REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praeitoje dalyje aprašėme drabužėlius kūdikiams. Patarėme, kokių drabužių reikės ir kokia medžiaga priimtiniausia. Šioje dalyje aprašysime reikmenis kūdikio priežiūrai, tarp jų vaikiškus vežimėlius, automobilių kėdutes, lopšius bei lovytes.

REKLAMA
REKLAMA

 

Reikmenys kūdikio priežiūrai

Besilaukdama pirmojo kūdikio, netikėtai atrasite galybę visokių gaminių, skirtų motinoms, tėvams ir vaikams. Jeigu iki šiol neteko turėti reikalų su kūdikių priežiūrai skirtomis prekėmis, tikriausiai nustebsite pamačiusi, kiek visokių reikmenų galima įsigyti parduotuvėse. Net jeigu laukiatės ne pirmo kūdikio, tikriausiai jus priblokš naujų, anksčiau nematytų reikmenų gausa, kokios nebuvo, tarkim, prieš pusantrų metų.

REKLAMA

Galite net neabejoti, kad dauguma taip vadinamų kūdikių priežiūrai būtinų gaminių yra sukurti tik dėl vaikų prekes gaminančių įmonių lakios vaizduotės. Šias priemones kurti ir siūlyti pirkėjams skatina rinkodaros specialistai.

Užsukite į bet kurio prekybos centro skyrių, kuriame prekiaujama kūdikių priežiūros reikmenimis, arba pavartykite paštu užsakomų prekių katalogą ir įsitikinsite, kad yra begalė visokių prekių, pradedant daugybe vežimėlių su siaubą keliančiomis kainų etiketėmis ir baigiant nesuskaičiuojama galybe visokių smulkmenų, kurių nepanaudosite.

REKLAMA
REKLAMA

Pagalvokite, ar labai svarbu įsigyti automobilyje pritaikytą naudoti buteliuką arba automobilinį maisto šildytuvą? Noriu pasakyti, kad kai kurios priemonės yra genialiai sukurtos ir tiesiog nepakeičiamos, labai palengvinančios kūdikio priežiūrą, tačiau būsimiems tėvams gali būti sunku apsispręsti, kuriuos daiktus turėti būtina, o kurie yra dailūs, bet visai nereikalingi.

 

Vaikiški vežimėliai

Lopšinis vežimėlis arba nešiojamasis lopšys yra bene svarbiausias ir brangiausias pirkinys. Techniniu požiūriu lopšinis vežimėlis ir yra nešiojamasis kūdikio krepšys, uždėtas ant važiuoklės, jį galima nuimti. Jame kūdikį galima migdyti nakčiai, nes yra pakankamai gilus, todėl galima įdėti čiužinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sportinis vyresniam vaikui skirtas vežimėlis gali turėti ir horizontalią padėtį, tačiau vaiko jame negalima migdyti nakčiai, nes gultas nenuimamas nuo važiuoklės. Svarbiausia, tokie vežimėliai yra negilūs ir į juos čiužinio neįdėsi.

Parduotuvėje jums teks bendrauti su pardavėju-konsultantu. Patarčiau išsiaiškinti vežimėlio pritaikymo galimybes, ar tinka kelionėse, kaip sulankstomas ir išlankstomas, ar galima keisti kūdikio sodinimo padėtį, koks lopšys, ar tinka automobilyje ir kitas savybes. Kai kurie naujos kartos vežimėliai turi keturių ratų važiuoklę ir didelius ratus, todėl juose kūdikius galima vežioti net ir nelygiais keliais.

REKLAMA

Prieš pirkdami bet kokius reikmenis, taip pat ir vežimėlį, pasikalbėkite su kuo daugiau žmonių, auginančių mažus vaikus, nes jų patarimai ir patirtis bus nešališki. Jie galės paaiškinti visus privalumus ir trūkumus. Tik tada siūlyčiau eiti į parduotuvę ir pradėti ieškoti vežimėlio.

Vertėtų apsvarstyti galimybę vežimėlį pasiskolinti iš draugų ar giminaičių arba nusipirkti naudotą. Dėl aukštų kainų parduotuvėse ir trumpo prekių naudojimo laiko, prekyba naudotais kūdikių priežiūros reikmenimis klesti.

Kūdikio nešynė yra naudingas ir nebrangus priedas prie vežimėlio. Į nešynę įdėtas kūdikis visada bus arti jūsų (svarbiausia, kad kelionės metu jis galės ramiai miegoti), ir abi jūsų rankos liks laisvos. Taip pat jums nereikės vargti stumdant vežimėlį po parduotuves arba einant į svečius ieškoti vietos, kur jį pastatyti.

REKLAMA

Yra įvairių modelių nešynių, vaikjuosčių ir kuprinių vaikams nešioti. Vienose jų kūdikis paprasčiausiai guli skersai jūsų kūno, kitos yra daug tobulesnės, su reguliuojamo ilgio diržais ir kieta atrama nugarai. Kad ir kokią nešynę pasirinksite, svarbu, kad ji patikimai laikytų jūsų kūdikio galvą.

 

Automobilinės kėdutės

Kitas svarbus pirkinys, kurio jums tikrai prireiks, yra automobilinė kėdutė. Vienos kėdutės būna kelionėms skirtuose rinkiniuose - tas pats lopšys, kuris gali būti dedamas ant vežimėlio, yra pritaikytas statyti į automobilį kaip automobilinė kūdikio kėdutė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dauguma automobilinių kėdučių naujagimiams tinka kūdikius vežioti tik maždaug iki šešių mėnesių, todėl vertėtų pagalvoti, ar pirkti naują, ar pasiskolinti iš draugų. Jeigu ketinate pirkti naudotą automobilinę kėdutę, patikrinkite, ar ji sveika ir nebuvo sugadinta per avariją, nes vežioti kūdikį pažeistoje kėdutėje gali būti nesaugu.

 

Lopšiai ir lovytės

Kur namuose miegos jūsų kūdikis? Esama visokių galimybių, pradedant nešiojamaisiais ir pakabinamaisiais lopšiais ir baigiant įvairių tipų lovytėmis. Iš tikrųjų naujagimiui tiks ir lovytė, ir lopšys, o jeigu atvirai, tai daugybė naujagimių pirmas kelias savaites praleidžia mažiau jiems pritaikytose lovose ir nieko blogo nenutinka.

REKLAMA

Svarbiausia, kad naujagimis būtų guldomas ant naujo čiužinio. Prieš kelerius metus buvo kilusi panika dėl to, kad manyta, jog staigios kūdikių mirties sindromas susijęs su senais čiužiniais. Vėliau ši teorija buvo paneigta, tačiau vis tiek derėtų naujagimiui nupirkti naują čiužinį.

Anksčiau naudotas čiužinys gali būti išgulėtas, todėl jūsų naujagimio stuburui jis nebus tinkamas. Kai kurie tėvai naujagimius dienai paguldo į nešiojamuosius arba supamuosius lopšius, o nakčiai - į kūdikio lovelę tikėdamiesi, kad lovelė kūdikiui asocijuosis su ilgu nakties miegu.

REKLAMA

Verta tokį metodą išbandyti, tačiau vargu ar iki trijų mėnesių kūdikis sugebės atskirti ir įsidėmėti miego vietą. Iki to laiko nešiojamasis lopšys jam jau bus per ankštas miegoti.

Naujagimiai nuo pat pradžių geriau miega ir laisviau juda lovytėje, todėl nėra jokios būtinybės pirkti kelių rūšių lopšių, nes vis tiek greitai jie nebetiks naudoti.

Naujagimiui geriausia nupirkti medvilninę patalynę. Ypač svarbu, kad miegodamas kūdikis neperkaistų, todėl neklokite jo vilnonėmis antklodėmis.

Nustatyti, ar kūdikiui ne per vėsu, galite palietusi jo sprandą: jeigu jis šiltas, kūdikiui ne per vėsu. Jeigu kūdikiui augant keisite lovytes, kiekvienai jums reikės poros akytų paklodžių, dviejų aptempiamų paklodžių ir dviejų antklodės užvalkalų.

Naujagimiams pagalvių nereikia, nes jų galva turi gulėti tiesiai ant čiužinio. Parduotuvėse prekiaujama įvairiomis kūdikiams skirtomis pagalvėlėmis, lovyčių užuolaidėlėmis ir pūkinėmis antklodėmis, tačiau naujagimiams jos nerekomenduojamos, nes gali užkristi ant veido ir užspausti kvėpavimo takus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų