REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilmantė Lokcikaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Airijoje netyla diskusijos dėl abortų, parlamentui balsuojant dėl įstatymo, leidžiančio nutraukti nėštumą, priėmimo. Jis leistų abortus, jei moters gyvybei kyla pavojus ar ji grasina nusižudysianti.

REKLAMA
REKLAMA

Katalikiškoje Airijoje abortų klausimas diskusijas kelia jau dvidešimt metų. 1992-aisiais Aukščiausiasis teismas nusprendė, kad abortus reikia leisti, jei moters gyvybei gresia pavojus. Tačiau jokia vyriausybė nebuvo priėmusi įstatymo, tiksliai nurodančio, kada gydytojams abortus atlikti galima. Pernai mirus moteriai, kuriai neleista nutraukti nėštumo, abortų klausimas grįžo į politinę darbotvarkę.

REKLAMA

Birželio mėnesį paskelbta nauja įstatymo dėl abortų versija – vadinamasis Gyvybės apsaugos nėštumo metu įstatymas. Jis suteikia galimybę nutraukti nėštumą, jei moters gyvybei kyla pavojus. Įstatyme reikalaujama, kad atlikti abortą leistų du gydytojai (ypatingais atvejais – vienas), o jei moteris grasina nusižudysianti, būtina gauti trijų medikų sutikimą.

Airijos premjeras Enda Kenis džiaugiasi didele parama – už naują projektą praėjusią savaitę balsavo 138 parlamentarai, prieš – 24. Tačiau keturi premjero partijos nariai, balsavę prieš naująjį įstatymą, gali būti iš jos pašalinti, o naujovėmis pasipiktinę konservatoriai primena E. Keniui, kad rinkimų metu jis žadėjo užtikrinti, jog įstatymo dėl abortų nepakeis.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį debatai parlamente vyko iki ryto, tačiau susitarta tik dėl 11 iš 166 pataisų. Diskusijos netyla ir visuomenėje – protestus rengė abi šalys, ir palaikantys įstatymą ir jam prieštaraujantys. Abortų priešininkai teigia, kad tokios priemonės nuves prie dažnesnių abortų. Tai esą ne vien religinis, bet ir žmogaus teisių klausimas - nėštumo atveju vienodas teises gyventi turi ir motina, ir vaisius.

Palaikantys abortus teigia, kad naujame įstatyme neatsižveLgiama į tai, jog kiekvieną dieną vidutiniškai 11ka moterų išvyksta į Britaniją darytis abortų. Taip pat - įstatymas neleidžia nutraukti nėštumo išžaginimo, kraujomaišos ar vaisiaus apsigimimų atvejais.

Airijoje jau nuo XIX amžiaus galioja vieni griežčiausių įstatymų dėl nėštumo nutraukimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų