REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2013 m. liepos 8 d., Vilnius – Lietuvos mokslų akademija paruošė trumpą mokslo populiarinimo vaizdo reportažą„Medicinos ateitis genomikos rankose“, kuriame vienas iš „Thermo Fischer Scientific“ vadovų pasakoja, kaip žmogaus genomo tyrimai pakeis žmonių gyvenimus.

2013 m. liepos 8 d., Vilnius – Lietuvos mokslų akademija paruošė trumpą mokslo populiarinimo vaizdo reportažą„Medicinos ateitis genomikos rankose“, kuriame vienas iš „Thermo Fischer Scientific“ vadovų pasakoja, kaip žmogaus genomo tyrimai pakeis žmonių gyvenimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip sako Mičas Kenedis (Mitch Kennedy), pasaulinės biotechnologijų kompanijos „Thermo Fischer Scientific“ viceprezidentas, šiuo metu genetikos tyrimai sparčiai tobulėja ir jau artimiausiu metu galima tikėtis dar vieno technologijų šuolio, kuris leis kartais sumažinti genetikos tyrimų kaštus. Pavyzdžiui, dabar žmogaus genomo ištyrimas kainuoja apie 10 tūkstančių JAV dolerių, o bendrovė tikisi, kad netolimoje ateityje ją pavyks sumažinti dešimteriopai.

REKLAMA

10 minučių trukmės mokslo populiarinimo vaizdo įraše pasakojama, kaip ir Lietuvoje vykdomi biotechnologijų srities tyrimai ir lyginamosios genomikos pasiekimai atvers visiškai naujas erdves medicinai. Būtent ištyrus atskirų genų veiklą ir poveikį žmogui galima imtis savalaikių gydymo priemonių.

Jau dabar kai kurių genų poveikis yra ištirtas. Pavyzdžiui, yra išskirtas genas, kurį turinčios moteris turi labai didelę krūties vėžio riziką. Joms taikomos prevencinės priemonės leidžia žymiai sumažinti šios sunkiai gydymui pasiduodančios ligos daromą žalą. Kitas genomikos pasiekimų pavyzdys – tai atskiroms žmonių rasėms skirtų vaistų kūrimas ir vystimas. Plačiai žinomas pavyzdys, kai vienas iš „Astra Zeneca“ vaistų buvo netinkamas Azijoje gyvenantiesiems, tačiau tuo pat metu puikiai veikė mūsų regione.

REKLAMA
REKLAMA

Genomikos naujovės jau skinasi kelią ir kitose gyvenimo srityse. Šiuo metu kvepalų pramonė eksperimentuoja ir ieško atsakymų, kaip pagal genų informaciją parinkti geriausiai derančius kvepalus.

Vaizdo reportažą „Evoliucija žmogaus rankomis“ galima peržiūrėti LMA interneto svetainėje http://lma.lt/index.php?option=com_contushdvideoshare&view=player&id=175&catid=43&Itemid=197 arba socialiniame tinkle „Youtube“ http://www.youtube.com/watch?v=mVwjQlrmo2E.

Lietuvos mokslų akademija mokslo visuomenei bei mokslu besidomintiems (jaunimui, mokytojams ir kt.) viešam naudojimui kuria net 15-os vaizdo klipų ciklą „Mokslas iš arti“. Jame Lietuvos visuomenė supažindinama su aktualiausiomis mokslo sričių naujienomis Lietuvoje – biotechnologijų, atominės energetikos, lazerių mokslo ir kitų sričių pasiekimais. Sukurtus vaizdo klipus galima neribotai naudoti mokyklose pamoku metu, seminaruose, renginiuose ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

To paties projekto apimtyje Lietuvos mokslų akademija yra pradėjusi ir pasaulyje žinomų mokslo populiarinimo knygų leidybą lietuvių kalba. 1 tūkstančio egzempliorių tiražu leidžiamos knygos platinamos mokykloms ir bibliotekoms, o visi besidomintys jau išleistų knygų elektronines versijas gali nemokamai atsisiųsti iš LMA interneto svetainės.

Lietuvos mokslų akademija – pagrindinė valstybės institucija, vykdanti mokslo populiarinimo veiklą. Projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas“ Lietuvos mokslų akademija įgyvendina kartu su partneriais pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos prioritetą „Tyrėjų gebėjimo stiprinimas“. Projektą finansuoja Europos socialinis fondas, juo siekiama padėti didinti tyrėjų skaičių ir mažinti jų amžiaus vidurkį Lietuvoje. Mokiniams ir jaunimui skleidžiamos ir gilinamos žinios apie mokslą ir technologijas, moksle skatinama lyčių lygybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų