REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atrodo, kad JAV atsiranda vis daugiau žmonių, kurie siekia atskleisti vis daugiau tamsių valdžios paslapčių, o valdantiesiems vis sunkiau sekasi nuslopinti tokios informacijos nuotekį lydinčius skandalus. Listverse.com šįkart pateikia 10 JAV skundikų ir jų istorijų. Mylėkite juos arba jų nekęskite...

REKLAMA
REKLAMA

10. Garys Webbas: „Tamsusis aljansas“

1996 metais Garys Webbas, rašęs „San Jose Mercury News“, išspausdino seriją straipsnių, pavadintų „Tamsusis aljansas“ (angl. Dark Alliance). Straipsniuose buvo rašoma, kaip CŽV nekreipė dėmeso į 1980-aisiais Los Andželo mieste narkotikus platinusius nusikaltėlius iš Nikaragvos. Taip pat aprašyta, kaip Reagano administracija saugojo narkotikų prekeivius, kad šie nebūtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

REKLAMA

Pasak G. Webbo, CŽV narkotikų prekeiviams leido į valstybę atgabenti didelius kiekius narkotikų todėl, kad gautas pelnas nuvo naudojamas Reagano administracijos taip pat palaikomai „Contra“ (maištininkų grupė, kovojusi prieš socialistinę sandinistų valdžią Nikaragvoje) paremti.

Žinoma, teigti, kad 1980-ųjų kokaino epidemija buvo bent iš dalies sukelta šalies valdžios, labai kontroversiška pozicija. Ypač tuo metu, kai Reagano administracija jau buvo susitepusi Irano-Contra reikalais. Dėl šios priežasties į G. Webbo straipsnius reaguota paniekinamai tiek iš valdžios, tiek ir iš kolegų žurnalistų pusės. Dėl pasirinkimo kalbėti šia tema žurnalistas prarado darbą „San Jose Mercury News” ir jam niekada daugiau nepavyko rasti darbo žiniasklaidoje.

REKLAMA
REKLAMA

2004 metais jis buvo rastas negyvas su dviem šautinėmis žaizdomis galvoje. Oficiali mirties priežastis – savižudybė. Tačiau nors G. Webbo šeima yra įsitikinusi, kad prie savižudybės galėjo privesti depresija ir darbo neturėjimas, yra daugybė žmonių, kurie mano, kad žurnalistas buvo nužudytas.

Gera reputacija žurnalistui nebuvo grąžinta ir po jo mirties, nors atliekant naujus tyrimus buvo rasta klasifikuotų dokumentų, kurie patvirtino G. Webbo pasakojimus apie “Juodąjį aljansą”.

9. Markas Feltas: Watergate

Vienas garsiausių skandalų JAV istorijoje buvo sukeltas FTB agento Marko Felto, kuris „Washington Post“ žurnalistui Bobui Woodwardui patvirtino slaptą informaciją apie Vatergeito skandalą. Tai lėmė prezidento Richardo Nixono atsistatydinimą. M. Feltas buvo „anoniminis šaltinis“, kuris slėpėsi po Gilios Gerklės (angl. Deep Throat“) slapyvardžiu ir prisipažino tik 2005 metais – vieši spėliojimai, kas buvo informatorius, truko net 30 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip dauguma žino, agentas žurnalistui papasakojo apie Nixono administracijos nelegalias pastangas šnipinėti savo politinius oponentus Vatergeito viešbutyje ir šnipinėjimo bei sabotažo strategiją, kuri turėjo padėti R. Nixonui vėl tapti prezidentu. M. Feltas taip pat veikė iš asmeninių paskatų, mat negavo norėtos FTB vadovo vietos – prezidentas šiame poste norėjo matyti lengviau kontroliuojamą asmenį.

Siekiant atskleisti Vatergeito įvykius veikė labai daug žaidėjų. Žurnalistai B. Woodwardas ir jo partneris Carlas Bernsteinas vėliau pripažino, kad juos labai nustebino žmonių susidomėjimas “gilios gerklės” personažu – jis tik patvirtino jau anksčiau jų surinktą informaciją. Nepaisant to jie pripažįsta, kad informacijos patvirtinimas iš antro svarbiausio asmens FTB buvo būtent tai, ko jiems reikėjo, siekiant užsitikrinti istorijų teisingumą.

REKLAMA

2008 metais M. Feltas, sulaukęs 95 metų amžiaus, ramiai mirė savo namuose.

8. Danielis Ellsbergas: Pentagono dokumentai

1971 metais Danielis Ellsbergas atskleidė Pentagono dokumentų paslaptis ir patvirtino tai, ką dauguma JAV piliečių įtarė ištisus dešimtmečius: valdžia jiems melavo apie savo veiksmus ir dalyvavimą Vietnamo kare net keturias prezidentines kadencijas.

Gynybos ministras Robertas McNamara tuos dokumentus parengė 1967 metais siekdamas sukurti tam tikrą Vietnamo karo istoriją, kuri parodytų klaidas kitoms administracijoms ir paskatintų jų nebedaryti. Tačiau didėjant tyrimo mastui suvokta, kad valdžia ir administracija piliečiams nuolat melavo. Analitikas Danielis Ellsbergas padėjo atlikti tyrimus ir tam tikru momentu, pasibjaurėjęs melagysčių mastu, nutekino informaciją „New York Times“, kuris išspausdino seriją straipsnių apie šokiruojančius atradimus.

REKLAMA

Tarp bjauriausių laikraščio paviešintų aspektų buvo informacijos apie tai, kad:

1. Administracija turėjo patikimos informacijos, jog šalis negalėjo laimėti Vietnamo karo, bet vis vien į jį įsivėlė.

2. JAV neturėjo jokių interesų padėti Pietų Vietnamui ir įsivėlė į karą tik dėl politinių strategijų.

3. Niekada nebuvo mąstoma pasitraukti iš Vietnamo, kol nebus įtvirtinta JAV palanki valdžia.

4. Johno F. Kennedy’o administracija turėjo planų nuversti Pietų Vietnamo lyderį Ngo’ą Dinhą Diemą.

5. Prezidentas Johnsonas savo kampanijoje pažadėjo sumažinti karo mastą, tačiau planavo bombarduoti Šiaurės Vietnamą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. JAV padidino karo mastą ir vykdė bombardavimus ir reidus apie tai neinformuodami amerikiečių.

Sąrašą galima tęsti ir tęsti, bet pagrindinis faktas yra tas, kad prezidentai Eisenhoweris, Kennedy, Johnsonas ir Nixonas bei jų administracijos melavo visai šaliai apie Vietnamą.

Už šios informacijos nutekinimą D. Ellsbergas buvo apkaltintas šnipinejimu, konspiracija ir vagyste, tačiau byla buvo nutraukta, kai paaiškėjo, kad valdžia nelegaliai įrašinėjo analitiko pokalbius.

7. Thomas Drake’as: programa „Trailblazer“

Kaip nutiko, kad Thomas Drake’as, aukštas JAV Nacionalinės saugumo agentūros pareigūnas, ėmė dirbti prekybininku „Apple“ tinkle? Ogi jis norėjo apsaugoti 4-ąją pataisą ir sustabdyti nuostolingą išlaidžiavimą. Taip, asmuo, kuris kadaise saugojo didžiausias šalies paslaptis ir technologines strategijas, pradėjo demonstruoti amerikiečiams, kaip naudotis naujausiomis programomis įsigytuose „iPhone“.

REKLAMA

Tačiau darbas „Apple” parduotuvėje gali pasirodyti kaip tikros atostogos palyginti su tuo, kad pareigūnas pagal 1917 metų šnipinėjimo aktą galėjo būti nuteistas ir praleisti kalėjime 35 metus. Į valdžios nemalonę jis pateko, kai atskleidė informaciją apie „Trailblazer“ – 1,2 milijardo dolerių kainavusią, žmogaus teisę į privatumą pažeidžiančią programą.

Valdžia programą pirmiausia sukūrė kaip įrankį prižiūrėti komunikaciją internete, mobiliaisiais telefonais ir pan. Kadangi programos tokiam tikslui turėjimas yra suprantamas, svarbu pažymėti, kad buvo ir alternatyvi programa “Thinthread” – kur kas efektyvesnė, kainavusi tik 3 milijonus dolerių ir nepažeidžianti eilinių piliečių privatumo. Nors T. Drake‘as skatino dirbti su “Thinthread”, jo paasiūlymai buvo atmesti.

REKLAMA

2011 metais Nacionalinės saugumo agentūros T. Drake’ui keliami kaltinimai subliuško ir buvo atmesti. Jis niekuomet nei dienos nepraleido kalėjime ir buvo nubaustas tik už nusižengimą dėl “leidimo naudoti kompiuterį viršijimo”.

6. Bunnatine (Bunny) Greenhouse: JAV armijos inžinierių padaliniai ir kompanija “Halliburton”

JAV valdžios šilti santykiai su naftos telkinių tvarkymo kompanija “Halliburton” dažnai kėlė įvairių įtarimų. 2003 metais viskas atrodė dar prasčiau, kai Bunny Greenhouse, JAV armijos inžinierių padalinio pareigūnė, pareiškė, kad valdžia kompaniją laikė favorite ir suteikė jai teisę perstatyti naftos telkinių įrangą Irake.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, kokios buvo problemos dėl kontrakto? Ogi nebuvo jokio konkurso – t.y. kitos kompanijos net neturėjo galimybės pasiūlyti savo paslaugas ir pristatyti jų kainas. Kompanija buvo tiesiog “prastumta” per visus sudėtingus biurokratinius kanalus be jokios konkurencijos gavo penkerių metų trukmės ir septynių milijardų vertės kontraktą.

B. Greenhouse darbas buvo prižiūrėti ir tvirtinti tokius kontraktus ir ji teigė, kad visas procesas buvo neteisingas. Kaip jai buvo atlyginta už pareigų atlikimą ir bandymą taupyti JAV pinigus? Buvo parengtas prastas jos darbo įvertinimas, ji pažeminta pareigose ir jai buvo atimtas leidimas dirbti su slapta informacija.

REKLAMA

Nuolat užgauliojama B. Greenhouse pasiryžo atskleisti informaciją visuomenei. Ji taip pat parodė, kad kompanija dažnai užsiprašydavo kur kas didesnių sumų, nei kainuodavo jos paslaugos.

Galiausiai 2011 metais iš JAV Armijos inžinierių padalinio ji prisiteisė 970 tūkst. dolerių – už žalą, prarastus atlyginimus ir kt.

Laukite tęsinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų