REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar bus dar vienas uostas Rusnėje?

Saulius SODONIS

Šį ketvirtadienį susirinkusi į savo eilinį posėdį Šilutės rajono savivaldybės taryba svarstys 45 klausimus. Ne vienas, kaip jau įprasta, formalus, tačiau yra ir tokių, kai Šilutės rajono politikai turės apsispręsti, į kurią pusę nusverti svarstyklių lėkštę.

REKLAMA
REKLAMA

Būti Rusnėje, Pakalnės upėje, uostui, ar ne?

Viena tokių, kai reikia apsispręsti – tai sprendimo projektas dėl dalyvavimo projekte „Žvejybos infrastruktūros įrengimas Rusnės prieplaukoje, Pakalnės upėje“. Tai svarbu, nes reikia paskubėti teikti paraišką ES struktūrinių fondų vienai iš Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007–2013 metų veiksmų programos paramai gauti.

REKLAMA

Projekto pristatymas, pateiktas su sprendimo projektu, skamba patraukliai: Europos Sąjungos bei taip pat savos lėšos bus investuotos į žvejybinių valčių ir laivų prieplauką Pakalnės upėje tuojau pat už vadinamojo „beždžionių tilto“ esančioje įlankėlėje (tiksliau, senvagėje). Sprendimo projekto aiškinamajame rašte sakoma, kad ši prieplauka bus skirta žvejams vasaros sezono metu iškrauti sugautai žuviai. Žiemą ši prieplauka ir jos prieigos tarnautų žvejybinių laivų žiemojimui. Už projekto lėšas čia būtų įrengtos krantinės, laivų nuleidimo slipas, kranas laivų kėlimui. Krantinėse būtų įrengtas apšvietimas, pastatytas administracinis pastatas su buitinėmis patalpomis žvejams, nutiesti privažiavimo keliai, pėsčiųjų takeliai ir panašiai. Numatyta, kad čia įrengus prieplauką turėtų tilpti ir būti aptarnauta iki 30 žvejybinių laivų bei apie tiek pat žvejybinių valčių.

REKLAMA
REKLAMA

Skamba patraukliai, tačiau keblumų gali kilti po to, kai ši prieplauka, Tarybai dėl jos apsisprendus, vis dėlto toje vietoje, kurios oficialus adresas yra Lakštingalų g. 4, bus pastatyta. Vienas iš galimų trukdžių yra tai, kad Pakalnės upe laivai jau beveik nebegali plaukioti: per daugelį metų nevaloma upė bei jos žiotys užsinešė ir šis vandens kelias tapo sunkiai didesniais laivais įveikiamas. Jau ne kartą rusniškiai sakė apie šią problemą, tačiau kol kas atsako negavo. Suprantama, upės gilinimas – brangus ir sudėtingas reikalas. Ši perspektyva kol kas itin miglota. Pakalnės upėje įrengus prieplauką, ji gali būti menkai išnaudojama. Dėl to šiandien vyksiančiame Šilutės rajono Tarybos posėdyje turi būti priimtas svarbus sprendimas – pritarti šiam projektu, ar ne. Jei taip, tai pagal ES nustatytas taisykles rajono savivaldybė turės prisidėti ir savo piniginiu įnašu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biudžeto lėšos Degučių tvenkinio nelaimei likviduoti

Kitame Tarybos sprendime, jei dėl to apsispręs Tarybos nariai, numatyta šiek tiek pakeisti 2013 metų biudžeto vieną išlaidų straipsnių punktų ir skirti Degučių tvenkinio valymo darbams 13 tūkstančių 100 litų. Dar 2 tūkstančiai litų bus skirti Degučių tvenkinio pakrantės makrofitų sąžalyno, medžių ir krūmų šalinimo darbams atlikti.

Pritarimai

Šiam VII šaukimo 30 Šilutės rajono savivaldybės tarybos posėdžiui yra pateikti 7 galimi pritarimai. Vienas jų – gan formalus – pritarti rajono švietimo įstaigų ikimokyklinio ugdymo programoms. Kiti svarbesni – Taryba turėtų pritarti savivaldybės dalyvavimo „Vaikų darželio įrengimas Vainuto vidurinėje mokykloje“ bei projekte „Lopšelio-darželio pastato sutvarkymas Juknaičių kaime“. Abiem atvejais tai bus prisidėjimas prie parengtų ir įgyvendinamų projektų nekilnojamu turtu. Taip pat pasižadama užtikrinti netinkamų finansuoti, tačiau šiam projektui įgyvendinti būtinų išlaidų padengimą.

REKLAMA

Siūloma pritarti dalyvavimui projekte „Galimybių studijų „Turizmo verslo skatinimo sistemos sukūrimas Šilutės rajono savivaldybėje“, „Žemės ūkio optimizavimas Šilutės rajono savivaldybėje“, „Šilutės rajono savivaldybės sporto infrastruktūros plėtra ir jaunimo užimtumo galimybės“, „Šilutės miesto ir seniūnijų gatvių ir viešųjų erdvių apšvietimas“ parengimas“.

Numatyta pritarti Savivaldybės dalyvavimui projekte tvarkant Naujakurių mikrorajono Karklų gatvės rekonstrukcijoje. Dar turi būti pritarta ,,Šilutės rajono savivaldybės administracijos darbuotojų ir Savivaldybės tarybos narių mokymo 3 etapui. Žinoma, jau aptartas pritarimas dalyvauti projekte „Žvejybos infrastruktūros įrengimas Rusnės prieplaukoje, Pakalnės upėje“. Tam reikalingi finansiniai įnašai.

REKLAMA

Specialieji planai

Tarybos posėdyje taip pat turėtų būti patvirtinti Švėkšnos, Juknaičių, Macikų, Vainuto, Žemaičių Naumiesčio, Kintų ir Rusnės gyvenviečių susisiekimo komunikacijų ir inžinerinės infrastruktūros plėtros specialieji planai. Šių planų sudarymo tikslas yra numatyti sąlygas racionaliam žemės, miškų ir vandens išteklių naudojimui, numatyti galimą inžinerinių tinklų, energetinių sistemų infrastruktūros plėtrai bei numatyti įvairias rezervines vietas. Tuo pačiu šiais projektais siekiama sudaryti sąlygas teritorijų naudojimui, tvarkymui, apsaugai bei įvairiems ištekliams naudoti.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų