REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eglė Kijauskienė

Galingi potvyniai Centrinėje Europoje neapėmė tiek derlingų plotų, kad vertėtų nerimauti ir rengtis žemės ūkio produkcijos kainų kilimui. Prekybos centrai taip pat ramina – jų daržovių tiekėjai kainų kelti neketina. Centrinėje Europoje (Vokietijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Slovakijoje, Austrijoje) galingų potvynių vanduo dar skandina bulvių, žiedinių kopūstų, salotų ir svogūnų laukus. Būtent šios daržovės bus deficitinės, tačiau jų trūkumas Lietuvos rinkos smarkiai nepaveiks.

REKLAMA
REKLAMA

 

Nėra pagrindo panikuoti

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos vadovė Zita Cironkienė sakė, kad informacijos, leidžiančios tikėtis vėlesnio derliaus brangimo Lietuvoje, ji neturi. Pasak jos, pavasarinių daržovių kainos šiemet yra geresnės negu pernai metų ankstyvojo derliaus. „Pavyko išvengti perprodukcijos, nes perdirbimo fabrikai, siekdami pasiekti praėjusių metų apimtis, gerai pirko ankstyvąsias daržoves, jų kainos kilo ir stabilios tapo tik šią savaitę. O kas su bus toliau, kol kas neaišku, daug įtakos turės oro sąlygos“, – sakė ji.

REKLAMA

Žemės ūkio ministerijos Augalininkystės skyriaus vyriausiasis specialistas Vaclovas Dziena sakė, kad nėra pagrindo panikuoti dėl galimo daržovių brangimo, nes Vengrijoje, Čekijoje buvo aplieti ne pagrindiniai daržovių laukai, o daugiau kalnuotos vietovės. „Manau, nereikia panikuoti: jei ir brangs kurios nors daržovės, lietuviai galės jas išvežti už gerą kainą, bet nemanau, kad tos kainos bus itin didžiulės“, – prognozavo specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Žiedinių kopūstų, žirnių ir salotų augalininkystė Lietuvoje neišplėtota tiek, kad šios kultūros būtų eksportuojamos, jų rinkos kainos Lietuvoje taip pat neturėtų didėti.

 

Grūdų nepritrūks Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų asociacijos vadovas Dainius Kižauskas teigė, kad pasauliniu mastu potvyniai Centrinėje Europoje apėmė nedidelį regioną, todėl prognozuojama, kad grūdų kainoms jie neturės įtakos. Be to, Ukrainoje, Rusijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje grūdų aruodai bus pilni, kai kurių kultūrų, pavyzdžiui, sojos, kviečių, kukurūzų derlius bus net geresnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet Ukrainoje planuojamas šeštadaliu didesnis grūdų derlius, Šiaurės ir Pietų Amerikoje kritulių taip pat nėra per daug. Mes kas porą savaičių keičiamės ataskaitomis su grūdininkus vienijančiomis asociacijomis Vokietijoje, Prancūzijoje. Jose prognozės apie laukiamą grūdų derlių nuolat gerinamos. Pasaulinėse biržose grūdų kainų lygis krenta, o apie jo kilimą ateityje kalbų negirdėti“, – aiškino D.Kižauskas.

Parduotuvėse nebrangs

UAB „Maxima Lt“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė sakė, kad bulvių, žiedinių kopūstų, salotų, žirnių ir svogūnų kainos „Maximos“ prekybos tinkle neturėtų būti didesnės nei praėjusiais metais. „Šiuo metu kaip tik laukiame šviežių žiedinių kopūstų ir šviežių lietuviškų bulvių derliaus, kuriuo prekiausime savo tinklo parduotuvėse. Mūsų tiekėjai tvirtina, kad potvyniai Europoje šių daržovių kainoms įtakos tikrai neturės: derlius geras, daržovių stygius neturėtų būti juntamas“, – atskleidė ji.

REKLAMA

Salotas ir svogūnus šis prekybos tinklas perka iš Lenkijos. R.Saulytė sakė, kad lenkai turi didelį perteklių salotų, jų kaina taip pat labai gera, o svogūnams kaip tik šiuo metu taikomos nuolaidos.

Prasidėjo žvalgytuvės

UAB „Šaka“ direktorius Juozas Pukelis sako, kad net pusę 150 ha plote auginamų bulvių bendrovė eksportuoja į užsienį per tarpininkus, o šiemet lietuvių bendrove susidomėjo tiesioginiai partneriai užsienyje. „Sulaukėme tiesioginių užklausų iš Italijos, Ispanijos, Lenkijos, tačiau kol kas vyksta tik žvalgytuvės, konkrečių užsakymų dar nepateikta. Nors dėmesys iš užsienio padidėjo, dar truputį ankstoka kalbėti apie vėlyvųjų bulvių kainas, o būtent jos yra lemiamas derybų dėl eksporto veiksnys. Ar eksportas augs, priklausys nuo pasiūlytos kainos“, – pasakojo jis ir pridūrė, kad konkrečiau galima kalbėti apie ankstyvųjų bulvių kainas. Dėl šalto pavasario jos šiemet, palyginti su praėjusiais metais, anot jo, yra didesnės.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, bulvės gali atpigti tik rugpjūčio pradžioje, kai padidės jų pasiūla iš Belgijos ir Olandijos ir perdirbimo įmonės kompensuos sumažėjusias ankstesnio sezono gamybos apimtis. 2013–2014 m. bulvių sezonas pietinėse ES šalyse įsibėgėjo gegužės paskutiniąją savaitę, tačiau mažų kainų nežadama, nes dėl šalto ir šlapio pavasario nesitikima gero bulvių derliaus. ES šalyse numatomas 10–15 proc. mažesnis bendras ankstyvųjų bulvių derlius, kurio greičiausiai užteks tik savo šalių rinkoms, nors Europos bendras bulvių pasėlių plotas gali būti padidėjęs 2 proc. Gegužės trečiąją dekadą ankstyvųjų bulvių supirkimo kaina pietinėse ES šalyse svyravo nuo 2,24 iki 2,76 Lt už kg, o už ypač geros kokybės bulves eksportui buvo mokama iki 3,00 Lt už kg. Ankstyvosios bulvės iš Vokietijos, kurios paprastai būna pigesnės, taip pat turėtų būti brangios, nes beveik visą ankstyvąjį derlių ketinama parduoti vidaus rinkoje.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų