REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Socialinė dabartinės Vyriausybės politika chaotiška, progresinių mokesčių, „Sodros“ reformos nebus, euro įvedimą teks atidėti dėl Konstitucinio Teismo (KT) sprendimų“, – teigia Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas, Seimo narys Rimantas Jonas Dagys.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė blaškosi

Trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje R. J. Dagys nurodė, kad Lietuvos socialdemokratų partija ir kitos valdančiosios partijos apie progresinius mokesčius, kurie, anot jo, palaidoti visiems laikams, kalba tik prieš rinkimus, pensijų kaupimo sistema yra blaškoma, siekiant, kad kuo mažiau žmonių ją rinktųsi. „Valdančioji koalicija pritarė vadinamosioms „Sodros“ įmokų luboms nuo 5 000 litų, tai reiškia maždaug milijardo litų netektį ir 110 litų mažesnes pensijas. <...> Aišku, kad nereformavus „Sodros“ po 15 metų pensijos bus ketvirtadaliu mažesnės. O jei atsisakome kaupiamosios sistemos, reikia dar penkeriais metais didinti pensinį amžių ir didinti įmokų tarifus. Visos kitos iniciatyvos, kurias rodė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, esą irgi labai abejotinos. „Buvo pareikšta, kad bus reformuojama socialinio būsto suteikimo sistema ir Vyriausybė parems laukiančius socialinio būsto, tačiau paskui paaiškėjo, kad tai net nebuvo derinta Vyriausybės lygmeniu. Finansų ministras žiūri išpūtęs akis – kas čia ką pareiškė? Mat  jis nemato tų 62 milijonų litų, kurie būtų tokiai pertvarkai reikalingi. <...> Kažkur valdančioji koalicija plaukia. Neaišku, kur nuplauks – niekas negali pasakyti“, – reziumavo jis.

REKLAMA

Užsipuolė Konstitucinį Teismą

R. Dagys, atsakydamas į portalo balsas.lt užduotą klausimą dėl KT 2013 metų liepos 1 dienos sprendimo, kuriuo nekonstituciniais paskelbti dalis sprendimų mažinant algas valstybės tarnautojams, teisėjams ir pareigūnams, apkaltino KT kišimusi ne į savo reikalus ir ragino remtis Vengrijos pavyzdžiu bei uždrausti jam kištis į ekonominę politiką.

„Ką jis pasakė? Kad tam tikrai kategorijai žmonių, gaunančių pajamas iš valstybės – valdininkams, teisėjams ir panašiai, mes turime kompensuoti, grąžinti sumažintą atlyginimų dalį. Kitiems neprivalome. Jis (KT – red.) pasakė: jei atlyginimus mažiname diferencijuotai, atsižvelgdami į tuos, kurie gauna mažesnes pajamas, to daryti negalime. Vadinasi, jokio socialinio teisingumo negali būti“, – piktinosi R. Dagys.

Jis pasipiktino ir nuostata, kad valstybė, kaip darbdavys, negali mažinti atlyginimų teisėjams krizės metu, net jei neturi pinigų iš ko jiems tiek mokėti. Politikas tikino nesuvokiąs, iš kur galima suformuoti tokią doktriną. „Tai jau kišimasis į ekonominę politiką. Ne veltui Vengrijoje tai Konstituciniam Teismui uždrausta“, – priminė R. Dagys ir pridūrė, kad dabar, jei valdančioji koalicija nusileis ir mėgins kompensuoti, kas buvo atimta, euras būsiąs įvestas jau nežinia kada.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų