REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konservatoriai tyčiojasi, ploja rankomis ir balsuodami palaiko - socialdemokratų partijos dominuojama valdančioji koalicija nuosekliai tęsia ir įgyvendina konservatorių programą, tą pačią, kurią socialdemokratų partija ir jos frakcija Seime, būdamos opozicijoje, nuolatos kritikavo. Regis socialdemokratų partijoje vis dar dominuoja buvusio jų lyderio pozicija: rinkimų pažadai - vieni, o realūs darbai po rinkimų - kiti.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratų partijos rinkimų šūkis buvo - svarbiausia žmogus. Žmogui iš tikro daug reikia. Reikia darbo, padoraus atlyginimo, visokeriopo teisingumo - visko neišvardinsi. Bet stebint Socialdemokratų partijos valdančiųjų veiksmus kyla klausimas: apie kokį žmogų savo rinkiminėje programoje jie kalbėjo. Ar apie tą, kuriam ir šiandieninėje Lietuvoje gerai, kuris turi galimybę gauti neapmokestintas arba simboliškai apmokestintas įvairių šaltinių pajamas, būti tarpininkais monopolinių verslų terpėje, suktis degalų, vaistų, maisto produktų taip vadinamose rinkose, esant bedantei valstybės institucijų kontrolei ir gaunant maksimalią naudą, ar tam, kuris nematydamas didesnės socialinės teisybės, norėdamas nors kiek gyventi daugiau civilizuotai, kraunasi lagaminus ir važiuoja iš Lietuvos.

REKLAMA

Dar viena šios partijos programinė nuostata buvo, kad būtina perkelti didesnę mokesčių naštą nuo darbo ant kapitalo. Kažkodėl daroma priešingai. Mažinami dividendų mokesčiai, kurie ir taip maži. Į kai kurių LSDP frakcijos narių klausimus, kodėl taip daroma, Socialdemokratų partiją atstovaujantis finansų ministras atsakyti nesugeba. Dividendus gauna toli gražu ne darbo atstovai, tai kapitalo atstovų veiklos laukas.

Atskiras klausimas būtų pelno mokestis. Jo tarifas vienas iš mažiausių Europos Sąjungoje. Įvertinant tai, kad Lietuva perskirsto sąlyginai labai mažą BVP dalį, įvertinant tai, kad smulkiajam verslui ir investicijoms numatytos pelno mokesčio lengvatos, pelno mokesčio tarifą reiktų didinti. Tai būtų didesnė našta kapitalui. Bet LSDP frakcijoje tyla. Niekas nesiūlo nieko keisti. Ir apie progresinius pajamų mokesčius dažnai besiblaškantis premjeras kalba kaip apie ateities siekiamybę. Matyt žmogui, kurį realiai ginti pasiryžusi Socialdemokratų partija, labai svarbu didelių pajamų neapmokestinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Blogiausia yra tai, kad jau stringa biudžeto surinkimas. Už penkis šių metų mėnesius nesurinkta virš 300 mln. Lt pridėtinės vertės mokesčio ir apie 100 mln. Lt akcizų. Nežiūrint į tai, didinamas neapmokestinamas minimumas, kuris realiai niekuo nepagerins neturtingiausiųjų gyvenimo, o nesurenkamam biudžetui bus papildomas smūgis.

Atrodo, kad dėl noro būti valdžioje Socialdemokratų partija obuoliauti eina su bet kuo, o tiksliau su tokia partija, kurios viršūnėlei Lietuvos valstybė ir jos žmonės mažiausiai rūpi. Tokio bendradarbiavimo vaisiai gali būti labai kartūs. Ką reiškia jos siūlymai, esant šiandieninei Sodros situacijai, įvesti įmokų lubas ir tuo pačiu, nelaukiant ekonomikos pakilimo, grąžinti sumažintas pensijas pensininkams. Tai reiškia viena – naikinti Sodros sistemą. Jeigu norima didesnio socialinio teisingumo, tai galbūt reiktų galvoti apie išmokų sistemos tobulinimą, kad pensijų dydis daugiau priklausytų nuo įmokų Sodrai. Darbo partijos siūlomi mažesni PVM tarifai kai kurioms maisto prekėms – tai reveransas kapitalui, jokios naudos vartotojui ir dar vienas praradimas biudžetui. O ką reiškia nesurenkamas biudžetas aiškinti tikriausiai nereikia – tai rimti sunkumai visai valstybės finansų sistemai. Sugriauk valstybės finansų sistemą ir valstybės raida pakibs ant plauko. Ypatingai kai Lietuva vienintelė Baltijos regione gali likti finansiniu užkampiu be euro integracijos. Norinčių tokio įvykių scenarijaus, deja, kol kas yra ir tai labai pavojinga nepriklausomai Lietuvos valstybei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl ypatingai svarbi Socialdemokratų partijos, kurią kol kas palaiko dauguma iš apklaustų Lietuvos žmonių pozicija ir praktiniai veiksmai. Ir jeigu šioje partijoje nugalės ne Lietuvos daugumai žmonių naudingi sprendimai, jeigu nugalės atskirų finansinių grupuočių interesai, jeigu nugalės noras bet kokia kaina būti valdžioje net ir būnant teisiamos partijos įkaite, tai bus labai sunkus Lietuvos valstybės raidos periodas. Norėtųsi, kad tokio valstybės raidos periodo nebūtų.

Jonas Valatka, Lietuvos socialdemokratų sąjungos (LSDS) valdybos narys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų