REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Praėjus beveik penkeriems metams po didžiulės ikonų vagystės Lietuvoje, Vokietijos policija Frankfurte suėmė įtariamą nusikaltimą įvykdžiusios grupuotės vadeivą, taip pat rado dalį pavogtų didelės vertės daiktų, pranešė naujienų portalas europeonline-magazine.eu.

REKLAMA
REKLAMA

 

49 metų įtariamasis Lietuvos pilietis buvo suimtas birželio 28 dieną, pirmadienį pranešė pietvakarinio Vysbadeno miesto kriminalinė policija. Manoma, kad jis vadovavo gaujai, kuri 2008-ųjų spalį įvykdė žiaurų apiplėšimą Vilniuje ir pagrobė ikonų kolekciją, kurios vertė - apie 15 mln. eurų (51,8 mln. litų).

REKLAMA

Lietuvos generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Gintaras Jasaitis BNS patvirtino, kad sulaikytasis yra Raimondas Aukštuolis, kuris priskiriamas Vilniuje veikusiai "zelionų" grupuotei.

"Išduotas Europos arešto orderis tam sulaikytajam, laukiama jo išdavimo Lietuvai", - BNS sakė G.Jasaitis.

Praėjusį penktadienį buvo sulaikyti dar trys asmenys, jie su nusikalstamu pasauliu nėra susiję, anksčiau neteisti. Jie bandė parduoti pagrobtas ikonas. Po nusikaltimo išaiškinimo nukentėjusysis tebebuvo pasigedęs maždaug 200 ikonų, jos buvo ieškomos.

REKLAMA
REKLAMA

"Praėjus beveik penkeriems metams po nusikaltimo, plėšikai bandė tas ikonas parduoti. Parduoti turėjo Lietuvoje, o Vokietijoje - sumokėti pinigus. Raimondas Aukštuolis, kuris turėjo pasiimti pinigus, ir buvo sulaikytas", - BNS sakė G.Jasaitis. Būdamas Vokietijoje ir gavęs pinigus, R.Aukštuolis turėjo paskambinti bendrams, kad gavo pinigus ir galima atiduoti ikonas.

R.Aukštuolis plėšime tiesiogiai nedalyvavo, tačiau jam gresia įtarimai dėl žinomai nusikaltimu būdu įgyto turto realizavimo ir dėl per kratą rastų pistoletų su duslintuvais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša žiniasklaida, įtariamasis buvo sulaikytas po Lietuvos policijos ir Vokietijos Heseno žemės tyrėjų "nuodugnių operatyvinių veiksmų".

Įtariamasis vertingas ikonas mėgino parduoti Frankfurte. Sulaikius šį asmenį, Lietuvos pareigūnams, kaip rašo Vokietijos žiniasklaida, gali būti perduota didelė dalis pavogtų daiktų, jų vertė - apie 3 mln. eurų (10,4 mln. litų).

Šis areštas Vokietijoje siejamas su žiauriu apiplėšimu, įvykdytu vienos pasiturinčios šeimos namuose prieš penkerius metus.

Pistoletais ginkluoti vyrai į namą Vilniaus Antakalnio rajone įsiveržė prieš tai pagrobę vyresnįjį namo šeimininko vieno turtingiausių Lietuvos kolekcininkų Andrejaus Balyko sūnų. A.Balykas tuo metu buvo išvykęs į Paryžių.

REKLAMA

Iš namų pagrobtos ne tik ikonos, bet ir daugiau kaip 100 tūkst. eurų (per 345 tūkst. litų), sidabriniai antikvariniai daiktai, savigynai išduotas pistoletas "Beretta 84F", laikrodžiai ir visi kolekcininko žmonos papuošalai iš aukso, sidabro, perlų.

Įtariamuosius policija sulaikė 2010-ųjų sausį.

2011 metų birželio 20 dieną Vilniaus apygardos teismas pradėjo nagrinėti šią daugiau nei 50 mln. litų ikonų kolekcijos pagrobimo bylą. Prieš teismą jau stojo dešimt asmenų, kaltinamų didelės vertės svetimo turto bei šaudmenų pagrobimu, sukčiavimu, neteisėtu valstybės tarnautojo vardo pasisavinimu ir neteisėtu žmogaus laisvės atėmimu.

REKLAMA

Pasak policijos, pareigūnų, nusikalstama grupuotė veikė gana plačiai ir profesionaliai. Per kratas pareigūnams pavyko rasti dalį pagrobtų meno vertybių Lietuvoje ir užsienyje. Dalis jų buvo gerai paslėptos, kita dalis - jau parduotos. Prieš teismą stojusieji įtariamieji policijai gerai žinomi, anksčiau yra teisti ir priskiriami vienai iš nusikalstamų grupuočių.

Byla šiuo metu yra Panevėžio apygardos teisme. Prokuroras G.Jasaitis BNS sakė, kad pavasarį teisėjas į laisvę nusprendė paleisti penkis pagrindinius kaltinamuosius. Po kardomosios priemonės pakeitimo posėdžiai ėmė nevykti dėl į laisvę paleistų kaltinamųjų ligų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar byla bus tęsiama rugsėjį.

"Senaties nesulauks, čia sudėtingos veikos - buvo pagrobtas ginkas iš Balyko", - sakė G.Jasaitis, pridūręs, kad byloje minimiems nusikaltimams taikoma 15 metų senatis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų