REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo praėjusių metų liepos 1 d. įsigaliojus Probacijos įstatymui, iš 11 Lietuvos įkalinimo įstaigų lygtinai paleisti 1104 asmenys.

Nuo praėjusių metų liepos 1 d. įsigaliojus Probacijos įstatymui, iš 11 Lietuvos įkalinimo įstaigų lygtinai paleisti 1104 asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiausia nuteistųjų lygtinai paleista iš Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos – 497. Iš Marijampolės pataisos namų neatlikę visos bausmės į laisvę išėjo 217 asmenų, iš Panevėžio pataisos namų – 95, iš Vilniaus pataisos namų – 70 nuteistųjų, iš Alytaus pataisos namų – 68, iš Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus – pataisos namų – 44, iš Laisvės atėmimo vietų ligoninės – 42, iš Kybartų pataisos namų – 33, iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus – 21, iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus – kalėjimo – 17, iš Kauno tardymo izoliatoriaus – 5 nuteistieji.

REKLAMA

Per metus iš įkalinimo įstaigų paleistas 41 asmuo, kuriam taikoma intensyvi priežiūra (uždėtos specialios apyrankės).

Nuo praėjusių metų liepos mėn. įkalinimo įstaigose dirbančios 14 lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigų komisijų gavo 3761 nuteistųjų prašymą dėl lygtinio paleidimo. Šios komisijos priėmė 2048 sprendimus nuteistiesiems taikyti lygtinį paleidimą. Teismai patvirtino 1144 komisijų nutarimus dėl lygtinio paleidimo.

REKLAMA
REKLAMA

Įsigaliojus Probacijos įstatymui, į laisvę lygtinai išeiti gali tik tie asmenys, kurie noriai stengiasi grįžti į visuomeninį gyvenimą bei jau atliko didžiąją dalį bausmės ir nekelia grėsmės visuomenei. Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigų komisijos, kuriose pusė atstovų dirba iš organizacijų ar visuomenės atstovų, nesusijusių su bausmių vykdymo sistema, vertina, kaip nuteistasis elgėsi bausmės atlikimo metu, kaip noriai ir kiek dalyvavo įvairiose pataisos programose, kaip psichologai ar probacijos pareigūnai vertina jo elgesio pokyčius, ar nuteistasis palaiko santykius su šeima ir rūpinasi artimaisiais, ar stengiasi atlyginti padarytą žalą (jei tokia buvo) ir pan. Išleidžiamiems anksčiau laiko lygtinai asmenims specialios komisijos taip pat nustato ir griežtus įpareigojimus – pvz. mokytis, atlikti viešuosius darbus, tam tikru laiku būti namuose - bei atidžiai stebi, kaip jų laikomasi.

Kiekvienam probuojamajam, atsižvelgiant į nustatytą riziką padaryti naują nusikalstamą veiką, sudaromas individualus priežiūros planas. Plane numatomos individualizuotos resocializacijos ir integracijos į visuomenę priemonės, probuojamajam asmeniui taikomos pažangios Europoje pripažintos ir Lietuvoje aprobuotos elgesio korekcijos programos.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų