REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Italijos tyrėjai nustatė, kad Vatikano banko veiklos modelis buvo atviras pinigų plovimui, du Italijos laikraščiai šeštadienį citavo nutekintus dokumentus po trejus metus trukusio tyrimo.

REKLAMA
REKLAMA

Bankas, oficialiai žinomas kaip Religinių reikalų institutas (IOR), nepakankamai tikrindavo savo klientus, o sąskaitų valdytojams būdavo leidžiama pervesti dideles sumas kitų vardu.

REKLAMA

"Didelė rizika, kad IOR veiklos modelis - neįvardijant savo tikrųjų klientų - gali būti naudojamas kaip uždanga nuslėpti neteisėtoms operacijoms", - prokurorai rašo dokumente, kurį cituoja dienraštis "Corriere della Sera".

Jie taip pat kaltino Italijos bankus, priimdavusius iš IOR pervedamus pinigus, nesugebėjimu išsiaiškinti tų lėšų, kurios vėliau būdavo nukreipiamos į kitus bankus, kilmės.

"IOR gali lengvai tapti keliamu nusikalstamos kilmės pinigų plovimui", - pabrėžė tyrėjai.

Jie taip pat prieštaravo IOR pareiškimams, kad visų jų sąskaitų valdytojai yra religinės kongregacijos arba dvasininkai.

REKLAMA
REKLAMA

"Taip pat esama privačių asmenų, kurie dėl savo ypatingų ryšių su Šventuoju Sostu gali deponuoti pinigus ir atidaryti sąskaitas", - pažymėjo prokurorai.

Šio tyrimo centre atsidūrė 23 mln. eurų (79,4 mln. litų) pervedimas iš IOR į Italijos banką "Credito Artigiano", atliktas 2010-ųjų rugsėjį.

Vėliau trys milijonai eurų iš šios sumos buvo pervesti į banką "Banca del Fucino", o kiti 20 mln. - į banko "JP Morgan" padalinį Frankfurte.

Tą pervedimą pasirašė tuometis IOR generalinis direktorius Paolo Cipriani (Paolas Čiprianis) ir jo pavaduotojas Massimo Tulli (Masimas Tulis), kurie abu atsistatydino praeitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai ketina iškelti jiems kaltinimus.

Popiežius Pranciškus įkūrė specialų komitetą, tirsiantį Vatikano banko veiklą. Manoma, kad jis ketina atlikti šios į daugelį skandalų įsivėlusios institucijos didelį pertvarkymą, vykdant didelio masto Vatikano biurokratijos reformas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų