REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pareigūnai sieks susigrąžinti, ką atėmė A. Kubiliaus Vyriausybė

Pareigūnų profsąjungos žada padidinti premjero ir vidaus reikalų ministro algą

Konstitucinio Teismo (KT) sprendimas dėl neteisėtai pareigūnams, valstybės tarnautojams ir teisėjams nurėžtų atlygio dalių bei prievolės jas kompensuoti šiek tiek nudžiugino Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) vadovus, tačiau jie piktinasi nekonkrečiais valdžios pažadais ir grasina teismų bei procesų banga. Tai portalui balsas.lt antradienį patvirtino NPPSS lyderis Vladimiras Banelis.

REKLAMA
REKLAMA

Eis į teismus ir protestuos

„Mes ir iki tol laukėme šito sprendimo, svarstėme galimybę kreiptis į teismus, tačiau žinojome, kad vyksta šitas procesas, kuris, mūsų nuostabai, buvo paspartintas. Šiuo metu svarstome galimybę kreiptis į teismus, kuriuose atstovausime savo nariams, sieksiantiems susigrąžinti tai, kas buvo neteisėtai ir neproporcingai sumažinta“, – portalui balsas.lt antradienį sakė V. Banelis.

REKLAMA

Premjeras, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius sutinka, kad neteisėtai atimti pinigai turės būti grąžinti, tačiau žiniasklaidai teigia negalįs pasakyti, kada tai nutiks. Pasak jo, tai priklausys nuo valstybės finansinių galimybių, nors pirmadienį Vyriausybės vadovas dar buvo įvardijęs, jog pensininkai pensijų praradimo grąžinimo gali tikėtis ne anksčiau kaip 2015 metais.

NPPSS lyderis nėra sužavėtas ir dabartine šalies valdžia bei jos pažadais. V. Banelis teigia, kad premjero A. Butkevičiaus ir vidaus reikalų ministro Dailio Alfonso Barakausko kalbos apie didėsiantį nuo kitų metų statutinių pareigūnų darbo užmokestį tėra politikų bandymas tuščiomis kalbomis priversti pareigūnus atsisakyti planuojamų protesto akcijų.

REKLAMA
REKLAMA

Jis valdančiųjų pažadus vadina muilo burbulu. „Dar metų pradžioje vidaus reikalų ministras teigė rasiantis būdų jau šią gegužę padidinti statutinių pareigūnų darbo užmokestį 8–12 procentų. Šį pažadą ministras pamiršo greičiau nei spėjo jį ištarti. Todėl manome, jog ministro pirmininko ir vidaus reikalų ministro pastarųjų dienų kalbos apie nuo sausio mums 5 ar 10 procentų didėsiančius atlyginimus tėra dar vienas didžiulis muilo burbulas. Burbulas, skirtas visai pareigūnų bendruomenei apkvailinti“, – teigia NPPSS vadovas V. Banelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, įvairioms partijoms ir frakcijoms priklausantys politikai jau seniai šaiposi iš teisėsaugos pareigūnų, o dabartinė Vyriausybė ir šis Seimas, deja, išimtimi netapo. „Užvakar ar vakar ponų Butkevičiaus ir Barakausko ištartos frazės apie didėsiantį statutinių pareigūnų atlyginimą kol kas neturi jokio teisinio pagrindo – šie pažadai nėra įtvirtinti rašytinėmis sutartimis. Mes tikime ne tuščiais žodžiais, o tikrais darbais. Tačiau šių darbų kol kas ir pasigendame. Juk pareigūnų profesinės sąjungos gali lygiai taip pat pažadėti nuo 2013 metų padidinti A. Butkevičiaus darbo užmokestį penkiais procentais, o mažiau uždirbančio D. A. Barakausko – dešimčia. Tiesa, kol kas nežinome, kai taip padaryti, tačiau žadėti nieko nekainuoja“, – ironizuoja NPPSS vadovas.

REKLAMA

NPPSS, anot jo, nesvarsto galimybių atšaukti liepos 9–10 ir 19 dienomis rengiamų protesto akcijų. Liepos 9 ir 10 dienomis pasieniečiai planuoja surengti „itališką protestą“, prie kurio ketina prisijungti ir muitininkai, o liepos 19 dieną Vilniuje planuojama NPPSS protesto akcija.

„Žinoma, politikai turi dar dvi savaites. Tam, kad sėstų su mumis prie derybų stalo, pasiektų susitarimus ir įtvirtintų juos parašais. Kitu atveju jiems, esu tikras, teks raudonuoti aiškinant garbiems užsienio svečiams, kodėl Lietuvos sostinės centre galima pamatyti basus policininkus“, – sako V. Banelis.

REKLAMA

Susivienijimas savo pranešime spaudai primena, jog per pastaruosius ketverius metus tarnybą paliko daugiau nei 3,5 tūkstančio pareigūnų. Iš jų per tūkstantį – vien 2012 metais. Nuo 2008 metų statutinių įstaigų finansavimas Lietuvoje mažėjo daugiau nei 350 mln. litų. Vien pareigūnų darbo užmokesčio fondas per šį laikotarpį esą sumažėjo 120 mln litų.

NPPSS vienija apie 4 tūkstančius ugniagesių, pasieniečių, policininkų, viešojo saugumo tarnybos, pataisos įstaigų ir aplinkosaugos pareigūnų ir darbuotojų.

Sumažino neproporcingai

Balsas.lt primena, kad KT pirmadienį priėmė nutarimą, kuriame pripažino, kad teisinis reguliavimas, kuriuo dėl ekonomikos krizės sumažinti valstybės tarnautojų ir teisėjų pareiginės algos (atlyginimo) koeficientai, valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines klases, statutinių valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines kategorijas dydžiai, prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintai teisei gauti teisingą apmokėjimą už darbą. Šis teisinis reguliavimas pripažintas ir prieštaraujančiu konstituciniam teisinės valstybės principui, o teisėjų atlyginimų sumažinimą nustatantis teisinis reguliavimas – ir teisėjo bei teismų nepriklausomumo principui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neprieštaravusiu Konstitucijai pripažintas įstatymas, kuriuo 2009 metų viduryje sumažintas bazinis dydis, taikomas teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų atlyginimams apskaičiuoti.

KT nutarime, be kita ko, pažymėta, kad ginčijamu teisiniu reguliavimu, įtvirtintu Valstybės tarnybos įstatymo 1 priede, pagal kurį sumažinti pareiginės algos koeficientai 11–20 pareigybių kategorijų valstybės tarnautojams, nustatytas neproporcingas valstybės tarnautojų atlyginimų mažinimo mastas.

Be to, Valstybės tarnybos įstatymo ir kai kurių statutinių valstybės tarnautojų (Specialiųjų tyrimų tarnybos, Valstybės saugumo departamento, civilinės krašto apsaugos tarnybos, Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos, Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos) veiklą reguliuojančių statutų nuostatos, kuriose nustatytas sumažintas valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines klases, statutinių valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines kategorijas dydis, yra iš esmės ydingos. Jomis buvo sumažinta tik atskira atlyginimo sudedamoji dalis, todėl dar labiau nei diferencijuotai mažinant pareiginės algos koeficientą, iškreipiamos laikotarpiu iki ekonomikos krizės nustatytų valstybės tarnautojų atlyginimų dydžių proporcijos.

REKLAMA

Nutarime pabrėžta, kad nuo šio KT nutarimo oficialaus paskelbimo dienos sumažintus valstybės tarnautojų, teisėjų atlyginimus nustatančios įstatymų nuostatos, kurios šiuo KT nutarimu yra pripažintos prieštaraujančiomis Konstitucijai, negalės būti taikomos. Jei nebus įstatymų leidėjo nustatyto kitokio teisinio reguliavimo, įsigalios iki ekonomikos krizės galioję nesumažinti valstybės tarnautojų ir teisėjų pareiginės algos (atlyginimo) koeficientai, valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines klases, statutinių valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines kategorijas dydžiai. Atsižvelgęs į tai, kad šiam nutarimui įgyvendinti įstatymų leidėjui reikalingas tam tikras laikas, KT konstatavo, kad šis nutarimas „Valstybės žiniose“ oficialiai skelbtinas 2013 m. spalio 1 d.

KT minėtą teisinį reguliavimą pripažinus prieštaraujančiu Konstitucijoje įtvirtintai teisei gauti teisingą apmokėjimą už darbą, paisydamas Konstitucijoje įtvirtintos teisės į nuosavybę apsaugos, įstatymų leidėjas privalo nustatyti asmenų patirtų praradimų kompensavimo mechanizmą. Valstybė per protingą laikotarpį teisingai – tiek, kiek patirtieji praradimai buvo neproporcingi, – juos turėtų kompensuoti.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų