REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Yra du populiariausi ateities vertinimai: visos mūsų problemos išnyks ir gyvensime ilgai ir laimingai arba išnyksime. Antrasis variantas atrodo vis įtikinamesnis, kai pažiūrime į technologijų pažangą, oro sąlygų pokyčius, valdžios sprendimus... Listverse.com pateikia apie aspektus, kurie gali mūsų ateitį paversti tikru pragaru.

5. Naftos stygius

Naftos isgavimas (nuotr. Listverse.com) (nuotr. Balsas.lt)

Ateityje turime tikėtis pasiekti maksimalų naftos išgavimo tašką, po kurio naftos gavyba tik kris. Nesvarbu, kiek investuosime į alternatyvius gamtinių iškasenų išgavimo metodus, nafta yra baigtinis resursas. Taigi „maksimumo taško“ pasiekimas yra neišvengiamas ir vienintelis su tuo momentu susijęs klausimas, kurį galime iškelti, yra „Kada?“ Deja, atsakymas „dabar“ gali pasigirsti netrukus. Yra nemažai tyrimų rezultatų, rodančių, kad dabartinė finansinė krizė gilėja būtent dėl jau lėtėjančio naftos išgavimo. Vadinasi, didžiulis naujas ekonominis nuosmukis gali ateiti visai netrukus.

4. Ekstremizmo augimas

Ekstremizmas (nuotr. Listverse.com) (nuotr. Balsas.lt)

Pasaulyje vis daugėja neapykantos. Visi žinome apie nuolatinę terorizmo grėsmę ir toliau terorizmą skatinančias reakcijas į jį. Tačiau svarbu suvokti, kad dabartinę ekstremizmo plėtrą lemia gilesnės priežastys.

REKLAMA
REKLAMA

Pažiūrėkime į Graikiją. Vakarų civilizacijos lopšys pastaruoju metu yra įklimpęs į giliią finansų krizę. Šiuo laikotarpiu atsirado labai daug naujų fašistinių judėjimų. Vienas garsiausių – „Auksinė aušra“ (angl. Golden Dawn) – į savo rengiamus mitingus sugeba privilioti tūkstančius žmonių. Nusivylusių graikų neatbaido, kad šis judėjimas kaltinamas imigrantų žudymu. Dabartinė situacija panašėja į susidariusią po 1930-ųjų; deja, kol kas nematyti, kad būtų pasimokyta iš praeities klaidų.

REKLAMA

3. Mechanizacija

Mechanizacija (nuotr. Listverse.com) (nuotr. Balsas.lt)

Norsjaunosios kartos mokosi ir studijuoja, yra didelė galimybė, jog ji neras darbo arba dirbs prastai mokamą darbą. To priežastis – mechanizacija.

Šiuo metu yra padaryta didžiulė pažanga dirbtinio intelekto kūrimo srityje ir, remiantis dauguma prognozių, jis turėtų būti sukurtas apytiksliai 2025 metais. O tada netrukus galima tikėtis darbo rinkos griuvimo. Kadangi mašinoms nereikia pertraukų, jos neprašo didesnės algos ir nešvaisto laiko socialiniuose tinkluose, darbdaviai pamažu praras bet kokią motyvaciją įdarbinti žmones.

REKLAMA
REKLAMA

Taip nutikus byrės ir visas socialinis modelis. Ar galite įsivaizduoti, kad valdžia sugebės paremti visus žmones? Žinoma, kad ne. Tada belieka laukti suluošinančio nedarbo įsigalėjimo, neramumų ir skurdo. Vieną dieną robotai taps geresniais gydytojais, vadybininkais, vadovais ir netgi žurnalistais...

2. Naujasis socialinis kontraktas

Socialinis kontraktas (nuotr. Listverse.com) (nuotr. Balsas.lt)

Dabartinis socialinis kontraktas gali nebeilgai galioti. JAV tampa panašesnė į Kiniją tuo metu, kai pastaroji kaip tik vejasi ir kopijuoja JAV. Vakaruose mažinant darbuotojų teises ir vertinant, kaip Kinijoje įsigali kapitalizmas, tarp dviejų galių skirtumų vis mažėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skamba paranojiškai? Pabandykime atsakyti į kelis klausimus: Kurios šalies valdžia šnipinėja savo piliečius? Abi. Kuri valdžia persekioja kitokią nuomonę turinčius žurnalistus? Abi. Kuri valdžia įkalina nekaltus asmenis ir laiko juos ilgą laiką be teismo? Abi.

Niekas nesako, kad šių dviejų valstybių visuomenės yra identiškos – tačiau kuo labiau jos konkuruoja, tuo labiau panašėja.

1. Pasaulinis badas

Globalinis badas (nuotr. Listverse.com) (nuotr. Balsas.lt)

Dėl orų kaitos, ekonominių neramumų ir vis didėjančios populiacijos žmonija gana sparčiai kuria ateitį, kurioje teks badauti. 2008 metais grūdų kaina labai išaugo ir dėl to alkstančių ir badaujančių skaičius dar labiau padidėjo. Ir tai tik pradžia. Pasak „Guardian“, stovime ant globalios katastrofos slenksčio.

Alkstantys žmonės tampa pikti ir agresyvūs. Tai gerai patvirtina Prancūzijos revoliucija: valstiečių sukilimo, nulėmusio teroro režimą, pasekmė – daugiau nei 40 tūkst. aukų . Viena iš pagrindinių revoliucijos priežasčių – šalį nukamavęs badas. Kitas pavyzdys – bulvių badas Airijoje, kuomet mirė apie 1,5 mln. žmonių. Dėl pasaulinio bado grėsmės didėja ir maištų, revoliucijų, ir socialinių neramumų tikimybė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų