REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilmantė Lokcikaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Meksikos sostinėje duris atvėrė pirmoji mariačio akademija. Taip tikimasi tradicinę meksikiečių muziką, kurią atlieka sombrerais pasipuošę muzikantai, pakelti į naują lygį.

REKLAMA
REKLAMA

Vienintelis dalykas, kurį meksikiečiai mėgsta labiau nei tekilą, yra mariačis. Jausmingos dainos, atliekamos muzikantų, pasipuošusių sombrerais, įtrauktos į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą.

REKLAMA

Vis dėlto Meksikoje dauguma mariačio atlikėjų neturi muzikinio išsilavinimo – kartais ne vietoje ir ne laiku atsidūrusiems turistams dėl to gali būti riesta.

Birželį šalies sostinėje duris atvėrusi pirmoji mariačio akademija siekia tai pakeisti ir parodyti pasauliui, kaip groti šią muziką. Dvylika dėstytojų iš seniausio ir didžiausio šalyje Meksikos nacionalinio universiteto beveik 90 studentų moko mariačio meno.

„Dauguma mano, kad ši akademija įsteigta per vėlai – kitos šalys jau pralenkė mus mokydamos mariačio. Žinoma, džiaugiuosi, kad kiti juo domisi, tačiau liūdna, kad Meksika skiria per mažai dėmesio savo kultūrai“, – komentavo dėstytojas Aaronas Jimenezas.

REKLAMA
REKLAMA

Akademiją finansuoja Meksiko miesto valdžia. Per trejus metus trunkančias studijas mokoma groti smuiku, trimitu, arfa, gitara ir kitais tradiciniais mariačio instrumentais. Studentai gali susipažinti su mariačio istorija, teorija, įvairiomis technikomis.

„Groti vakarėlyje – ne tas pats kaip groti koncertų salėje. Muzika pakeliama į kitą lygį. Toks ir yra mūsų akademijos tikslas“, – tvirtina A. Jimenezas.

Dėstytojai tikisi, kad akademija padės įkvėpti gyvybės tradicinei Meksikos muzikai ir laikui bėgant taps kultūriniu centru, pritrauksiančiu ir mokslininkus, ir mėgėjus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų