REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Laisvosios bangos“ laidoje „Laisvoji vasara“ liepos 1 d. kalbėjo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras pasakojo apie tądien prasidėjusį Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai. L.Linkevičius nušvietė pirmininkavimo prioritetus. Pasak jo, tai yra:

REKLAMA

– Patikima Europa – bankų priežiūros, fiskalinės sistemos dalykai;

– Auganti Europa – vienas iš svarbių Lietuvai užduočių yra jaunimo nedarbo įveikimas;

– Atvira Europa – dialogas su trečiosiomis šalimis, tokiomis kaip Turkija, Serbija, Ukraina.

L. Linkevičiaus nuomone, prieš pat Lietuvos pirmininkavimo pradžią pasiektas politinis susitarimas dėl daugiametės ES 2014–2020 m. finansinės perspektyvos turėtų palengvinti pirmininkavimą, tačiau, jeigu tas susitarimas būtų atšauktas, pasak ministro, tai „labai sujauktų dienotvarkę“, kadangi Lietuvai tektų vadovauti atnaujintoms deryboms. Lietuvos pirmininkavimo metu jai teks nemaža našta – reikės koordinuoti apie 70 teisės aktų priėmimą. Ministro nuomone, Lietuvai siekiant įsivesti eurą svarbiausias dalykas – atitikimas vadinamiesiems Mastrichto kriterijams, o pirmininkavimas tiktai daro valstybę matomesnę.

REKLAMA
REKLAMA

L.Linkevičius patvirtino, kad Rytų partnerystės programa – vienas iš pirmininkavimo prioritetų. Lapkritį įvyks 6 programoje dalyvaujančių šalių– Baltarusijos, Ukrainos, Moldovos, Gruzijos, Armėnijos, Azerbaidžano – atstovų susitikimas Vilniuje.

Ministro nuomone, Ukrainos sėkmė siekiant asocijuotos narystės ES ir tokios sutarties pasirašymas Lietuvos pirmininkavimo metu priklausys nuo Ukrainos atliktų „namų darbų“. L.Linkevičius nurodė tris pagrindines sritis: rinkimų, teisėtvarkos reformas (prokuratūros nepriklausomybės užtikrinimas) ir selektyvaus teisingumo įveikimą (Julijos Tymošenko byla).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L.Linkevičius teigė matąs Ukrainos pastangas: parengti įstatymų projektai dėl rinkimų ir prokuratūros, paleistas į laisvę buvęs vidaus reikalų ministras Jurijus Lucenka. Užsienio reikalų ministras patvirtino, kad kai kurios ES senbuvės jaučia nuovargį dėl plėtros, tačiau neigė, kad esama nepritarimo Ukrainos asocijuotai narystei.

Ministras džiaugėsi, kad pavyko atnaujinti derybas dėl narystės su ES asocijuota nare Turkija.

L.Linkevičiaus nuomone, Baltarusijos užsienio reikalų ministrui Vladimirui Makejui taikytas draudimas įvažiuoti į ES suspenduotas, nes siekiama praktinio bendradarbiavimo, įtraukimo į dialogą. Užsienio reikalų ministras teigė, kad per Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai įvyks apie 200 įvairių renginių, iš jų 20 – ministrų lygmens susitikimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų