REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bolivijos prezidentas Evo Moralesas (Evas Moralesas) šeštadienį pareiškė, kad suteiktų prieglobstį bėgliu tapusiam JAV žvalgybos paslapčių viešintojui Edwardui Snowdenui (Edvardui Snoudenui), jeigu šis pateiktų tokį prašymą.

REKLAMA
REKLAMA

E.Moralesas tapo jau trečiu kairiųjų pažiūrų Lotynų Amerikos lyderiu, pateikusiu tokį pasiūlymą per pastarąsias dvi dienas.

REKLAMA

Pareiškęs, kad Bolivija "nebijo" Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių Europoje, E.Moralesas sakė, kad norėtų "suteikti prieglobstį amerikiečiui, jeigu jis to paprašys".

E.Snowdenas tebėra įstrigęs viename Maskvos oro uoste, kuriame praleido jau 14 dienų.

Pasiūlymai suteikti jam prieglobstį, tarp jų Venesueloje ir Nikaragvoje, kurios tokius pareiškimus paskelbė penktadienį, padidino viltis, kad bėgliui pagaliau pavyks palikti Rusiją, nors kol kas neaišku, kaip E.Snowdenas galėtų išvykti į kitą valstybę iš Šeremetjevo tarptautinio oro uosto tranzito zonos, neturėdamas galiojančių asmens dokumentų.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis iš 21 valstybės, kuriose E.Snowdenas pasiprašė prieglobsčio praeitą savaitę, jau pateikė neigiamą atsakymą.

Vyriausybių paslaptis viešinantis tinklalapis "WikiLeaks", palaikantis E.Snowdeną, pranešė, kad amerikietis neseniai pateikė prašymus suteikti prieglobstį dar šešioms šalims, tačiau jų neįvardijo.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras), kurio šalis tapo rakštimi Vašingtonui vadovaujant ankstesniam socialistui lyderiui Hugo Chavezui (Hugui Čavesui), pasiūlė "humanitarinį prieglobstį jaunajam Snowdenui ... kad apsaugotų šį jaunuolį nuo persekiojimo, pradėto galingiausios pasaulyje imperijos".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nikaragvos prezidentas Danielis Ortega irgi paskelbė, kad Managva "priimtų Snowdeną su malonumu ir suteiktų jam prieglobstį čia, Nikaragvoje".

Iš trijų prieglobstį pasiūliusių valstybių tik Nikaragva nurodė gavusi oficialų E.Snowdeno prašymą. Tai gali reikšti, kad jo prašymas šios šalies oficialiais kanalais buvo perduotas greičiau negu kitose valstybėse.

Bolivija šį žingsnį žengė po anksčiau šią savaitę patirto didelio diplomatinio akibrokšto, kai kelios Europos šalys uždraudė E.Moraleso lėktuvui, grįžtančiam iš Maskvos į La Pasą, kirsti jų oro erdvę, baiminantis, kad E.Snowdenas vyksta kartu su Bolivijos lyderiu.

REKLAMA

Tas incidentas dar labiau paaštrėjo, kai lėktuvas buvo priverstas nusileisti Vienoje, o Austrijos pareigūnai jį apieškojo, tačiau nerado jokių E.Snowdeno pėdsakų.

E.Moralesas, kuris kaltino Vašingtoną spaudus Europos šalis neįsileisti jo į savo oro erdvę, perspėjo, jog "jeigu bus būtina nagrinės (galimybę) uždaryti JAV ambasadą Bolivijoje".

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų