REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos bankas imasi priemonių: greitieji kreditai nebus tokie greiti

Nerimą kelia jauni žmonės, nesugebantys įvertinti savo galimybių

Lietuviai skolinasi vis daugiau, o vadinamųjų greitųjų vartojimo kreditų portfelis pastaraisiais metais pučiasi itin sparčiai. Taip pat sparčiai daugėja greitųjų paskolų firmų klientų.

Lietuviai skolinasi vis daugiau, o vadinamųjų greitųjų vartojimo kreditų portfelis pastaraisiais metais pučiasi itin sparčiai. Taip pat sparčiai daugėja greitųjų paskolų firmų klientų.

REKLAMA

Lietuvos banko (LB) surinkti duomenys atskleidžia, kad nuo 2011 metų vartojimo kredito gavėjų, kurie daugiausia teikė mažuosius – iki 1 tūkst. litų – kreditus, bendras paskolų portfelis išaugo nuo kiek daugiau negu 83 mln. litų iki beveik 207 mln. litų, arba 2,5 karto.

LB Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktoriaus Viliaus Šapokos teigimu, kredito rinka plečiasi smarkiai, sutarčių skaičiaus augimas yra 70 proc., o paskolų augimas litais yra daugiau negu 32 proc..

,,Greitieji ir kiti kreditai vejasi išperkamąją nuomą ir gali greitai ją pralenkti. Lizingo rinka plėtėsi nuosaikiau – apie 17 proc., o kiti kreditai – daugiau negu 50 proc.”, – antradienį LB surengtoje spaudos konferencijoje sakė jis. Pasak VB. Šapokos, sudarytų kreditų sutarčių skaičius viršija 200 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA

 Žmonės neįvertina savo galimybių

 ,,Viena iš opiausių problemų – žmonių negebėjimas grąžinti paskolas. 30 proc. mažųjų paskolų gavėjų nesugeba jų grąžinti laiku. Klientų įsiskolinimai už paskolas, palūkanas ir netesybas siekia daugiau negu 100 mln. litų ir per metus išaugo apie 50 proc. Statistika būtų dar blogesnė, jeigu klientai neturėtų galimybės sutarties pratęsti. Pratęsimų buvo už 100 mln litų, o vien mažųjų kreditų rinkoje tai 42 mln. litų, arba beveik 40 proc. paskolu likučių“, – sakė V. Šapoka.

REKLAMA

,,Tačiau taip problema atidedama ne tik neapibrėžtam laikui, bet ir pabrangsta, nes taikomi ir sutarties pratęsimo bei kiti mokesčiai“, – sakė jis. V. Šapoka atkreipia dėmesį, kad palūkanos sudaro apie 60 proc., o dar 40 proc. – kiti mokesčiai, todėl reikia žiūrėti bendrą kredito kainą. ,,Blogiausia, kai norint padengti vieną kreditą imamas kitas”, – pridūrė jis.

 Nerimą kelia jaunimo skolos

LB atstovų teigimu, nerimą kelia jaunimo įsiskolinimas. LB duomenimis, 2013 metų I ketvirtį mažuosius kreditus buvo paėmę daugiau kaip 200 tūkst. klientų, iš kurių daugiau kaip 70 tūkst., arba 35 proc., – jaunesni negu 25 metų vartotojai.

REKLAMA
REKLAMA

Viena iš priežasčių, dėl kurių labiausiai pažeidžiamas yra jaunimas, – jiems dar trūksta įgūdžių elgtis su pinigais, teigia LB atstovai. ,,Vyresnioji karta nėra taip labai įklimpusi, nes pasimokė iš savo klaidų”, – sako V. Šapoka.

LB valdybos pirmininko Vito Vasiliausko teigimu, neįvertinę savo galimybių, klientai dažnai įsisuka į užburtą paskolų ratą, o tai gresia skaudžiomis socialinėmis pasekmėmis, nes greitieji kreditai yra viena iš jautriausių socialinių problemų.

,,Viena iš pagrindinių problemų – netinkamai atliekamas kredito gavėjų mokumo vertinimas. Tai pirma ekonominio pobūdžio problema, iš kurios kyla kitos problemos. Kita problema – paskolų gavėjų elgesys, nepasvėrus visos informacijos“, – sakė LB vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LB vadovas taip pat sakė, kad ,,norint gauti normalų kreditą reikia turėti normalias pajamas, o tai ne visada paprasta“.

Jis pristatė siūlomas įstatymų pataisas, kurios apribotų greitųjų kreditų kainą, sugriežtintų klientų mokumo patikrą ir kitas. Tarp jų – ir apribojimai agresyviai reklamai, klientų viliojimui įvairiomis dovanomis ir prizais.

,,Esame pasirengę Seimo rudens sesijoje pasiūlyti įstatymo pataisas – įdėti nuostatą dėl kredito gavėjų mokumo vertinimo, kad visais atvejais būtų tikrinamas kredito gavėjų mokumas. Taip pat planuojama siūlyti griežtinti baudas“, – sakė V. Vasiliauskas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų