REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras konstatuoja: sostinės savivaldybė – nemoki

Sostinė kitas savivaldybes rems mažiau – vilniečiams bus paliekama daugiau jų sumokėtų mokesčių

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad Vilniaus miesto savivaldybė praktiškai yra nemoki, todėl tam tikri Vyriausybės sprendimai, susiję su finansavimo didinimu, buvo būtini.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad Vilniaus miesto savivaldybė praktiškai yra nemoki, todėl tam tikri Vyriausybės sprendimai, susiję su finansavimo didinimu, buvo būtini.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Vilniaus miesto savivaldybės finansinė padėtis yra labai bloga. Finansiniai įsipareigojimai, palyginti su jų biudžeto planuojamomis pajamomis, jau siekia 208 proc., o paskolos sudaro 118 proc. Tai rodo, kad faktiškai Vilniaus miesto savivaldybė finansiškai yra nemoki“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė A. Butkevičius.

REKLAMA

Premjero teigimu, numatytos finansinės priemonės – suteikta trumpalaikė paskola iš Finansų ministerijos – padės išvengti savivaldybės bankroto. ,,Ta paskola turi būti naudojama tik darbo užmokesčio įsiskolinimui ir kitiems finansiniams įsipareigojimams dengti. Jokiu būdu paskolos lėšos negali būti nukreiptos ateities projektų finansavimui. Ateities projektai turi būti finansuojami iš planinių įplaukų“, – sakė A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Premjero teigimu, sprendimas padidinti Vilniaus miestui paliekamą GPM dalį nuo 42 iki 50 proc. taip pat padės spręsti sostinės savivaldybės finansines problemas. Anot jo, tai neturėtų kelti jokių problemų šalies finansiniam stabilumui. Kaip žinoma, Lietuvoje yra vos keli miestai donorai, kuriems paliekama ne visas GPM, tačiau jiems, skirtingai negu sostinei, tenkanti GPM dalis yra gerokai didesnė – apie 90 proc. ,,Aš manau, kad ankstesnės Vyriausybės buvo priimti politiniai sprendimai buvo nepamatuoti jokia ekonomine logika. Jie iš dalies ir prisidėjo prie blogos Vilniaus miesto finansinės padėties“, – sakė A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjero teigimu, GPM tarifo, tenkančio Vilniaus miesto savivaldybės biudžetui, didinimas bus skirtas esamų finansinių įsipareigojimų vykdymui, o ne naujiems projektams finansuoti. ,,Jeigu šito susitarimo nebus laikomasi, Vyriausybė priims nutarimą, kuriame bus aprašyta, kaip turi būti naudojamos gaunamos lėšos. (…) Pirmiausia lėšos turi būti skiriamos darbo užmokesčiui, paskui mokesčiams nuo priskaičiuoto darbo užmokesčio sumokėti, o visa kita dalis nukreipiama finansiniams įsipareigojimams dengti“, – aiškino A. Butkevičius.

REKLAMA

Premjero teigimu, skirstant lėšas iš kelių plėtros programos taip pat nebuvo deramai atsižvelgta į transporto intensyvumą, palyginti su kitomis savivaldybėmis, todėl Vilniaus miesto savivaldybei santykinai buvo skirtas mažesnis finansavimas, tuo metu nemažai lėšų reikėjo skirti žemės išpirkimui įgyvendinant infrastruktūrinius kelių projektus.

Premjero teigimu, tai padės pagerinti Vilniaus miesto savivaldybės finansinę padėtį, tačiau tai užtruks kelerius metus. A.Butkevičius taip pat pabrėžė, kad bus tariamasi su komerciniais bankais, kad, siekiant refinansuoti su didelėmis palūkanomis paimtas paskolas, jie skolintų savivaldybei lėšas mažesnėmis palūkanomis.

REKLAMA

Antradienio rytą premjeras A. Butkevičius priėmė Vilniaus merą Artūrą Zuoką. Po susitikimo, kuriame buvo aptartos sostinės finansinės problemos, A. Zuokas žurnalistams sakė, kad GPM padidinimas 8 proc. reiškia, kad sostinės biudžetas 2014 metais padidės mažiausiai 70 mln. Lt. Vilniaus savivaldybė skelbia, kad jos įsiskolinimai nuo 2007 iki 2013 m. išaugo keturis kartus ir dabar viršija 1,13 mln. Lt. Taip pat skelbiama, kad vilniečiai į valstybės kasą įneša keleriopai daugiau pinigų negu Kauno ir Klaipėdos gyventojai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų