REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau paskelbti anglų, lietuvių kalbos ir literatūros bei geografijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai. Tačiau kol kas juos gali matyti tik mokyklos ir patys moksleiviai. Miesto Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Akvilija Aleliūnienė sakė negalinti dar pasakyti, kaip sekėsi laikyti lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį egzaminą panevėžiečiams gimnazistams.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš Nacionalinio egzaminų centro (NEC) nesu gavusi protokolo. Galiu pasakyti tik anglų kalbos valstybinio egzamino rezultatus“, – pareiškė ji.

REKLAMA

Pasak specialistės, anglų kalbos egzaminą Panevėžyje laikė 752 abiturientai.

„Neišlaikė vienas. Tai labai mažas procentas. Todėl galima sakyti, kad anglų kalbos egzaminą mieste išlaikė šimtu procentu“, – mano A. Aleliūnienė.

Tačiau specialistė apgailestavo, kad tas vienintelis gimnazistas, neišlaikęs egzamino, pataisyti reikalų negalės – perlaikyti egzamino negalima.

Perlaikyt galima tik lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą, bet jis bus mokyklinis. Perlaikymas vyks liepos 5 dieną „Minties“ gimnazijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Džiugina šimtukininkai

J. Balčikonio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Danutė Sliosoraitė „Sekundei“ sakė, kad valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą laikė 196 gimnazistai.

„Neišlaikė tik trys. Todėl sakyti, kad rezultatas – prastas, nedrįstu. Skelbiama, kad šalyje lietuvių kalbos egzamino neišlaikė kas dešimtas abiturientas, gimnazijos rezultatas kur kas geresnis. Be to, neišlaikiusieji nebuvo pirmūnai“, – aiškino pavaduotoja.

Pasak D. Sliosoraitės, ji galinti pasakyti, kaip buvo įvertintos trijų gimnazistų, neišlaikiusių lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio egzamino, žinios dešimtbale sistema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vieno žinios įvertintos 6 balais, kito – septyniais, o dar vieno – aštuoniais. Šitiems dviem valstybinio egzamino rezultatas skaudus. Tačiau jie penktadienį galės perlaikyti mokyklinį egzaminą“, – kalbėjo pedagogė.

Direktoriaus pavaduotoja sako, jog daug smagiau skaičiuoti ne neišlaikiusiuosius egzaminų, o šimtukininkus.

„Jau žinome, kad 9 gimnazistų lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas įvertintas šimtukais, anglų kalbos turime 25 šimtukus“, – džiaugėsi rezultatais D. Sliosoraitė.

Šimtukus skaičiuoti smagiau ir Švietimo skyriaus vyriausiajai specialistei A. Aleliūnienei. Ji atskleidė, kiek šimtukų iš viso turi panevėžiečiai gimnazistai, išlaikę anglų ir lietuvių kalbos egzaminus.

REKLAMA

„Už anglų kalbos egzaminą šimtukus gavo 65 gimnazistai. 25 jų mokosi J. Balčikonio, 8 – V. Žemkalnio, 16 – 5-ojoje, po penkis – J. Miltinio, „Minties“ ir K. Paltaroko gimnazijose. Labai džiugu, kad vienas anglų kalbos egzamino šimtukas priklauso Suaugusiųjų mokymo centrui“, – skaičiavo A. Aleliūnienė.

Pasak jos, lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą šimtukais išlaikė 12 abiturientų.

„Devyni mokosi J. Balčikonio ir po vieną 5-ojoje, J. Miltinio bei „Minties“ gimnazijose. Iš viso šiuo metu turime 77 šimtukus, kuriuos uždirbo 72 moksleiviai. Tiesa, tai dar preliminarios žinios. Gavus visus egzaminų rezultatus jų gali būti ir daugiau“, – pabrėžė specialistė.

REKLAMA

Rezultatai prastesni

NEC informuoja, kad valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą laikė 23 227 kandidatai. Egzaminą išlaikė 90,15 procento laikiusiųjų.

Šimto balų įvertinimą gavo 1,62 procento kandidatų. Iš 23 227 kandidatų, laikiusių egzaminą, 21 803 mokosi lietuviškose mokyklose, o 1423 – mokyklose, kuriose mokoma tautinių mažumų kalbomis.

Valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino neišlaikė 11,17 proc. tautinių mažumų mokyklų abiturientų, lietuviškose mokyklose tokių buvo 9,81 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2011 metais egzaminą išlaikė 91,94 proc., pernai – apie 92,39 proc. kandidatų.

Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino programoje iš anksto buvo apibrėžta egzamino išlaikymo riba – norint išlaikyti egzaminą, reikėjo surinkti 30 proc. egzamino užduoties taškų. Maksimaliai už egzaminą buvo galima surinkti 50 taškų, iš kurių 40 procentų skirta turinio vertinimui, kalbos taisyklingumui – 36 procentai taškų ir teksto raiškai – 24 procentai taškų.

Mokiniai turėjo atlikti vieną užduotį – parašyti rašinį.

Brandos egzaminui buvo pateiktos dvi samprotavimo rašinio ir dvi literatūrinio rašinio užduotys. Prie kiekvienos temos buvo pateikti septyni privalomi lietuvių autoriai iš bendrosios programos išplėstinio kurso.

REKLAMA

Faktai

Pernai miesto gimnazijų 34 mokinių valstybinių brandos egzaminų žinios įvertintos aukščiausiu įvertinimu 44 šimtukais. Trys gimnazistai gavo trijų dalykų šimtukus, 4 mokiniai – dviejų dalykų, o 27 mokinių – vieno dalyko žinios įvertintos šimtu balų. Lietuvių gimtosios kalbos egzaminą šimtukais išlaikė 11, anglų kalbos – 11, istorijos – 6, matematikos – 5, fizikos – 4, biologijos – 3, informacinių technologijų – 2, chemijos – 2 abiturientai. Daugiausiai šimtukų – 30 – užderėjo J. Balčikonio gimnazijoje, 5-ojoje gimnazijoje – 9, „Minties“ gimnazijoje – 2, V. Žemkalnio, J. Miltinio ir K. Paltaroko gimnazijose po vieną.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų