REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Sraigtasparniu skrendantys pasieniečiai pelkėtoje Elektrėnų savivaldybės vietoje rado dingusią moterį. Išgelbėtoji gulėjo vandenyje, buvo sąmoninga, tačiau sunkios būklės.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienio vidudienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Aviacijos rinktinė gavo Elektrėnų policijos prašymą pagelbėti ieškant dingusios ligotos 62-ejų moters. Ji pirmadienį išėjo iš netoli Elektrėnų veikiančios Abromiškių ligoninės ir negrįžo. Tą pačią dieną buvo paskelbta paieška, kurią vykdė policijos pareigūnai, vietos bendruomenė ir kiti pagalbininkai. Iki sutemų pradingėlės rasti nepavyko. Antradienį paieška buvo atnaujinta.

REKLAMA

Po 10 min., kai pasieniečiai gavo policijos pranešimą, iš VSAT aviacijos bazės Trakų rajono Paluknio kaime pakilo sraigtasparnis „Eurocopter“. Netrukus jis nusileido netoli vienos degalinės, esančios Elektrėnų savivaldybėje prie autostrados Vilnius–Kaunas. Čia į „Eurocopter“ įlipo Elektrėnų policijos pareigūnas. Sraigtasparniui vėl pakilus buvo pradėta iš oro tikrinti apylinkes prie Abromiškių ligoninės.

Moterį pelkėtoje vietovėje pareigūnams pavyko aptikti tik naudojant sraigtasparnio termovizorinę įrangą. Kaip paaiškėjo vėliau, pelkėtoje vietoje gulinti nelaimėlė veidą buvo prisidengusi medžių šakomis. Jos kūnas buvo paniręs pelkės vandenyje, todėl net skrendant labai žemai plika akimi įžiūrėti moters nebuvo įmanoma. Nuo šios vietos iki Abromiškių ligoninės – apie kilometras.

REKLAMA
REKLAMA

Pasieniečiai sraigtasparnį nutupdė arčiausiai pelkėtos vietos ribos, ten, kur nusileisti buvo tinkamas reljefas. Iš „Eurocopter“ iššokę Elektrėnų policininkas ir VSAT pilotas nuskubėjo pradingėlės link. Ją iškėlę iš vandens pareigūnai sąmonę turinčią, tačiau sunkios būklės moterį ant rankų nešė apie puskilometrį iki artimiausios sodybos. Į ją atvyko papildomos policijos pajėgos ir greitosios pagalbos medikai. Jiems ir buvo perduota išgelbėtoji, o pasieniečiai sraigtasparniu grįžo į bazę Paluknyje.

VSAT sraigtasparniai nuolat panaudojami ne tik tiesiogiai su Lietuvos valstybės sienos apsauga susijusiems skrydžiams, bet ir kitų institucijų poreikiams. Panašią sėkmingą gelbėjimo operaciją policijos prašymu pasieniečių pilotai įvykdė ir prieš mėnesį. Tąkart skrisdami sraigtasparniu VSAT ir policijos pareigūnai Lazdijų rajone surado dingusį ir dvi paras ieškotą 82 metų vyrą. Sunkia liga sergantis senukas irgi gulėjo pelkėtoje vietoje maždaug pusantro kilometro nuo namų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašiose operacijose dalyvaujantys pasieniečių pilotai patekusiems į tokias situacijas ir telefoną turintiems žmonėms pataria iškart kreiptis pagalbos numeriu112. Paskui kitu skambučiu paklydėlis gali informuoti artimuosius. Svarbiausia – taupyti telefono akumuliatorių. Jei jis išsikraus, gelbėjimo darbai bus labai apsunkinti.

Jeigu būtina, toliau bendrauti patariama siunčiant trumpąsias žinutes. Kuo greičiau paklydėlis kreipsis pagalbos telefonu 112, tuo operatyviau bus nustatyta jo buvimo vieta ir atvyks pagalba.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų