REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Teisės aktas, kuris turėtų užtikrinti, kad iki 2017 metų būtų surengtas referendumas dėl Didžiosios Britanijos narystės Europos Sąjungoje penktadienį įveikė pirmąją kliūtį Atstovų Rūmuose.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip reta vieningai balsavę įstatymų leidėjai - 304 balsais "už" ir nė vieno "prieš", nutarė pateikti šio akto projektą kitam proceso parlamente etapui; tačiau lieka visiškai menka galimybė, kad jis taps įstatymu.

REKLAMA

Euroskeptiškos Davido Camerono (Deivido Kamerono) Konservatorių partijos parlamentarams pavyko 650 vietų Atstovų Rūmuose įveikti pirmuosius debatus apie pasiūlymą surengti referendumą.

D.Cameronas praėjusį mėnesį nurodė visiems konservatorių įstatymų leidėjams pritarti tam projektui, kuris buvo paskubomis pateiktas svarstyti gegužę, siekiant įtikti vis labiau maištingam partijos euroskeptikų sparnui.

Už narystę Europos Sąjungoje pasisakantys liberalieji demokratai, kurie įeina į D.Camerono koalicinę vyriausybę, bei opozicijoje esantys leiboristai nepritaria tokiam įstatymui ir dauguma jų balsavime nedalyvavo.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu užsienio reikalų sekretorius konservatorius Williamas Hague'as (Viljamas Heigas) pasakė esąs "labai laimingas".

Jis nurodė, kad leiboristai mėgino sutrukdyti procesui parlamente naudodami blokavimo taktiką. Vadinasi, "jie ir kituose etapuose mėgins blokuoti įvairiausiais būdais", pridūrė ministras.

"Tačiau pradžia įstatymo projektui yra gera; ji stiprina mūsų ryžta surengti referendumą iki 2017-ųjų pabaigos - būti ar nebūti reformuotoje Europos Sąjungoje", - sakė W.Hague'as BBC.

Sausį D.Cameronas pažadėjo iš naujo derėtis dėl įtemptų Britanijos ryšių su Europos Sąjunga, taip pat iki 2017 metų pabaigos surengti referendumą dėl narystės - su sąlyga, kad jis laimės kitus visuotinius rinkimus 2015-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nepatenkinti konservatorių euroskeptikai nori, kad jis įtvirtintų įstatymu šį apsisprendimą iki rinkimų, kad neliktų jokios galimybės nuo jo nusigręžti. Tikimasi, kad toks žingsnis taip pat padės pažaboti prieš ES agituojančios Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) stiprėjimą.

Šio teisės akto šalininkai supranta, kad patirs sunkumų, nes jam tikriausiai priešintis liberalai demokratai - narystę Bendrijoje palaikantys D.Kamerono koalicinės vyriausybės partneriai - taip pat opozicinė Leiboristų partija.

REKLAMA

Tačiau dienraštis "The Guardian" praeitą savaitę pranešė, jog leiboristai svarsto žengti dar toliau, siūlydami surengti referendumą dėl narystės ES anksčiau - iki 2015 metų.

Pateiktame projekte numatoma, kad referendumas turi būti surengtas iki 2017 metų gruodžio 31-osios ir kad jo klausimas bus "Ar manote, kad Jungtinė Karalystė turėtų likti Europos Sąjungos nare?"

Projektą teikti svarstymui buvo pavesta jauniausiam konservatoriui Jamesui Whartonui (Džeimsui Vartonui), nes liberalai demokratai blokuotų bet kokias vyriausybės pastangas pradėti šiuos debatus.

REKLAMA

Tačiau privataus teikimo tvarka pasiūlyti teisės aktai dažnai būna atmetami dėl riboto laiko debatams, o pats J.Whartonas perspėjo, kad bet kokie mėginimai taisyti šio projekto tekstą veikiausiai reikštų jo sužlugdymą.

Klausimas dėl narystės Bendrijoje jau seniai yra Britanijos konservatorių Achilo kulnas: jis nulėmė velionės premjerės Margaret Thatcher (Margaret Tečer) vyriausybės žlugimą 1990 metais ir susilpnino jos įpėdinį Johną Majorą (Džoną Meidžorą).

D.Cameronas atėjo į premjero postą 2010 metais, sakydamas konservatoriams, kad jie priešina partiją su rinkėjais, "skalambydami" dėl Europos, tačiau vėliau jam triskart teko gesinti maištus partijos viduje, išprovokuotus šio klausimo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų