REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekviena mamytė (ir kiekviena moteris) žino, ką reiškia mėnesinių dingimas, ar ne? Kita vertus, neretai menstruacijų ciklas sutrinka visai ne dėl nėštumo, tad ieškome priežasčių, jeigu nėštumo testas neigiamas.

REKLAMA
REKLAMA

Stresas

Tai bene dažniausia išnykusių menstruacijų arba nereguliaraus ciklo priežasčių. Streso hormonas kortizolis tiesiogiai veikia mūsų lytinių hormonų estrogeno ir progesterono kiekius, tad jeigu šiuo metu situacija darbe ar šeimoje sudėtinga, jūsų mėnesinės tikrai gali išnykti. Pasistenkite išmokti nusiraminti, medituokite, melskitės, dažniau susitikite su draugėmis ramiam paplepėjimui ir puodeliui kavos.

REKLAMA

Dieta

Itin griežtos, mažiau kalorijų turinčios dietos, arba, dar blogiau, pačių susimąstytos iškrovos savaitės gali būti mėnesinių dingimo priežastimi. Persivalgymas, ypač angliavandeniais gausi mityba, staiga priaugti kilogramai lygiai taip pat gali išbalansuoti ciklą.

Sportas

Sakoma, kad sportas yra sveikata, tačiau ši taisyklė galioja tik tuomet, kai sportuojame su saiku. Normaliam ciklui, tiek ovuliacijai, tiek ir menstruacijoms reikalinga energija, jeigu visą ją išnaudojate alinančioms treniruotėms, tai jūsų natūralus ciklas tikrai sutriks.

REKLAMA
REKLAMA

Kontraceptikai

Jeigu pirmą kartą pradėsite gerti tabletes, tai ginekologė jus turėtų įspėti, kad ciklas gali šiek tiek išsibalansuoti. Įprastai organizmas įpranta prie papildomos hormonų dozės, gaunamos iš kontraceptinių tablečių, per 2-3 mėnesius. Jeigu ciklas praėjus šiam laiko tarpui tebėra nestabilus, tai reiktų pasitarti su savo gydytoju. Jeigu gėrėte ekstrinės kontracepcijos piliulę, tai ciklas gali sutrikti taip pat 2-3 mėnesiams.

Kepenų problemos

Kepenys padeda reguliuoti menstruacijų ciklą, kadangi jose suyra estrogenas ir progesteronas. Ilgalaikis piktnaudžiavimas alkoholiu, stiprūs vaistai, kai kurios ligos kenkia kepenims, tad jos nebesusitvarko su savo užduotimis ir organizmas susiduria su gausybe bėdų, tame tarpe ir ciklo sutrikimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policistinės kiaušidės

Ši komplikacija pastaruoju metu yra gan dažna, manoma, kad ji įgimta, tik kartais ima reikštis kiek vyresniame amžiuje. Vertėtų išsitirti profilaktiškai. Kiaušidėse formuojasi cistos, kurios trukdo reguliariai ovuliacijai. Kiti simptomai - pagausėjęs plaukuotumas, svorio augimas, pleiskanos. Nesikreipus į gydytojus gręsia nevaisingumas, kiaušidžių vėžys, endometriozė.

Menopauzė

Menopauzės metu hormonų kiekiai mūsų organizme palaipsniui krenta. Dauguma moterų su menopauze susijusius ciklo pakitimus gali jausti net apie 10 metų, jie gali prasidėti sulaukus vos 40!

REKLAMA

Vaistai

Kai kurie vaistai taip gali veikti ciklą reguliuojančius hormonus, kaip taisyklė, dėl vaistų poveikio mėnesinės vėluoja. Tiesa, neilgai 2-3 dienas.

Rūpinkitės savimi!

Prisiminkite, kad surasti priežastis, kodėl jūsų ciklas nėra stabilus tikrai galima, apsilankykite pas savo gydytoją, detaliai ir atvirai papasakokite su kuo pastaruoju metu susidūrėte, kokius vaistus varotoje, ar laikėtės dietos ir t.t. Gydytojas paskirs jums reikiamą gydymą arba duos konkrečių, jums skirtų patarimų, kurie padės sureguliuoti ciklą. Nelaukite, kol viskas susitvarkys savaime, mylėkite ir rūpinkitės savimi!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų