės sklypą.

Šeši nuteistieji nukentėjusiai merginai privalės atlyginti 50 000 litų neturtinės žalos.

Atskira nutartis buvo priimta dėl dviejų merginų – Vitos M. ir Lailos Č., nes jos įtartos davusios melagingus parodymus teisiamųjų naudai. Prostitutėmis Vokietijoje dirbusios abi merginos, tvirtino, kad nepilnametė, girdi, sekso paslaugas teikė savo noru.

Šiuo metu visi nuteistieji nuosprendžius apkundę ir Lietuvos apeliacinis teismas jau ėmė nagrinėti jų skundus. Beje, apeliacinį skundą parašė ir prokuroras.

REKLAMA

Nepilnametė auka

Minėta gauja nusikaltimus įvykdė 2007–2008 metais. Tuo metu pagrindinei nukentėjusiajai, patyrusiai sekso vergės dalią, tebuvo 16 metų.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, jog į žiauruolių akiratį pakliuvusi daili mergina buvo apmulkinta. Matydami, jog paauglė auga skurdžioje šeimoje, jie pažadėjo jai legalų darbą Ispanijoje – neva „skinti mandarinų“ ir mergaitėi sutvarkė kelionės dokumentus taip, kad ši niekam neužkliūtų.

Tačiau vietoje žadėto darbo Ispanijoje paauglė buvo nuvežta į Vokietiją ir apgyvendinta viešnamyje. Čia merginai buvo trumpai drūtai pareikšta, jog privalės dirbti prostitute. Iš jos buvo atimti asmens dokumentai.

REKLAMA

Mergina iš pradžių priešinosi, tačiau tuoj pat gavo mušti ir paeiliui buvo kelių sutenerių išžaginta. Paauglei buvo paaiškinta, jog galinti neturėti vilčių, kad kas nors ją išgelbės. Grupuotės nariai stropiai saugojo savo merginas: niekur neleisdavo išeiti, kontroliuodavo, ką veikia ar, ką kalba.

Kad aukų artimiesiems nekiltų įtarimų, suteneriai merginoms leisdavo kartą per savaitę paskambinti į namus, prieš tai nurodydami, ką namiškiams privalančios sakyti. Viso pokalbio metu apsaugininkai, lyg cerberiai, stovėdavo šalia.

Savo aukas gaujos nariai ne tik pardavinėjo sekso ištroškusiems vyrams, bet ir patys dažnai jas žagino.

Nepilnametės ir kitų merginų nuotraukos buvo skelbiamos specialiame viešnamio tinklalapyje, iš kurio merginas dažniausiai ir rinkdavosi klientai. Tokį pragarą Vokietijos viešnamyje pasvalietei teko kęsti 10 mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau išgirdusi, jog ją žadama parduoti kitataučiams suteneriams, mergina ryžosi sprukti bet kokia kaina. Nutaikiusi progą, kai apsaugininkas išėjo iš kambario, ji išdaužė langą ir pabėgo. Laimė, merginos pasigailėjo vienas jos buvęs klientas, kuris jai ir padėjo grįžti į gimtinę.

Išvežė dar kartą

Atrodė, kad nepilnametės patirtas košmaras baigėsi, tačiau po kelių dienų prie jos namo durų ir vėl išdygo jos kankintojai. Jie pagrasino nužudyti ją ir visą jos šeimą, jei ši nesutiks važiuoti atgal. Girdi, likusi skolinga, tad privalanti skolą ir atidirbti.

Psichologiškai palaužta mergina išsigandusi , kad kankintojai neįvykdytų savo pažadų, pakluso.

REKLAMA

Šį kartą mergina buvo nuvežta į viešnamį Jungtinėje Karalystėje. Už nepaklusnumą nepilnametė buvo sumušta ir išniekinta, ją imta dar akyliau saugoti.

Laimė, kad po savaitės Anglijos policininkai vykdė reidą ir sučiupo šių sutenerių gaują. Iš vergijos buvo išvaduotos ne tik nepilnametė, bet ir kartu buvusios merginos.

Merginų pardavinėtojai dirbo kaip tikri verslininkai – viename Anglijos banke buvo atidarę sąskaitą svetima pavarde. Iš šios sąskaitos buvo apmokamos visos išlaidos susijusios su prostitucijos verslu: viešnamio reklama laikraščiuose, merginų kelionių bilietai, o kai kuriems viešnamio darbuotojams net atlygis už darbą.

Vertėtų paminėti, kad šioje byloje nuteistų R. Mažylio ir V. Levicko pavardės skambėjo prieš dešimtmetį kitoje garsioje byloje. 2002 metais jie kartu su kitais sėbrais gabeno nelegalus iš Moldovos į Švediją. Tuomet buvo demaskuota grupė, kurioje veikė ir keli Biržų užkardos pasieniečiai. Kol ši byla buvo tiriama, R. Mažylis ir V. Levickas nesnaudė – užsiėmė merginų verbavimu ir pelnymusi iš jų prostitucijos.

REKLAMA

Dar vienas vergių pirklys

Birželio pradžioje Panevėžio apygardos teismas paskelbė nuosprendį taip vadinamos Gintaro Pakso prekybos žmonėmis grupuotės bendrininkui Ernestui Bušiui (25 m.), kuris padėjo sekso vergių pirkliams parduoti 19-metę. Vyras nuteistas ketverių metų laisvės atėmimu.

E. Bušiaus keturių bendrininkų grupė už prekybą žmonėmis nuosprendžio sulaukė dar pernai lapkričio viduryje. Šiaulietis Gintaras Paksas ( 47 m.) buvo pasiųstas už grotų 7 metams, biržietis Andrius Kačerauskas (38 m.) – 6 metams, o dar vienas biržietis Jonas Vaičiulevičius (45 m.) ir anykštėnas Raimundas Šereika (30 m.) – laisvės nematys 5 metus.

Šie penki klastūnai apsuko galvą 2 vaikų vienišai motinai, prižadėję šiai parūpinti darbą Londone – neva reikės tvarkyti ir valyti viešbučio kambarius. Nuvykusi į Londoną moteris buvo nuvežta į viešnamį ir parduota sekso vergių pirkliams, kurie pažadėjo bendrininkams mokėti 10 procentų nuo į prostituciją parduotos merginos uždirbtų pinigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jaunoji moteris neketino paklusti savo kankintojams, nors šie, įsiutę, kad negali uždirbti pinigų, mušė ją, daužė ir prievartavo. Nutaikiusi progą, mergina vis tik sugebėjo ištrūkti į gatvę ir, tvarstydama praeivius už rankos, lietuviškai prašė pagalbos. Tačiau kai kurie anglai nesuprato, kas darosi. Tačiau sutrikusią ir verkiančią merginą automobilių stovėjimo aikštelėje pamatę pareigūnai, suteikė jai pagalbą.

E. Bušiui kurį laiką pavyko slapstytis Jungtinėje Karalystėje, tačiau pagal Europos arešto orderį jis buvo pagaliau sulaikytas ir pargabentas į Lietuvą.

Dvi bylos dar teisme

Nuo pernykščio rudens Apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje prekyba žmonėmis, vaiko pardavimu, turto prievartavimu ir dokumentų pagrobimu kaltinami keturi asmenys: Marius Dabrovolskas (22 m.) Pavelas Vasilevskis (22 m.), Julija Lapūnienė (30 m.) ir Ingrida Ragėnaitė (22 m.).

REKLAMA

2011 metų žiemą ši ketveriukė nutarė suvilioti dirbti prostitutėmis dvi jaunas moteris ir tokiu būdu užsidirbti pinigų. Tiek J. Lapūnienė, tiek I. Ragėnaitė neva dirbo konsumatorėmis Italijoje, tad, nusižiūrėjusios dvi skurdžiai gyvenančias merginas Lietuvoje, ėmė jas gundyti gerai apmokamu darbu Danijoje. Naivios merginos užkibo ant kabliuko, o kai atsirado svečioje šalyje, prieš jas buvo imtąsi ne tik psichologinio smurto – jos buvo uždarytos bute, joms niekur nebuvo leidžiama išeiti, atimti dokumentai, merginos buvo mušamos. Taip pat buvo grasinama, jei nesielgs taip, kaip liepiama, jas „pakasti“, o kitaip tariant nužudyti. Klientai merginoms buvo pristatomi, o suteneriai griežtai žiūrėdavo, kad jos patenkintų visus klientų įgeidžius.

REKLAMA

Deja, nei vienos iš verbuotojų netrikdė nei aukų kančios, nei smurtas prieš jas – o juk neseniai ir pačios buvo perėjusios panašų pragarą.

Beje, psichologai ir „Carito“ darbuotojai, ne vienerius metus dirbantys su prekybos žmonėmis aukomis, prasitaria, jog buvusios prostitutės, perėjusios į kitą „lygį“ ir tapusios sutenerėmis, dažnai būna žiauresnės net už savo „kolegas“ vyrus.

Pardavė vaiką

Tebenagrinėjama teisme ir prekybos žmonėmis bei vaiko pardavimo baudžiamoji byla, kurioje kaltinamieji – trys panevėžiečiai: Vilius Mikėnas (48 m.), Dainius Česnakas (32 m.) ir Donatas Nevidomskis (27 m.) Būtent V. Mikėnas kaltinamas siekęs įtraukti į prostituciją ir dar vieną vaiką.

REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, prieš trejus metus, rudenį, ši trijulė neva nutarė padėti sunkiai materialiai besiverčiančiai merginai ir jos šeimai ir prikalbino 16-metę važiuoti dirbti į Ispaniją, nes, girdi, pasitaikė gerai apmokamas darbas – teks skinti ir apdoroti daržoves. Tik „doroti“ mergina turėjo visai ne daržoves, nes šie „pirkliai“ turėjo visai kitą tikslą – pasipelnyti, paversti ją prostitute ir dar parduoti kitems suteneriams.

Iš apgaule į Ispaniją išvežtos merginos buvo atimti dokumentai, ji buvo laikoma nelaisvėje, verčiama užsiimti prostitucija.

Poveikis aukai

Kaip dažnai būna, tokių bylų nagrinėjimas, beje kaip ir tyrimas, užtrunka ilgai – ir dažniausiai dėl kaltinamųjų veiksmų, kurie visokiais būdais vilkina procesą. Kaip minėjome, neretai bandoma nukentėjusiąsias įbauginti ar kitaip paveikti, kad šios atsisakytų savo parodymų ir liudytų savo kankintojų naudai. Taip atsitiko ir pastarojoje byloje.

Pagrindinis kaltininkas panevėžietis Vilius Mikėnas teismo verdikto laukęs už grotų, pernai vasarą paskambino savo bendrui D. Nevidomskiui (šis atpildo laukti buvo paliktas laisvėje) ir liepė surasti žmogų, kuris „apdorotų” nukentėjusiąją. Tokiu „apdorotoju“ tapo D. Nevidomskio draugas panevėžietis Karolis Mikalajūnas (27 m.), kuris nuvyko pas merginą ir paaiškino jai, kad jei ši nekalbės „taip, kaip reikia, bus pakasta 2 metrai po žeme“. Ji, girdi, privalo nepažinti savo kankintojų.

REKLAMA

Tačiau už neteisėtas pastangas „išsukti uodegas“, trijulei buvo pateikti kaltinimai pagal LR BK 233 str. 2 d (siekimas paveikti liudytoją arba nukentėjusį asmenį panaudojant psichinę prievartą, smurtą ar kitokią prievartą) ir Panevėžio miesto apylinkės teismas V. Mikėnui skyrė vienerių metų, o D. Nevidomskiui – 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmės. K. Mikalajūnui teks atlikti 60 parų areštą.

Tai pirmieji nuosprendžiai belaukiant atpildo už kur kas rimtesnius nusikaltimus. Žinoma, vyrai nuosprendį tuoj apskundė – girdi, niekas nieko neįtakojęs, jokio poveikio nedaręs, tad Panevėžio apygardos teismas nagrinės dar ir trijulės apeliacinį skundą.

Tik faktai

Vilniaus miesto apylinkės teismas birželio pabaigoje iš esmės pradėjo nagrinėti dar vieną panašią bylą. Joje dėl pelnymosi iš prostitucijos kaltinimų sulaukė Donatas Dirvanauskas (30 m.), jo sugyventinė Kristina Šuvalskytė (26 m.) bei Agnė Vanagienė (29 m.). Teisme vyras iš dalies pripažino savo kaltę, o moterys kategoriškai neigia, kad jos uždarbiavo iš prostitučių.

Šioje byloje prokurorai išnagrinėjo laikotarpį nuo 2007-ųjų lapkričio iki 2010-ųjų rugsėjo. Per tą laiką suteneriai pelnėsi net iš 53 merginų. Prostitutėmis į Prancūziją, Graikiją ir Italiją vyko dirbti tituluotos manekenės, gražuolės iš „Olialia“ katalogų. Dalis merginų ir dabar gyvena užsienyje ir į teismo posėdžius nežada atvykti.

REKLAMA

Bylos duomenimis, kaltinamieji merginų ieškojo internete esančiose pažinčių bei pokalbių svetainėse – jaunoms lietuvaitėms buvo siūlomas gerai apmokamas darbas užsienyje. Prieš išvykstant ilgakojės gražuolės buvo paveiksluojamos profesionalių fotografų, o jų nuotraukos buvo talpinamos dviejuose tarptautiniuose erotinio pobūdžio tinklalapiuose. Sąvądautojai surasdavo klientų, nupirkdavo merginoms lėktuvo bilietus, parūpindavo nakvynę brangiuose viešbučiuose. Už tai jie gaudavo pusę už seksą uždirbtų pinigų.

Ne visos merginos žinojo, kad važiuoja į užsienį dirbti prostitutėmis. Kai kurioms buvo sakoma, kad jos dirbs konsumatorėmis. Tačiau tiesa, paiškėdavo vos tik atvykus. Klientai jau laukdavo gražuolių. Tos, kurios nesutikdavo aptarnauti vyrų buvo šantažuojamos, išplatindavo internete erotinių fotosesijų nuotraukas.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų