REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

Praėjusią savaitę viešosios tvarkos sergėtojai, lydimi policijos pareigūnų, atliko Prekybos ir paslaugų teikimo Šiaulių miesto viešosiose vietose taisyklių laikymosi kontrolės reidą Kaštonų alėjoje. Jo metu taisyklių nesilaikę prekeiviai buvo nubausti baudomis.

REKLAMA
REKLAMA

Pričiupo 15 pažeidėjų

„Reido metu nustatyta, kad taisykles pažeidė 15 asmenų, prekiavusių draudžiamais daiktais: rūbais, batais, naujais daiktais. Įvykdyti administraciniai teisės pažeidimai buvo fiksuojami nuotraukose. Padariusiems fiksuotą pažeidimą buvo įteikti šaukimai atvykti į Savivaldybę dėl administracinio teisės pažeidimo protokolo surašymo. Už tokius pažeidimus skiriama nuobauda nuo 20 iki vieno šimto litų. Asmenims, padariusiems tokį pažeidimą pirmą kartą, skiriamas administracinis nurodymas sumokėti 10 Lt baudą per 10 darbo dienų nuo protokolo įteikimo dienos“, – komentavo Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Vitalija Pelenienė.

REKLAMA

Vedėja informavo, kad 14 asmenų buvo skirta 10 litų bauda. „Vienas asmuo šaukime nurodytu laiku neatvyko. Jam išsiųstas pakartotinis šaukimas atvykti, į kurį nesureagavus, bus kreipiamasi į policijos pareigūnus dėl minėto asmens pristatymo į Viešosios tvarkos skyrių“, – sakė ji.

Prekeiviai nesidomi taisyklėmis

Šiaulių miesto savivaldybės sprendimu Kaštonų alėjoje nuo Aušros alėjos iki Vilniaus gatvės vieną kartą per savaitę – trečiadieniais leidžiama prekiauti antikvariniais daiktais ir sendaikčiais, išskyrus rūbus, batus, baldus ir naujus daiktus. Paklausta, dėl kokių priežasčių prekeiviai, jos nuomone, dažniausiai pažeidžia taisykles, V. Pelenienė tikino, kad kaltas žmonių nesidomėjimas taisyklėmis. „Norint laikytis taisyklių, būtina su jomis susipažinti ir išsiaiškinti, kurios nuostatos yra pagrindinės, siekiant prekiauti vienoje ar kitoje vietoje. Taisyklių komentaras įvairių žmonių gali būti suprastas skirtingai. Tai pastebėta reido metu. Beveik visų buvo klausta, kaip sužinojote, kokiomis prekėmis galima prekiauti Kaštonų alėjoje. Atsakymai vienodi: paklausiau kaimynės, mačiau kuo prekiauja kiti ir pan. Nebuvo atsakyta į klausimą, kodėl neatsižvelgė į policijos pareigūnų anksčiau pateiktą informaciją. Policijos pareigūnai taip pat negalėjo atsistebėti, kodėl neatsirado nei vieno, kuris būtų buvęs supažindintas su minėtomis taisyklėmis. Dauguma prekiavusiųjų negalėjo paaiškinti, kodėl prieš pradėdami prekiauti nesikreipė į Savivaldybės priimamąjį“, – teigė Viešosios tvarkos skyriaus vedėja.

REKLAMA
REKLAMA

V. Pelenienė pabrėžė, kad kontrolės metu pastebėtas prekiautojų įžūlumas. „Daugumai taisyklės nerūpi, neturi net noro jomis vadovautis. Jei reido metu pareigūnas iš kelinto karto prašo susidėti neleistinas prekes, o pardavėja, laikydama kavos puodelį, vis atsakinėja: „Susidėsiu, susidėsiu, pabaigsiu kavutę gerti ir susidėsiu“, tai kokia taisyklių nesilaikymo priežastis šiuo atveju gali būti?“, – stebėjosi ji.

Reikalaus leidimų

Nors valdininkai tikina, kad smulkiems prekybininkams siekia suteikti kuo daugiau lengvatų, tačiau galutinis rezultatas pranoksta visus lūkesčius. Praėjusią savaitę miesto valdžia patvirtino naują prekybos ir paslaugų teikimo Šiaulių miesto viešosiose vietose taisyklių redakciją. Vienas iš naujų punktų suteikia galimybę smulkiems prekybininkams mieste prekiauti nemokant mokesčio. Tačiau, kad gautų tokią lengvatą, pavyzdžiui, sendaikčius Kaštonų alėjoje kiekvieną trečiadienį pardavinėjantys šiauliečiai, privalės gauti leidimą prekybai. Jį gauti nebus paprasta – teks į Savivaldybę kulniuoti du kartus. Pirmąjį – rašyti prašymą ir antrąjį kartą jau atsiimti leidimą. „Norėdami suteikti lengvatų, mes dar labiau didiname biurokratinę naštą“, – pastabas išsakė Tarybos narys Denis Michalenko, jam pritarė ir kiti Tarybos nariai. Siūlyta sudaryti galimybę prašymą parašyti elektroniniu būdu, kad nereikėtų dėl to paties Savivaldybėje lankytis du kartus ir gaišti laiką. Dabar tokia galimybė nėra sudaryta. Tai posėdžio metu pripažino pranešėja Savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėjos pavaduotoja Vida Lašinienė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų