REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Loreta Mačiulienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Įvairių laikmečių dvasia atgimė Kauno rajone, Raudondvario dvare. Čia valstybės gimtadienis švęstas drauge su istoriniais personažais – Vytautu Didžiuoju, Žygimantu Augustu, Barbora Radvilaite ir Antanu Smetona.

REKLAMA
REKLAMA

Vytauto Didžiojo vedami riteriai ir maldininkai Raudondvario gatvėmis traukė dvaro link. Čia jų laukė ištaikinga puota – ant laužo kepamas elnias, kėdainių blynai, kitokie lietuvių ir lenkų kulinarų gaminami patiekalai.

REKLAMA

Netrūko ir reginių. Iš Krokuvos atvykę riteris Višnevskis metė iššūkį lietuvių riteriams Daubarui ir paties Trakų kunigaikščio palydoje jojančiam Algirdui. Bajorų kovas stebėjo Žygimantas Augustas su Barbora Radvilaite. Vėliau į dvaro parką senoviniu automobiliu įriedėjo Lietuvos prezidentas Antanas Smetona.

Organizatoriai sako norėję parodyti, kokia įvairi ir didinga mūsų šalies istorija.

„Kad mes galėtume didžiuotis ne tik Mindaugu, kuriuo privalom didžiuotis, bet [prisimintume, kad] buvo ir Vytautas, buvo ir bajoriški laikai, buvo Abiejų tautų respublika, kurią mes turime atsiminti ir turime ja didžiuotis“, – pabrėžė šventės režisierius Ramūnas Šimukauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Šimtmečius skaičiuojantį Raudondvario dvarą valdė ne vienas iškilus Lietuvos didikas: Jonas Eustachijus Kosakovskis, Janušas Radvila, Jonas Karolis Vorlovskis. Tarp jų – Zabielų ir Tiškevičių pavardės. Iki šių laikų ryškiausiai išliko pastarosios giminės pėdsakai.

„Kai kurie žmonės tiesiog nežino [Raudondvario istorijos]: jie galvoja, kad pilis stovėjo visada tokia graži. Iš tiesų buvo ir skaudžių akimirkų, kai Raudondvario pilis buvo sugriauta“, – kalba įmonės „Raudondvario dvaras“ direktorė Snieguolė Navickienė.

Šeštadienį lankytojams atvertos restauruotos dvaro erdvės. Jose – garsių menininkų darbai: stiklo menininko Audriaus Vaišnio sukurtas stiklo kambarys, fotografo Antano Sutkaus paroda, Tiškevičių bibliotekos knygų kolekcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų