REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmogus negimsta su visais smegenų vingiais, kuriuos jis turi, būdamas suaugęs. Yra duomenų, kad bent jau keliose suaugusio žmogaus smegenų srityse ir toliau vyksta nervinio audinio formavimosi procesas.

Dauguma žmonių šiame paveikslėlyje pavaizduotą dinozaurą laiko brontozauru – netgi Michaelas Crichtonas „Juros periodo parke“. Iš tikrųjų tai yra apatozauras. Mitas apie brontozaurą gimė prieš 130 metų, vadinamųjų kaulų karų metu, kada du paleontologai naudojo bet kokias priemones, varžydamiesi iškasenų paieškos srityje.

Įdomūs faktai (nuotr. mixstuff.ru) (nuotr. Balsas.lt) Vienas genas – ne tas pats, kas vienas baltymas. Dauguma genų sudaro daugybę įvairiausių baltymų, priklausomai nuo to, kaip geno informacinė ribonukleino rūgštis (iRNR) išsidėsto ląstelėje. Kai kurie genai visiškai nesuformuoja baltymų.

Įdomūs faktai (nuotr. mixstuff.ru) (nuotr. Balsas.lt) Auksinės žuvelės turi gana gerą atmintį. Jos gali prisiminti tam tikrus dalykus keletą mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomūs faktai (nuotr. mixstuff.ru) (nuotr. Balsas.lt) Labiausiai tikėtina, kad ŽIV buvo perduotas žmogui ne per žmogaus ir beždžionės lytinį aktą, o dėl to, kad beždžionės buvo medžiojamos dėl mėsos, tad neišvengta kontakto su gyvūnų krauju.

REKLAMA

Įdomūs faktai (nuotr. mixstuff.ru) (nuotr. Balsas.lt) Šunys ir katės neskiria pilkų atspalvių. Užtat jie suvokia įvairius mėlynus ir žalius atspalvius. Šunų regėjimo laukas platesnis negu žmogaus, bet jie negali matyti taip toli į priekį, kaip mes.

Įdomūs faktai (nuotr. mixstuff.ru) (nuotr. Balsas.lt) Tai, kad žmonės neva panaudoja „tik 10 procentų“ smegenų – netiesa. Mes panaudojame visas smegenis – tik skirtingas jų sritis skirtingais laiko tarpais.

Įdomūs faktai (nuotr. mixstuff.ru) (nuotr. Balsas.lt) Tik nedidelis procentas sergančių Tureto (Tourette) sindromu nevalingai svaidosi keiksmažodžiais. Iš tikrųjų ši liga gali pasireikšti įvairiai – nevalingais kūno judesiais ar įvairiausiais tikais. Impulsyvus vulgarių ar necenzūrinių žodžių tarimas vadinamas koprolalija (coprolalia).

REKLAMA
REKLAMA

Įdomūs faktai (nuotr. mixstuff.ru) (nuotr. Balsas.lt) Dar Viduramžių priešaušryje praktiškai visi mokslininkai žinojo, kad Žemė apvali, o ne plokščia. Mitą apie tamsius Viduramžių žmones, kurie buvo įsitikinę, kad Žemė – plokščias blynas, praėjusio amžiaus penktajame dešimtmetyje paskleidė Istorijos asociacijos nariai (angl. „Historical Association“ – Didžiosios Britanijos istorikus vienijanti organizacija – balsas.lt).

Įdomūs faktai (nuotr. mixstuff.ru) (nuotr. Balsas.lt) Rykliai susega vėžiu. Gandus, kad šios žuvys neserga onkologinėmis ligomis, paleido Williamas Lane`as, kuris pardavinėjo ryklių kremzles kaip „efektyvią priemonę nuo vėžio“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomūs faktai (nuotr. mixstuff.ru) (nuotr. Balsas.lt) Didžioji kinų siena – ne vienintelis rankomis statytas žmogaus kūrinys, kurį galima matyti iš kosmoso. Priklausomai nuo nuotolio iki Žemės galima arba pamatyti tiek Didžiąją kinų sieną, tiek kitus didelius statinius, arba apskritai nepamatyti jokių statinių. Pavyzdžiui, iš Mėnulio matosi tik Žemės šviesos.

Įdomūs faktai (nuotr. mixstuff.ru) (nuotr. Balsas.lt) Nėra jokios „fotografinės“ atminties – yra tik labai gera atmintis. Tačiau net žmonės, turintys nepaprastai gerą atmintį, negali atgaminti vaizdo smulkmenų, galinčių lyginis su fotografija.

Įdomūs faktai (nuotr. mixstuff.ru) (nuotr. Balsas.lt)

Mikrobangų krosnelės spinduliuotė negali tapti vėžinio susirgimo priežastimi – ji tik šildo maistą. Iš tikrųjų vėžį gali sukelti tik tam tikros spinduliuotės rūšys, bet ir čia viskas priklauso nuo dozės. Pavyzdžiui, pernelyg didelė saulės šviesos dozė iš tiesų gali sukelti odos vėžį, bet jeigu nepersistengsite degindamiesi, įdegimas tik padės organizmui pasigaminti jam reikalingą vitaminą D.

REKLAMA

Pora (nuotr. Shutterstock.com) Nuskusdami plaukus jūs nepadarysite jų storesnių, tiesiog tam tikrą laiką jie atrodys storesni – taip yra todėl, kad plaukų galiukai nesusiaurėja, kaip ataugusių plaukų, o turi plokščią kirptinį galą.

Įdomūs faktai (nuotr. mixstuff.ru) (nuotr. Balsas.lt) Netiesa, kad nuryta kramtomoji guma bus virškinama septynerius metus. Iš tikrųjų organizmui ją suvirškinti prireiks tik kelių valandų.

Įdomūs faktai (nuotr. mixstuff.ru) (nuotr. Balsas.lt)  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų