REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vytenis Radžiūnas, LRT.lt

Šalies bitininkams metai nėra džiuginantys – daugelis kaip išganymo laukia palankesnių orų. Savo ruožtu Lietuvos bitininkų asociacijos pirmininkas Žilvinas Šolys ramina, kad gamta dar gali atiduoti, ką tiek laiko kaupė, o kiek kas pajėgė prisukti medaus, išaiškės po Žolinių.

REKLAMA
REKLAMA

„Pavasarinio medunešio ir medaus nebuvo iš viso, nes bičių šeimos buvo silpnokos. Kol jos sustiprėjo, vasara atėjo ir pusė augalų nužydėjo. To medaus truputį išėmėme, bet tikrai ne tokį kiekį, kokį turėjome praėjusiais metais“, – skaičiuoja šiaulietė bitininkė Roma Mačienė.

REKLAMA

Tuo metu Varėnos rajono bitininkų draugijos „Dzūkija“ pirmininkas Valdas Karalevičius aiškina, kad pavasarinis medunešis buvo labai greitas – viskas pražydėjo vienu metu. „Anksčiau augalai žydėdavo palaipsniui, nuo vieno iki kito žydėjimo būdavo savaitės tarpas, o šį pavasarį slyvos, obelys, kriaušės žydėjo kartu“, – tinklalapiui LRT.lt pasakoja bitininkas.

„Laukti nebėra ko“

Kalbėdami apie vasaros medunešį bitininkai ne ką džiugesni – R. Mačienė teigia antradienį nuvykusi į bityną, tačiau aviliai – pustuščiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Prieš savaitę nešė tris dienas, buvo medunešis, o dabar tik palaikomasis – kiek reikia tranams pamaitinti. Tai nebent vėl kažkas pradės žydėti ar atsiras lipčius“, – viliasi bitininkė.

V. Karalevičius tikina, kad Dzūkijoje – per sausa. „Lietaus reikia verkiant. Dabar turėtų pradėti žydėti grikiai, bet jie – sprindžio dydžio, trūksta drėgmės. Kai jos nėra, tai ir nektaro nėra. Atrodo, orai yra palankūs, daug žydi tų gėlelių, bet labai reikia lietaus, tada gal būtų grikinio medaus. Kiek prineš, tiek. Negali varyti Dievo į medį ir prieš gamtą nepapūsi“, – atsidūsta bitininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu R. Mačienė teigia, kad įtakos medunešiui turi viskas – lietus, kaitra, vėjo kryptis, kokius chemikalus ar trąšas naudoja ūkininkai, netgi radiacinis aplinkos kiekis. „Visi žinome, kad Japonijos atominės elektrinės avarijos nelikviduotos pasekmės jaučiamos visame pasaulyje. Viskas susiję, viskas turi reikšmės“, – tikina šiaulietė.

LRT.lt pašnekovė viliasi palankesnių orų bitininkams ir lipčiaus. „Tai galbūt vienintelis išganymas, nebent, kur yra grikių, tie bitininkai lauks jų žydėjimo ir medunešio. Šiaip laukt nebėra ko, nes pagrindiniai augalai jau nužydėję“, – tvirtina R. Mačienė.

REKLAMA

Medus kainuos ne mažiau nei pernai

Savo ruožtu Lietuvos bitininkų asociacijos pirmininkas Ž. Šolys pripažįsta, kad šie metai bitininkams – nėra džiuginantys, darbo žmonės turi daug, o rezultatų – nelabai. Visgi pašnekovas siūlo neskubėti prognozuoti, kokios likusios vasaros gali tikėtis bitininkai, ir kokių medaus kainų gali tikėtis pirkėjai. Anot Ž. Šolio, viskas paaiškės po Žolinių.

„Konkrečiai bus galima pasakyti po Žolinių. Tai laikotarpis, kada baigiamas kopti medus išsilygina. Mūsų klimatas – jūrinis, turime permainingus orus. Niekas negali paburti ir pasakyti, kad viskas bus blogai ar gerai – yra geresnių bitinų, yra tokių, kurie pasiekė pernykščio derliaus ribas, yra ir tokių, kurių koriai barška“, – tęsia Ž. Šolys.

REKLAMA

Kainos, anot Lietuvos bitininkų asociacijos pirmininko, tikrai nebus mažesnės nei praėjusiais metais, mat „kiekvienam reikia išgyventi“. Varėnoje bitininkaujantis V. Karalevičius tvirtina kainų nekeisiantis – kilogramą medaus parduos už 20 Lt.

„Kainų nekeičiu metų metais, o turguje prašo ir 22 Lt už kilogramą, rapsininkai – 16–18 Lt, bet rapso medaus Dzūkijoje mažai“, – priduria bitininkas.

R. Mačienė tikina į turgų nueiti dar nespėjusi, tačiau prognozuoja, kad medaus kainos turėtų kilti.

LRT.lt primena, kad praėjusiais metais bitininkai keiksnojo vėsią vasarą – daugeliui pavyko prisukti vos 30 proc. 2011—ųjų metų derliaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų