REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medis valdininkui vertingesnis ir brangesnis už žmogų

Už tai, kad nemokšiškai apgenėjo pačių sodintus gatvės medžius, darbščius šiauliečius valdininkai nubaudė drakoniškomis daugiatūkstantinėmis baudomis.

Už tai, kad nemokšiškai apgenėjo pačių sodintus gatvės medžius, darbščius šiauliečius valdininkai nubaudė drakoniškomis daugiatūkstantinėmis baudomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių pakraštyje, Medelyno nuosavų namų rajone, yra jauki Lazdynų gatvė, kurioje gyvena daug darbščių ir grožį mylinčių žmonių. Kai jiems atsibodo ryti mašinų keliamas dulkes, pro langus grožėtis apleistu vandens surinkimo kanalu bei už jų styrančiais aukštos įtampos stulpais, susibūrę į bendruomenę kaimynai ėmė veikti.

REKLAMA

Susimetę po apvalią sumelę jie pirmiausia gatvę išasfaltavo. Po to gatvės pakraščiuose vešinčius žolynus pavertė gėlynais ir vejomis. Tam, kad bent kiek užstotų iškart už gatvės iškastą platų kanalą bei už jo – elektros stulpus, tie patys šiauliečiai gatvės pakraštyje, ant griovio kranto, nusipirkę pasisodino dailių liepaičių.

Prisipažinusieji – nubausti

Prieš ketverius metus Šiaulių savivaldybė darbščiausiems Lazdynų gatvės gyventojams, puoselėjantiems žaliąją gamtą ne tik savo kiemuose, bet ir gatvėje, įteikė po padėkos raštą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau lygiai prieš metus keli Lazdynų gatvės gyventojai sulaukė iš valdžios antausio.

„Ar jūs apgenėjote tas liepaites priešais jūsų namus antroje gatvės pusėje? – užsukdami į namus mandagiai teiravosi uniformuoti pareigūnai.

Žmonės sąžiningai prisipažino apipjaustę medelius, kad jie mažiau barstytų lapų, nes tik jie patys juos ir šluoja. Tuomet prisipažinusiųjų laukė šaltas dušas. Gamtos apsaugos inspektoriai paaiškino, kad medžiai nugenėti netinkamai – nurėžiant viršūnes – ir kiekvienam tai padariusiam surašė po administracinio pažeidimo protokolą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medžiai aukso kaina

Visiems baudžiamiesiems buvo paskirta po 200 litų baudos už savavališką savivaldybės žemėje augančių medžių genėjimą, tačiau tuo reikalas nesibaigė. Aplinkos apsaugos valdininkai suskaičiavo, kad šešioms nugenėtoms liepoms – sunku tuo patikėti – padaryta net 3440 litų žala, kurią kaltininkai, žinoma, privalo atlyginti!

Nubaustieji, prieš lėkdami skųstis į teismą, užsuko ir pas šiauliečius tuometinius Seimo deputatus Andrių Šedžių bei Edvardą Žakarį. Tačiau pastarieji tik skėsčiojo rankomis, pirštais rodydami į savivaldybę.

REKLAMA

Pasak Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Aplinkos skyriaus vyr. specialistės Palmiros Lukošienės, šalies miestuose bei viešose vietose savavališkai negalima medžių nei sodinti, nei pjauti, nei genėti! Ir tokia tvarka gimė tikrai ne dėl valdininkų kaprizų. Anksčiau, kol tokių leidimų nebuvo reikalaujama, miestų gyventojai nuolat prisodindavo jaunų medelių tiesiai virš požeminių kanalizacijos, vandentiekio, dujų ar šilumos trasų bei elektros kabelių.

Užaugus – konfliktai

Kita bėda – medeliai sodinami nemokšiškai, per tankiai. Per keliolika metų ir net greičiau jie užauga ir pirmų aukštų gyventojai ima skųstis, kad „tankus miškas“ užgožia kambariuose šviesą.

REKLAMA

O tada jau lauk kaimynų karų bei konfliktų! Pirmųjų aukštų gyventojai puola medžius pjauti, o kaimynai iš viršutinių aukštų, kuriems niekas saulės neužstoja – to neleidžia ir skundžia valdžiai.

Beje, Lazdynų gatvės gyventojai įtaria juos gamtosaugininkams paskundus rajono seniūną V. Kardašių. Tačiau pastarasis „Akistatai“ tai paneigė. Pasak seniūno, gamtosaugininkams paskambino būtent kažkas iš genėtojų kaimynų. Ir įskundė apgenėjusius ne tik Lazdynų gatvės, bet ir gretimos Žagarės gatvės gyventojus. Pastarieji irgi nubausti baudomis bei ieškiniais, tik skųstis deputatams ir teismams nelakstė, o ašarodami sumokėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medį gina įstatymas

Pasak Aplinkos apsaugos departamento Šiaulių miesto agentūros vedėjo Alvydo Kairio, liepų viršūnes nurėžę savivaliautojai nubausti pagrįstai. Per smarkiai ar nemokšiškai apgenėjus medį, neužtepus pjūvių ir žaizdų, jis gali nudžiūti, susirgti ar supūti.

Tai tikra tiesa, todėl visus miestuose valstybės žemėje ir net privačiose teritorijose saugotinus medžius genėti leidžiama tik pagal 2008-ųjų sausio 18-ąją aplinkos ministro įsakymu patvirtintas „Medžių ir krūmų priežiūros, vandens telkinių, esančių želdynuose, apsaugos, vejų ir gėlynų priežiūros taisykles“. Negana to, genėti leidimas suteikiamas irgi ne bet kam, o sertifikatus turintiems genėjimo specialistams.

REKLAMA

Lazdynų gatvėje gyventojai praktiškai nupjovė liepų viršūnes, todėl buvo pagrįstai nubausti bei įpareigoti medžiams padarytą atlyginti žalą.

Žala pagal metodiką

Tačiau kaip ji apskaičiuota? A. Kairys paaiškino, kad žala apskaičiuojama ne „iš lubų“ ar valdininkų norus, o pagal specialią griežtą ministerijos patvirtintą metodiką.

„Maždaug metro aukštyje matuojamas savavališkai apgenėto medžio kamieno skersmuo, kuris dauginamas iš koeficientų, – sudėtingą sistemą aiškino A. Kairys. – Jei medis miesto pakraštyje, jei jo gyvybinė funkcija nepažeista – koeficientas mažinamas. Kai medis miesto centre arba smarkiai apipjaustytas – žala didėja. Žodžiu, gyvenviečių medžių žalotojui dažniausiai pateikiamas ieškinys nuo kelių šimtų iki tūkstančio ir daugiau litų.“

REKLAMA

Nubaustieji Lazdynų gatvės gyventojai bausmę apskundė teismui. Paskirtos 200 litų baudos buvo sumažintos iki 50 litų, o 3440 litų žala – iki 800 Lt. Nors Aplinkos ministerijos Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas prašė teismo ieškinį tenkinti visiškai, nurodydamas, kad nugenėtieji medžiai buvusią formą atgaus esą tik maždaug po 10 metų.

Inspektoriai tik baudžia

Tačiau užsukusi į Lazdynų gatvę, „Akistata“ pati įsitikino, kad tai netiesa. Pernai nugenėtos liepos ne tik nenudžiūvo, bet išleido galybes ūgių ir dar tankiau suvešėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie ūgliai jau pradėjo sumedėti. Jei jie nebus skubiai praretinti, dar po metų virs ant kamienų pakibusiais brūzgynais. Tačiau kas dabar turi ūglius apgenėti?

Gamtos apsaugos departamentas, kurio vedėjas A. Kairys taip uoliai teisme reikalavo priteisti valstybei maksimalią daugiatūkstantinę žalą už visiškai atsigavusius ir ataugusius nugenėtus medžius, „Akistatą“ tikino, kad net 70% išieškomos žalos skiriama sužalotos gamtos atgaivinimui. Tačiau Gamtos apsaugos departamentas liepų Lazdynų gatvėje tikrai negenės, nes inspekcija tuo neužsiima.

REKLAMA

Seniūnas stokoja lėšų

Mikrorajono seniūnas Vaclovas Kardašius „Akistatai“ prisipažino medelių Lazdynų gatvėje irgi negenėsiąs, nes trūksta tam skirtų lėšų. Pasak V. Kardašiaus, seniūnija mėnesiui gauna tik 100 litrų benzino, kurio vos užtenka nupjaunant centrinių gatvių žolynus.

Na, o nubaustieji Lazdynų gatvės gyventojai nebeturi nei noro, nei entuziazmo genėti pačių sodintus medžius, nuo kurių taip skaudžiai nudegė.

Tad valdininkai nužudė pilietiškumą, nubaudę darbščius žmones už pražudytus medžius, kurie... visiškai ataugo.

REKLAMA

Pelnytai ir nepelnytai nubaudžiamųjų už savavališką medžių apgenėjimą šalyje – daugybė. Baudos užsidirbamos savavališkai nugenėjus medžius, kurie užstoja šviesą ar barsto lapus augdami valstybės žemėje prieš nuosavus langus, šalia kiemo tvorų, taip pat kapinėse. Sumanūs veikia tyliai

Privačios bendrovės kapinių tvarkymo ir administravimo padalinio projektų vadovė Vaida Buračienė ne kartą įsitikino, kaip problemą sprendžia sumanieji piliečiai, kad neliktų ir nenorimo medžio, ir negautų drakoniškos baudos.

Jie niekam nematant papjauna medžio šaknis, nulupa žievę ar, išgręžę kamiene skylę, pripila sieros rūgšties, ir trukdantis medis nudžiūva. Žinoma, svarbiausia tai daryti be liudytojų. Geriausia – naktį ar bent per išeigines, kai valdininkai nedirba.

Nudžiūvusius ir avariniais pripažintus medžius savivaldybės paprastai skuba pačios nupjauti, nes bijo, kad sausuoliui ką nors užgriuvus pati savivaldybė neišsimokės daugiatūkstantinių ieškinių už padarytą žalą...

Sigitas STASAITIS

AKISTATA  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų