REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kariuomenė nušalino Egipto prezidentą nuo užimamų pareigų

Šalies valdymą perima kariuomenė (papildyta 22:45)

(22:45) Egipto kariuomenė nušalino pirmą demokratiškai išrinktą prezidentą nuo pareigų, trečiadienio naktį. Šalies aukščiausiajam teismui buvo pavestos laikinos lyderio galios, skelbia cnn.com.

REKLAMA
REKLAMA

Generolas Abdul Fattah Al-Sisi teigė, kad kariuomenė vykdo savo istorinę atsakomybę apsaugant valstybę nuo M. Mursi. Prezidentas nepateisino dėtų į jį vilčių ir nesugebėjo dalintis valdžia su savo oponentais. Opozicijos nusivylimas prezidentu ir buvo masinių protestų priežastis.

REKLAMA

Nušalinus prezidentą bus rengiami parlamento ir prezidento rinkimai.

Prieš viešą pareiškimą, armijos daliniai pajudėjo į strategiškai svarbiausias miesto vietas ir apsupo M. Mursi šalinininkus Kairo priemiestyje. Kaip teigia neįvarsytas prezidentūros šaltinis, Egipto lyderiui jau 19 val. Armijos aukščiausi pareigūnai pasakė, kad jis nebėra tautos prezidentas.

Paskutines savo prezidentavimo valandas M.Mursi dar bandė siūlyti opozicijai kartu formuoti vyriausybę.  

REKLAMA
REKLAMA

Egipto prezidentas nebėra faktinis Egipto lyderis

Egipto prezidentas Mohamed Mursi nebėra faktinis Egipto lyderis, kadangi jis nebegali  daryti įtaką sprendimų priėmimui, skelbia cnn.com.

Valstybinis laikraštis „Al-Ahram“ cituoja viena oficialų pareigūną, kuris teigė, kad prezidentas negali priimti jokių sprendimų. Taip bandoma apriboti M. Mursi šalininkams galimybę pabėgti iš šalies iki tol, kol aukščiausi kariuomenės vadai baigs formuluoti savo pranešimą.

Toks pranešimas pasirodė mažiau nei po dviejų valandų nuo prezidento siūlymo opozicijai kartu formuoti vyriausybę. Jau tada buvo tam tikrų pranešimų, kad vyksta karinis perversmas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Egipto prezidentas Mohamedas Mursi trečiadienį pasiūlė suformuoti vyriausybę, kurioje būtų ir opozicijos atstovų, skelbia cnn.com. Tačiau neišvengta pranešimų, kad gali būti rengiamas prezidento padėjėjų ir Musulmonų brolijos perversmas. Prezidentas kaltina daugelį politinių partijų tuo, kad jos ignoravo visus jo prašymus eiti į dialogą.

M. Mursi teigimu, norint apsaugoti nekaltų egiptiečių gyvybes, būtinas visų partijų ir nacionalinių jėgų susivienijimas dėl bendrų tautos interesų.

Jo požiūriu, nedera elgtis tik taip, kaip yra geriau vienai politiniai jėgai ar kitai. Būtina išklausyti visų piliečių nuomonę. Kaip teigia Mursi, iš čia ir iškyla visos problemos, kai nėra klausomasi visų nuomonės, o tik grupelės žmonių.

REKLAMA

Tačiau dar nėra aišku, ar toks Egipto prezidento pareiškimas nuramins kariuomenės ketinimus įsitraukti į politinius procesus.

Vienas iš Mursi padėdėjų, Essam El Haddad, savo „Facebook“ profilyje teigė, kad vyksta perversmas. Anot jo, dėl viso Egipto ir istorijos teisingumo galima visa tai kas vyksta pavadinti tik kaip kariuomenės perversmu.

Musulmonų Brolijos atstovas Gehad El-Haddad irgi pastarųjų dienų įvykius apibūdino kaip karinį perversmą.

Iki pat trečiadienio Mohamed Mursi išliko tvirtas ir nepasidavė kariuomenės spaudimui, tačiau išreiškė norą įtraukti opozicijos atstovus į vyriausybės sudėtį ir taip išklausyti jų reikalavimus.  

REKLAMA

(Papildymas iš BNS)

Egipto kariuomenės šarvuočiai trečiadienį Kaire dislokuojami netoli tos vietos, kur į demonstraciją susirinko prezidento Mohamedo Mursi (Mohamedo Mursio) šalininkai, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris, kai prezidentas ir jo patarėjai tvirtina, kad šalyje vyksta "karinis pučas".

Dešimtys šarvuočių važiuoja Kairo universiteto link. Ten mitinguoja tūkstančiai žmonių, palaikančių prezidentą ir pasiryžusių ginti M.Mursi legitimumą.

Oficialioji naujienų agentūra MENA, cituodama aukšto rango kariškį, pranešė, kad šarvuočiai dislokuoti ir kituose sostinės rajonuose - Heliopolyje ir Nasro mieste, kur taip pat esama protestuotojų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų