REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liūdna žinia pasiekė „Tėviškės šviesą“ iš Punsko valsčiaus: valsčiaus vietos taryba nusprendė nuo rugsėjo 1-osios uždaryti dvi lietuviškas mokyklas – Navinykų ir Pristavonių. Navinykų mokykloje veikė 1–6 klasės, joje mokėsi daugiau kaip 20 mokinių, o Pristavonių mokykloje – 1–3 klasės, kurias lankė 7 mokiniai.

REKLAMA
REKLAMA

Žinia sujaudino viso pasaulio lietuvius. Juk minėtų kaimų vaikai gyvena Lietuvos etninėse žemėse, kurias klastingai, sulaužiusi Suvalkų sutartį, okupavo Lenkija. Lietuvos vyriausybė, kad šios mokyklos veiktų, skyrė papildomai lėšų. Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos kanclerio Dainiaus Numgaudžio, svarbiausia priežastis, lėmusi tokius Punsko valsčiaus tarybos sprendimus – sumažintas finansavimas. Šiais metais valsčiaus biudžete švietimo sričiai trūksta 2 mln. zlotų. Asakingiems Lenkijos pareigūnams apie tai nuolat primenama. Iš dalies padengti lėšų trūkumą Švietimo ir mokslo ministerija šiais metais skiria 400 000 Lt. Šiuo metu vyksta lėšų naudojimo sutarties derinimo procedūros. Lietuvos švietimo ir mokslo ministerija iš esmės išlaiko Seinų „Žiburio“ gimnaziją, tai darys ir toliau. Sistemos problema ta, kad lėšų trūksta ne mažoms mokyklėlėms, o lietuviškam švietimui apskritai. Tiek Punsko S.Dariaus ir S.Girėno gimnazija, tiek Kovo 11-osios licėjus – didelės mokyklos – jaučia finansavimo stygių.

Labai svarbu Lenkijoje išlaikyti lietuviškų mokyklų tinklą. Numatyti svarstymai Lietuvos ir Lenkijos parlamentinėje asamblėjoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų