REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Monika Petrulienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Vilniuje, vadinamajame Saulėtekio slėnyje, šalia šiemet atidarytos Vilniaus universiteto bibliotekos, netrukus prasidės naujo mokslo centro statybos.

REKLAMA
REKLAMA

Rugpjūtį prasidėsiančioms statyboms jau gręžiami poliai. Šioje Saulėtekio slėnio vietoje statomas Jungtinis gyvybės mokslų centras, kuriame įsikurs Biotechnologijos ir biochemijos institutai bei Gamtos mokslų fakulteto biologijos katedros. Iki šiol skirtingose Vilniaus vietose dirbę mokslininkai ir studentai dabar bus viename 24-ių tūkstančių ploto pastatų kompleksE.

REKLAMA

„Idėjos pagrindas yra šiek tiek paradoksalus: įprastai mokslui vadovauja patyrę žmonės, bet mokslą kuria jauni žmonės. Tai pirmiausia labai aiškiai suprato valstybės mokslų institutai – kad net fizinis atstumas nuo studentų, nuo jaunų žmonių – labai didelė rizika tolimesniam institutų egzistavimui“, – kalbėjo projekto vadovas prof. Juozas Lazutka.

Architekto Gintaro Čaikausko grupės sukurtas projektas suskaidytas į modulius – tarsi atskiras materijos ląsteles. Kubo formos tūriai, pasak projekto kūrėjų, primins universiteto ansamblį senamiestyje. Mokslininkai ir studentai dirbs atskirose patalpose, tačiau daugelis erdvių bus bendros.

REKLAMA
REKLAMA

„Pačių studentų savarankiškam darbui yra numatyti paaukštinti baro tipo staliukai ir kitos įvairios netradicinės formos, kur galima atsisėsti, išsiimti savo personalinį kompiuterį, atsiremti į minkštasuolį, kad būtų galima neformaliai pratęsti mokslą ir kartu pailsėti“, – pasakojo architektas prof. Gintaras Čaikauskas.

Naujajame gyvybės mokslų centre dirbs 400 mokslininkų ir 1000 studentų. Vilniaus universitetas projektą įgyvendina su Vilniaus Gedimino technikos universitetu ir Onkologijos institutu. Saulėtekio slėnyje bus sutelkti svarbiausi Lietuvos biotechnologijos ir molekulinės medicinos moksliniai tyrImai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų vizija Saulėtekyje pastatyti ir sveikatingumo sporto centrą su sporto salėmis ir baseinu tam, kad būtų pilnakraujis gyvenimas. Tai amerikietiško universiteto miestelio pavyzdys, kur yra viskas sukoncentruota – nuo laisvalaikio iki mokslo“, – aiškino laikinasis Vilniaus universiteto rektorius prof. Jūras Banys.

Saulėtekio slėnyje planuojama statyti ir naują fizinių-technologijos mokslų centrą. Vilniaus universiteto vadovų teigimu, statant naujuosius centrus peržiūrimos ir studijų programos: galvojama apie tai, kad ateityje universitetą baigę jauni žmonės būtų paklausūs darbo rinkoje ir galėtų susirasti darbą čia pat, Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų